Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: PER FOLKVER
Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver fjerde håndsæbe indeholder stærkt allergifremkaldende stof

1.000 danskere udvikler hvert år allergi over for stofferne MI og MCI.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi har man fundet stofferne MI og MCI i 19 ud af 76 håndsæber, som kan købes i danske supermarkeder og butikker.

MI og MCI, der i forskermunde kendes som henholdsvis methylisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone, er konserveringsmidler, som i flere år har været kædet sammen med kraftige allergiske reaktioner, også i mennesker, der ikke tidligere har lidt af allergi.

»Vi ser en eksplosiv vækst i antallet af allergitilfælde for MI, både i Danmark og Europa. I Danmark får vi ca. 1.000 nye tilfælde om året, mens det i Tyskland er 20.000.«, siger Jeanne Duus Johansen, centerleder hos Videncenter for Allergi, Hud-og Allergiafdelingen på Gentofte Hospital.

MCI og MI som blanding var ikke tidligere et så stort problem, som det er i dag, men omstændighederne ændret sig.

Grænseværdien blev hævet til 25 gange det normale

I 2005 blev grænseværdien for MI hævet til 25 gange det niveau, som tidligere havde været tilladt. Tidligere indgik den udelukkende i et blandingsprodukt, hvor problembarnet primært var dens 'storebror', MCI.

»Det er en lidt langhåret forklaring, men patentet på den gamle blanding (MI og MCI) løb ud, og så valgte man kun at bruge 'lillebroren', MI, som man så fremover brugte alene. Derfor hævede man grænseværdien, da forskningen dengang ikke mente, at det var farligt. Nu ved vi så, at MI er stærkt problematisk og har skabt mange nye tilfælde af allergikere. Disse nye allergikere kan hverken tåle MI eller den gamle blanding.«, siger Jeanne Duus Johansen. Det er denne blanding, som Tænk har fundet i godt 25 procent af håndsæberne.

Mængden af konserveringsmidlet er lovligt, men fra Videncenteret for Allergi har man i flere år forsøgt at gøre opmærksom på, at midlet, selv i lovlige mængder, er stærkt problematisk.

Astma-Allergi Danmark frygter epidemi efter belgisk undersøgelse

Den belgiske undersøgelse 'Methylisothiazolinone in selected consumer products in Belgium: Adding fuel to the fire?' er blevet offentliggjort i tidsskriftet Contact Dermatitis og viser, at selv de stærkt forhøjede grænseværdier har problemer med at blive overholdt i EU. Der blev testet både såkaldte 'vask-af' produkter, såsom håndsæbe, men også 'blivende' cremeprodukter var med i testen, og alle viste de indhold af kemi, der var langt over det tilladte niveau.

Astma-Allergis Danmark tager undersøgelsen meget alvorligt og frygter, at der kan være en epidemi af allergitilfælde på vej.

»Undersøgelsen giver os et fingerpeg om, at der ikke er nok kontrol med de her kemikalier. EU er jo et åbent marked, så selvom undersøgelsen tager udgangspunkt i belgiske produkter, så forhandles der jo på kryds og tværs af grænser, så det er ikke umuligt, at vi kan finde samme problematik herhjemme. Problemet er bare, at der ikke er en dansk kontrol, der på samme måde kan se efter, om grænseværdierne bliver overholdt«, siger Rikke Bille, chef for Den Blå Krans i Astma-Allergi Danmark.

I varer mærket med Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark er man sikret, at der ikke er MI i produktet.

Nye regler for håndsæber kommer tidligst i 2016

Miljøstyrelsen opfordrer på deres hjemmeside til, at man undgår kosmetiske produkter, som indeholder MI. Forbud og nye retningslinjer er under opsejling, men det tager tid.

»Vi forventer, at der til efteråret skal stemmes, om hvorvidt MI skal forbydes i 'leave-on' kosmetiske produkter, dvs. kosmetiske produkter, der bliver på huden. I 2016 forventer vi at stemme om at nedsætte koncentrationen af MI i 'rinse-off' kosmetiske produkter til 0,0015 procent, som er den koncentration, som EU's videnskabelige komite anbefaler som sikker. Det tager typisk mellem 6 og 12 måneder efter en vedtagelse af et forbud, før produkterne skal være væk fra markedet«, siger Biolog i Miljøstyrelsens kemikalieenhed, Bettina Ørsnes Larsen.

Testen af håndsæber kan findes på Tænk Kemis hjemmeside her (eksternt link)

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden