Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN

DÅSETOMATER: Det hormonforstyrrende stof bisphenol A findes i fem ud af otte dåser, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem ud af otte tomatdåser indeholder mistænkt stof

Se hvilke dåser med hakkede og flåede tomater, du skal lade stå på hylden

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De ryger i stort antal direkte i indkøbskurven, når menuen står på lasagne eller spaghetti med kødsovs. Hakkede og flåede tomater på dåser, der alle mere eller mindre ligner hinanden.

Men måske kan det betale sig at se lidt nærmere på, hvilke tomater der ender hjemme i gryden.

En ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser nemlig, at den indvendige belægning i fem ud af otte dåser med flåede tomater indeholder stoffet bisphenol A, der er på EU's Ekspertudvalg for Fødevaresikkerheds liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Bisphenol A mistænkes for at være skyld i misdannelser af kønsorganer, dårlig sædkvalitet og tidlig pubertet, og siden 2009 har det været forbudt at anvende stoffet i sutteflasker og materialer, der er i kontakt med mad til spædbørn, fortæller Stine Müller, der er projektleder og testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

»Vi mener ikke, at bisphenol A hører hjemme i et produkt som flåede tomater. Forskning har vist, at der viser sig effekter af stoffet selv ved meget små koncentrationer, og at særligt fostre og børn er i farezonen. Selvom det er ganske små mængder, vi har fundet i dåserne, så ender indholdet jo alligevel ofte i mad til børn«, siger hun.

Overholder EU's grænseværdier

Der er fundet bisphenol A i flåede tomater fra mærkerne Budget, COOP, Bon Appetit samt økologiske flåede tomater fra La Doria og Rema 1000.

Mængden af bisphenol A i dåserne er imidlertid i overensstemmelse med de europæiske grænseværdier, og produkterne strider derfor ikke imod europæisk lovgivning.

Men EU tager ikke højde for, at de små koncentrationer i dåserne indgår i kombination med de mange andre hormonforstyrrende stoffer, som vi udsættes for i vores dagligdag, peger Stine Müller på.

»Det er ikke den enkelte dåsetomat, men det samspil som den indgår i med andre hormonforstyrrende stoffer, der kan være sundhedsskadeligt. Hvis man gerne vil gøre en aktiv indsats for at undgå stoffet, så skal man altså selv gå efter produkter uden bisphenol A eller vælge emballager af glas eller pap«, siger hun.

Bisphenol A stammer nemlig fra lakken på indersiden af dåserne, og med dåsernes lange levetid kan stofferne altså vandre fra dåsen til tomaterne og ned i kødsovsen.

Virksomheder må tage ansvar

Forbrugerrådet Tænk Kemi håber derfor på, at virksomhederne vil gå forrest og udfase stoffet, selvom de i øjeblikket efterlever loven, fortæller Stine Müller.

»Hormonforstyrrende stoffer er et område, hvor vi har brug for, at stærke virksomheder hjælper forbrugerne med at undgå stoffet helt, for i øjeblikket er EU’s lovgivning ikke god nok«, siger hun og foreslår, at de begynder at producere flåede tomater i anden emballage end dåser.

Testen tildeler de fem dåser den røde kolbe, som signalerer, at produktet indeholder omdiskuterede eller problematiske kemikalier. Selvom stofferne for det meste er lovlige at benytte og produktet ikke er sundhedsskadeligt i sig selv, så bidrager de til den såkaldte cocktaileffekt, som samlet set kan være sundhedsskadelig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden