Foto: PER FOLKVER
Forbrugerkemi

Hver fjerde håndsæbe indeholder stærkt allergifremkaldende stof

1.000 danskere udvikler hvert år allergi over for stofferne MI og MCI.

Forbrugerkemi

I en ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi har man fundet stofferne MI og MCI i 19 ud af 76 håndsæber, som kan købes i danske supermarkeder og butikker.

MI og MCI, der i forskermunde kendes som henholdsvis methylisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone, er konserveringsmidler, som i flere år har været kædet sammen med kraftige allergiske reaktioner, også i mennesker, der ikke tidligere har lidt af allergi.

»Vi ser en eksplosiv vækst i antallet af allergitilfælde for MI, både i Danmark og Europa. I Danmark får vi ca. 1.000 nye tilfælde om året, mens det i Tyskland er 20.000.«, siger Jeanne Duus Johansen, centerleder hos Videncenter for Allergi, Hud-og Allergiafdelingen på Gentofte Hospital.

MCI og MI som blanding var ikke tidligere et så stort problem, som det er i dag, men omstændighederne ændret sig.

Grænseværdien blev hævet til 25 gange det normale

I 2005 blev grænseværdien for MI hævet til 25 gange det niveau, som tidligere havde været tilladt. Tidligere indgik den udelukkende i et blandingsprodukt, hvor problembarnet primært var dens 'storebror', MCI.

»Det er en lidt langhåret forklaring, men patentet på den gamle blanding (MI og MCI) løb ud, og så valgte man kun at bruge 'lillebroren', MI, som man så fremover brugte alene. Derfor hævede man grænseværdien, da forskningen dengang ikke mente, at det var farligt. Nu ved vi så, at MI er stærkt problematisk og har skabt mange nye tilfælde af allergikere. Disse nye allergikere kan hverken tåle MI eller den gamle blanding.«, siger Jeanne Duus Johansen. Det er denne blanding, som Tænk har fundet i godt 25 procent af håndsæberne.

Mængden af konserveringsmidlet er lovligt, men fra Videncenteret for Allergi har man i flere år forsøgt at gøre opmærksom på, at midlet, selv i lovlige mængder, er stærkt problematisk.

Astma-Allergi Danmark frygter epidemi efter belgisk undersøgelse

Den belgiske undersøgelse 'Methylisothiazolinone in selected consumer products in Belgium: Adding fuel to the fire?' er blevet offentliggjort i tidsskriftet Contact Dermatitis og viser, at selv de stærkt forhøjede grænseværdier har problemer med at blive overholdt i EU. Der blev testet både såkaldte 'vask-af' produkter, såsom håndsæbe, men også 'blivende' cremeprodukter var med i testen, og alle viste de indhold af kemi, der var langt over det tilladte niveau.

Astma-Allergis Danmark tager undersøgelsen meget alvorligt og frygter, at der kan være en epidemi af allergitilfælde på vej.

»Undersøgelsen giver os et fingerpeg om, at der ikke er nok kontrol med de her kemikalier. EU er jo et åbent marked, så selvom undersøgelsen tager udgangspunkt i belgiske produkter, så forhandles der jo på kryds og tværs af grænser, så det er ikke umuligt, at vi kan finde samme problematik herhjemme. Problemet er bare, at der ikke er en dansk kontrol, der på samme måde kan se efter, om grænseværdierne bliver overholdt«, siger Rikke Bille, chef for Den Blå Krans i Astma-Allergi Danmark.

I varer mærket med Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark er man sikret, at der ikke er MI i produktet.

Nye regler for håndsæber kommer tidligst i 2016

Miljøstyrelsen opfordrer på deres hjemmeside til, at man undgår kosmetiske produkter, som indeholder MI. Forbud og nye retningslinjer er under opsejling, men det tager tid.

»Vi forventer, at der til efteråret skal stemmes, om hvorvidt MI skal forbydes i 'leave-on' kosmetiske produkter, dvs. kosmetiske produkter, der bliver på huden. I 2016 forventer vi at stemme om at nedsætte koncentrationen af MI i 'rinse-off' kosmetiske produkter til 0,0015 procent, som er den koncentration, som EU's videnskabelige komite anbefaler som sikker. Det tager typisk mellem 6 og 12 måneder efter en vedtagelse af et forbud, før produkterne skal være væk fra markedet«, siger Biolog i Miljøstyrelsens kemikalieenhed, Bettina Ørsnes Larsen.

Testen af håndsæber kan findes på Tænk Kemis hjemmeside her (eksternt link)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce