Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: PER FOLKVER
Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stof i kosmetik og maling skyld i allergiboom

Forskere advarer kraftigt: Vi har ikke set noget lignende før.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrugerne skal tage sig i agt for cremer, shampoo, sæbe, vådservietter, maling og andre produkter, der indeholder konserveringsmidlet med det umuligt lange navn Methylisothiazolinone (MI).

Sådan lyder advarslen fra flere forskere og allergieksperter i dag i metroxpress.

Hos Videncenter for Allergi undersøger og udreder man de mange danskere, der i disse år pludselig reagerer med udslæt og andre allergiske reaktioner på stoffet.

»Der er et akut problem. Antallet af allergikere stiger så hastigt, at vi ikke har set noget lignende før. Vi kan se, at det samme sker i hele Europa lige nu,« siger Jeanne Duus Johansen, centerleder hos Videncenter for Allergi, Hud-og Allergiafdelingen, Gentofte Hospital.

LÆS OGSÅ

Centerets netværk af hudlæger screener årligt 6.000 patienter med allergi. Mens antallet af MI-allergikere sidste år udgjorde 4,5 procent, er antallet i 2015 indtil videre steget til 6 procent. Hun anslår, at det betyder 1.000 nye syge på landsplan om året.

Kræver totalforbud

Både Forbrugerrådet og Miljøstyrelsen vil have et totalforbud, hvilket dog først skal vedtages i EU, som er ved at undersøge MI-stoffet nærmere.

»Vi er bekymrede på forbrugernes vegne og synes, reglerne skal strammes gevaldigt op,« siger Christel Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, til metroxpress.

LÆS OGSÅ

Ifølge Klaus Ejner Andersen, professor ved Allergicentret på Odense Universitetshospital, kan MI-allergi være en hård omgang, der forfølger folk resten af livet:

»Det er en eksem, der giver stort rødt kløende udslæt. Det er ofte i ansigtet og på hænderne,« siger han og forklarer, hvordan det ofte er svært at undgå stoffet.

»Problemet er, at det også findes i industriprodukter som for eksempel maling. Så bare man går ind i et nymalet rum, kan man risikere at få en allergisk reaktion,« siger Klaus Ejner Andersen til metroxpress.

Branchen: EU undersøger stoffet

Direktør i brancheforeningen SPT, Hanna Løyche, som tæller producenter og leverandører af blandt andet kosmetiske produkter og plejemidler, siger, at ikke er nogen grund til at trække alle de produkter, der indeholder MI, tilbage, før EU har undersøgt stoffet til bunds - heller ikke selv om antallet af allergikere stiger voldsomt.

»Vi har tilbage i december 2013 anbefalet vores medlemmer at udfase brugen af MI i cremer, der bliver på huden. Vi afventer, at uafhængige eksperter i EU vurderer, om MI er sikkert at anvende i for eksempel shampoo,« siger hun til metroxpress.

LÆS OGSÅ

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden