Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CAMILLA STEPHAN
Foto: CAMILLA STEPHAN

FORBUDT. Flere ftlalater er forbudt i produkter målrettet børn op til tre år. Men børn over tre år må i dag gerne udsættes for dem. Det skulle EU-Kommissionen have gjort noget ved for to år siden.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-Domstolen: Kommissionen sløser med hormonforstyrrende stoffer

EU-Kommissionen skulle for to år siden have fremlagt en liste over forbudte stoffer.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-domstolen sætter nu pres på EU-kommissionen for at få den til at fremskynde arbejdet med at forbyde hormonforstyrrende kemikalier i forbrugerprodukter.

I en dom i en sag anlagt af Sverige konkluderer EU-Domstolen, at Kommissionen simpelthen har arbejdet for langsomt med at klassificere de hormonforstyrrende kemikalier, der kan føre til kræft, diabetes, barnløshed, misdannelser og andre sygdomme, men som i mange tilfælde stadig blot findes på en observationsliste og altså ikke er forbudte at anvende.

Mange af stofferne på observationslisten har vist sig at have hormonforstyrrende effekter på forsøgsdyr.

LÆS ARTIKEL

Sverige er det land, der har lagt mest pres på for at få EU-Kommissionen til at følge bestemmelserne i EU's biocidforordning og beslutte kriterier for at identificere de hormonforstyrrende stoffer. Sverige anklagede i juli 2014 EU-Kommissionen for bryde EU-retten, fordi den skulle have været færdig med arbejdet senest i december 2013.

En rapport fra Nordisk Ministerråd anslår ekstra udgifter for mindst 4,5 milliarder kroner om året på grund af hormonforstyrrende stoffer i EU-landene, og derfor har Danmark blandt andet støttet den svenske retssag og lagt fælles pres på Kommissionen sammen med otte andre lande.

Men spørgsmålet er, om afgørelsen vil få EU-Kommissionen til at ændre på sin tidsplan, der taler om at få identificeret stofferne i løbet af 2016.

En talskvinde for EU-Kommissionen forsvarede efter dommen forsinkelsen med, at sagen er »yderst kompleks«.

»Målet er at afslutte konsekvensanalysen i 2016. Beslutningsprocessen vedrørende kriterierne for identificering af de hormonforstyrrende stoffer vil følge derefter«, sagde hun uden at kommentere, om kommissionen ville følge dommen og sætte mere fart i processen. Og det kan betyde, at der først sker noget i 2017.

Konsekvensanalysen omhandler dokumentation for hormonforstyrrende effekter i over 600 stoffer, herunder alle pesticider og biocider, der er godkendt til brug i Europa og over 200 industrikemikalier. Det fortalte EU-Kommissionen i sidste uge.

»Desværre er der meget, der tyder på at EU-Kommissionen ignorerer dommen og holder fast i sin egen køreplan, hvilket betyder, at der først kommer kriterier i 2017«, siger Claus Jørgensen, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

»Det er simpelthen ikke godt nok, hvis EU-Kommissionen ignorerer dommen, der er klokkeklar. Danmark har lavet forslag til kriterier, så dem kunne vi tage i brug i Danmark og på den måde presse på i EU«, siger han til Politiken.

»Så kan vi i Danmark forbyde stoffer, der har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg med henvisning til, at stofferne ikke reguleres godt nok for hormonforstyrrende effekter og at vores sundhed og miljø derfor er udsat for en uacceptabel risiko«, siger han.

Ikke uventet er der tilfredshed med dommen i det politiske system i både Sverige og Danmark.

»Det er en usædvanlig dom, eftersom kommissionen sjældent får så hård kritik, som domstolen nu giver den. I dag er en god dag, og det er en sejr for Sverige og for folkesundheden«, siger Jytte Guteland, der er svensk socialdemokratisk medlem af EU-Parlamentet og sidder i parlamentets miljøudvalg til avisen Dagens Nyheter.

Herhjemme bliver dommen også taget til indtægt som en sejr af blandt andre miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

»Dommen viser, at systemet fungerer. EU-Kommissionen har sløset med en opgave, og nu bliver den sat på plads. Dommen er derfor både en sejr for Danmark, og et afgørende skridt for at sikre forbrugerne bedre mod skadelig kemi«, siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Søren Dilling eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden