Forbrugerkemi

Svanemærkede vådservietter kan være stærkt allergifremkaldende

11 slags vådservietter med Svanen og Den Blå Krans er fjernet fra butikshylderne.

Forbrugerkemi

Vådservietter er populære blandt småbørnsforældre, der bruger dem ved bleskift og til at tørre podernes snavsede fingre. Mange er formentlig gået efter de typer, der er svanemærkede eller har Astma-Allergi Danmarks mærke Den Blå Krans, men nu viser det sig, at det ikke nødvendigvis har været nogen garanti mod skadelig kemi.

I løbet af de seneste to uger er 11 slags vådservietter solgt i Netto, Rema 1000, Super Best, Spar, Babysam, Føtex og muligvis flere andre butikker nemlig blevet fjernet fra butikshylderne, fordi de har vist sig at indeholde det stærkt allergifremkaldende stof MI. De bærer alle enten Svanen eller Den Blå Krans, hvor konserveringsmidlet MI ellers er helt forbudt.

Vådservietterne er alle sammen produceret på to kinesiske fabrikker, og indholdet af MI blev opdaget, fordi en hudlæge henvendte sig til Astma-Allergi Danmark. Han undrede sig over, at en af hans patienter reagerede kraftigt på brugen af Rema 1000’s vådservietter, som er mærket med både Svanen og Den Blå Krans.

Organisationen fik analyseret vådservietterne og fandt altså MI (methylisothiazolinone) i dem. Det er et forholdsvis nyt konserveringsmiddel, der de seneste år har vist sig at være yderst allergifremkaldende. Analyser af andre vådservietter produceret på samme fabrik samt en anden kinesisk fabrik har efterfølgende vist, at yderligere 10 allergimærkede produkter indeholder MI.

»Vi er rigtig kede af det her - det er ganske forfærdeligt«, siger vicedirektør i Astma-Allergi Danmark Anne Holm Hansen.

Forud for tildelingen af allergimærket Den Blå Krans ser organisationen altid dokumentation for, hvilke ingredienser et produkt indeholder, oplyser Anne Holm Hansen.

»Men de pågældende vådservietter har altså vist sig ikke at leve op til vores krav alligevel. Vi ved endnu ikke, hvad der er gået galt – om der er tale om forurening fra maskiner, der ikke er blevet gjort ordentligt rene, eller om de kinesiske producenter med vilje har tilsat MI uden at deklarere det«.

Allergiforening ændrer praksis

Astma-Allergi Danmark har på baggrund af denne sag nu besluttet at indføre systematisk stikprøvekontrol med produkter, der bærer Den Blå Krans, og sammen med Miljømærkning Danmark er man i færd med at analysere samtlige vådservietter på det danske marked, som har et af eller begge de to mærker. I slutningen af april vil der være svar på, om der er flere end de allerede 11 slags, der overtræder forbuddet mod MI.

»Vi har aldrig taget stikprøver før, men det viser sig desværre nu, at det er nødvendigt«.

- Vil det sige, at jeres kvalitetssikring ikke har været god nok før?

»Sådan vil jeg ikke formulere det. Vi fandt jo ud af det her via vores omfattende netværk blandt læger og andre fagpersoner, og det er også en del af vores kvalitetssikring. Men nu udvider vi den med stikprøvekontroller. Vi lærer hele tiden og bliver bedre«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Svanemærket: Vores kontrol er god nok

Direktøren i Miljømærkning Danmark, som står bag svanemærket, kalder sagen om vådservietterne meget alvorlig og usædvanlig. Martin Fabiansen forklarer, at Miljømærkning Danmark besøgte de to kinesiske fabrikker, hvor vådservietterne er produceret, i 2013 i forbindelse med, at produkterne fik tilladelse til at benytte Svanen.

»Dengang fandt vi ingen uregelmæssigheder; ellers havde vi aldrig givet tilladelsen. Vi har aldrig haft sådan en situation før, og derfor tager vi den også meget alvorligt og tester samtlige vådservietter, der er på markedet med svanemærket«, siger Martin Fabiansen.

- Men hvad med alle andre svanemærkede produkter? Hvordan skal vi som forbrugere nu kunne stole på, at de lever op til de krav, mærket burde være garant for?

»For det første, så undersøger vi produktionen af alle produkter, før vi giver tilladelse til, at mærket må bruges. For det andet har vi løbende større kontrolindsatser samt løbende stikprøvekontroller, og desuden agerer vi altid prompte, hvis vi får en henvendelse udefra, der giver anledning til mistanke, forklarer Martin Fabiansen.

»Vores kontrol med mærket er særdeles veludbygget, og som nævnt har vi ikke haft et lignende tilfælde nogensinde før. Så jeg tør godt stå inde for, at forbrugerne kan stole på Svanen«.

Forbrugerrådet blåstempler mærkningsordninger

I Forbrugerrådet Tænk Kemi mener projektchef Claus Jørgensen også, at man generelt roligt kan have tillid til de forskellige mærkningsordninger.

»Det er klart, at der altid er mulighed for, at der kan opstå fejl eller snyd - det kan der jo også i produkter, der ikke er mærkede. Forskellen her er, at opstår fejlen i et produkt, der er mærket, så vil det sandsynligvis blive opdaget, fordi mærkningsordningerne fører kontrol med produkterne. Det er jo også tilfældet i den her sag. Fejlen blev opdaget, produkterne er trukket tilbage, og fejlen kan rettes, inden de kommer på markedet igen«, påpeger Claus Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Astma-Allergi Danmark er vicedirektør Anne Holm Hansen glad for den vurdering. Men hun har en tilføjelse, hvad angår brug af vådservietter.

»Faktisk, så er det ikke et produkt, jeg selv ville bruge på mine børn, uanset om det er allergi-mærket eller ej. Et produkt, der skal holdes fugtigt i månedsvis eller ligefrem år, indeholder uvægerligt kemi. Vi anbefaler, at man i stedet bruger gammeldags skumklude med vand ved bleskift og andet«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce