hormonforstyrrende. Du kan selv gøre en del forskellige ting i hverdagen for at undgå, at du selv eller dit barn bliver udsat for hormonforstyrrende stoffer.
Foto: CAMILLA STEPHAN

hormonforstyrrende. Du kan selv gøre en del forskellige ting i hverdagen for at undgå, at du selv eller dit barn bliver udsat for hormonforstyrrende stoffer.

Forbrugerkemi

Sådan undgår du hormonforstyrrende stoffer

Der er en række ting, du kan gøre for at beskytte dig selv og dine børn.

Forbrugerkemi

For første gang nogensinde er det blevet påvist, at hormonforstyrrende stoffer fra industriprodukter har en negativ effekt på menneskelige sædceller. Det skrev Politiken tidligere i dag, og det får nu Forbrugerrådet TÆNK til at kræve, at alle hormonforstyrrende stoffer bliver forbudt i EU.

LÆS ARTIKEL

»Vi skal passe på vores hormonsystem. Allerede i dag kommer otte procent af vores børn til verden med hjælp fra fertilitetslæger, piger går tidligt i puberteten, og drengebørn fødes med misdannede kønsorganer. Hvorfor dog tage den risiko, når produkter godt kan laves uden de her stoffer«, spørger miljø- og kemimedarbejder Claus Jørgensen retorisk.

Men selv om det kan være svært at undgå hormonforstyrrende stoffer i hverdagen, er der en række gode råd, som kan hjælpe dig godt på vej, indtil der forhåbentlig kommer et forbud, påpeger Claus Jørgensen. Forbrugerrådet Tænk har samlet de vigtigste:

  • Køb produkter med Svanemærket

Stoffer, som er optaget på EU's liste over hormonforstyrrende stoffer, er ikke tilladt i svanemærkede produkter. Du kan se en liste over svanemærkede produkter på Miljømærkning Danmarks hjemmeside.

SE LISTENDisse produkter er svanemærkede

  • Vælg kosmetik og plejeprodukter uden hormonkemi

Tjek ingredienslisten på kosmetik og plejeprodukter inden købet, og undgå de produkter, der indeholder et eller flere af de 17 hormonforstyrrende stoffer på EU’s liste.

SE LISTENDe 17 hormonforstyrrende stoffer, som EU har identificeret

  • Vælg økologiske produkter og fødevarer

Pesticidrester kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. Ved at vælge et økologisk alternativ, undgår du pesticidrester i produkterne.

  • Undgå BHA og E320 i fødevarer

Antioxidanten BHA, også kendt som E320, bruges i fødevarer såsom tyggegummi, saucer, supper og bouillon. Stoffet er på EU’s liste over stoffer, der har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

  • Luft ud hyppigt

Blandt andet elektroniske produkter afgiver stoffer til luften, som kan være hormonforstyrrende. Når du holder et godt indeklima med hyppig udluftning, bliver du i mindre omfang udsat for hormonforstyrrende stoffer.

  • Undgå plastprodukter med polycarbonat og blødgjort PVC

Produkter af plasttypen polycarbonat, f.eks. sutteflasker købt før 1. juli 2010 og kildevandsbeholdere, indeholder bisphenol A, som er på EU's liste over hormonforstyrrende stoffer. Blødgjort PVC er som oftest blødgjort med hormonforstyrrende phthalater. Spørg i butikken.

  • Køb elektronik uden bromerede flammehæmmere

Bromerede flammehæmmere, som bruges i elektronik (mobiltelefoner, TV, PC, spillekonsoler m. m.), indeholder hormonforstyrrende stoffer. Ofte har butikken alternativer uden bromerede flammehæmmere.

  • Vask nye produkter før brug

Når du vasker et produkt, fjerner du en del løstsiddende stoffer, der er rester efter produktionen. Nogle af disse rester kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. Vask altid tøj, spisegrej og emballage til mad, inden du bruger det første gang.

  • Brug egnet køkkengrej

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når du laver mad, skal du altid bruge emballage, service og køkkenredskaber, der er beregnet til madvarer. Se efter glas- og gaffelsymbolet, som viser, at produktet overholder reglerne for fødevarekontaktmaterialer, og følg brugsanvisningen.

Hjælper det?

Og hvor meget hjælper det så, hvis du følger disse råd i hverdagen. En hel del, mener Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet TÆNK:

»Det betyder rigtig meget, hvis man tænker sig om og bevidst gør, hvad man kan, for at undgå de her stoffer. Du vil typisk høre de enkelte producenter sige, at det er jo så lidt, så lidt, der er i deres produkt, men en gennemsnitlig dansker bruger mange forskellige produkter i hverdagen, og når du lægger alle de eksponeringer sammen, så bliver alene mængden problematisk«, forklarer han.

»Dertil kommer det, der hedder ’cocktaileffekten’ - det vil sige, at stoffer, der i sig selv ikke er problematiske, kan udgøre en farlig cocktail, når de bliver blandet sammen«, uddyber Claus Jørgensen, der opfordrer alle til at følge rådene til at undgå hormonforstyrrende stoffer i hverdagen.

»Hvis du så vidt muligt spiser økologisk, køber svanemærkede produkter, lufter godt ud og sørger for at vaske dit tøj og andre nye genstande inden brug, så minimerer du udsættelsen for hormonforstyrrende stoffer fra mange forskellige kilder, og det vil helt sikkert gøre en forskel«.

Claus Jørgensen oplyser i øvrigt, at Forbrugerrådet TÆNK i øjeblikket samler underskrifter ind via rådets hjemmeside taenk.dk. Formålet er at få EU til at forbyde hormonforstyrrende stoffer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce