Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
allergi. Langt de fleste hårfarver indeholder stærkt allergifremkaldende stoffer.
Foto: OLE LIND

allergi. Langt de fleste hårfarver indeholder stærkt allergifremkaldende stoffer.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

75 ud af 83 hårfarver kan give allergi

Tænk har undersøgt hårfarveprodukter til hjemmefarvning. Langt de fleste indeholder stærkt allergifremkaldende kemikalier.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

PPD, PTD, Resorcinol, 4-amino-2-hydroxytoluene og P-aminophenol. Navnene på stærkt allergifremkaldende farvestoffer i hårfarver er i varierende grad både svære at udtale, læse og huske, men i virkeligheden behøver du ikke at gøre dig så mange anstrengelser - du kan som tommelfingerregel lige så godt regne med, at du risikerer at få allergi af den hårfarve, du har kig på.

En gennemgang af 83 forskellige hårfarveprodukter til hjemmebrug, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget, viser nemlig, at kun 8 af dem er fri for problematiske stoffer. Ud af de 75, der indeholder problematiske stoffer, gælder det for 64 af dem, at der er tale om stærkt allergifremkaldende farvestoffer, mens 6 andre indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og 5 indeholder allergifremkaldende parfumestoffer. En stor del af dem indeholder farvestofferne PPD eller PTD, som af EU’s videnskabelige komité for forbrugersikkerhed er vurderet som ‘ekstremt allergifremkaldende’, og som Miljøstyrelsen herhjemme gerne så helt forbudt.

»På baggrund af det her, så er vores bedste råd til forbrugerne, at de bør overveje, om de overhovedet vil farve hår. Med mindre, man farve sit hår i røde nuancer med henna, så er det faktisk svært at undgå de problematiske stoffer«, siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi Stine Müller med henvisning til, at de 8 hårfarver, der går fri, alle udelukkende er baseret på henna.

Stine Müller understreger, at man alligevel skal se sig godt for, for selv om et produkt reklamerer med, at det er henna, så kan der sagtens være allergifremkaldende farvestoffer i også.

»Det er vigtigt at læse deklarationen nøje og vide, hvad man skal se efter«, siger hun og nævner som eksempler de fem kemikalier, der er nævnt øverst i denne artikel - de bør få alarmklokkerne til at ringe.

Nogle allergikere må indlægges

De produkter, Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået, er hovedsageligt permanente hårfarver, og de er samlet i app’en Kemiluppen, hvor forbrugere kan scanne kosmetik- og plejeprodukter og få en hurtig vurdering af, om produktet indeholder uønsket kemi eller ej.

Der findes ikke nye undersøgelser af, hvor mange af dem, der farver hår i Danmark, der får allergiske reaktioner. Men en 13 år gammel undersøgelse fra Videncenter for Allergi viste, at 5,3 procent havde oplevet en allergisk reaktion, ligesom en undersøgelse fra 2010 fra Videncenter for Frisører og Kosmetikere viste, at 10 procent af unge kvinder, der farvede hår, havde oplevet rødme, afskalning og kløe, og 2,9 procent havde oplevet hævelser i ansigtet i forbindelse med hårfarvning.

»Nogle reagerer så kraftigt, at de må indlægges. De får måneansigt, bliver helt uigenkendelige, kan få svært ved at trække vejret og bliver generelt meget utilpasse. Andre får eksem og udslæt steder, hvor hårfarven slet ikke har været i kontakt med huden, fordi immunforsvaret reagerer så kraftigt. Det er nogle voldsomme virkninger, vi ser«, fortæller professor og overlæge Jeanne Duus Johansen, som er leder af Videncenter for Allergi.

Hun understreger, at hvis man først har oplevet bare en mindre form for allergisk reaktion - som for eksempel mildt, kløende udslæt i hovedbunden - så gælder det om endelig ikke at farve sit hår igen.

»Det bliver typisk mere og mere voldsomt for hver gang, man farver det, og pludselig er det måske så slemt, at man må indlægges«.

Symptomerne kan vare ved i flere uger, da det allergifremkaldende stof fortsat findes i huden, forklarer Jeanne Duus Johansen og pointerer, at mange af disse stoffer har været brugt siden slutningen af 1800-tallet og længe har været kendt som stærkt allergifremkaldende.

»Desværre lader der ikke til at være nogen produktudvikling i branchen, så vi kan få udryddet de her stoffer«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fire farver meldt til Miljøstyrelsen

I brancheforeningen for producenter af kosmetik- og plejeprodukter, SPT, er administrerende direktør Helle Fabiansen bevidst om, at en stor del af de hårfarveprodukter, der er på markedet, kan indeholde allergifremkaldende stoffer, men hun understreger, at stofferne er lovlige og godkendt af EU.

»Det er klart, at vi i branchen gerne vil udvikle alternativer til de stoffer, der hos en lille del af befolkningen kan give allergi, men der skal altså noget til at farve gråt hår, så det både dækker og holder. Derfor er produkterne også mærkede, så forbrugeren kan se, om de indeholder stoffer, som man gerne vil undgå«.

Forbrugerrådet Tænk Kemi er i forbindelse med sin gennemgang også stødt på flere produkter, der reklamerer med at være særligt skånsomme, grønne, økologiske, milde, nænsomme, naturlige og sundere end andre hårfarver.

»Vi anser det for at være vildledende markedsføring, og derfor har vi meldt de fire værste til Miljøstyrelsen, som nu vil vurdere sagen«, fortæller Stine Müller.

Det drejer sig om hårfarverne 'Tints of Nature', 'Sanotint', 'Herbatint' og 'Naturigin'.

Helle Fabiansen ærgrer sig over, hvis nogle producenter forsøger at lokke kunder til at tro noget om deres produkt, som det ikke kan leve op til.

»Jeg bryder mig ikke om den type markedsføring. Det giver forbrugeren en falsk tryghed. Forbrugeren skal have mulighed for at vælge produktet ud fra de rigtige præmisser, og stort set ingen hårfarver er fri for stoffer, som kan fremkalde allergi hos en lille del af befolkningen«, siger hun og minder igen om, at forbrugeren altid kan nærlæse ingredienslisten, for alle producenter er forpligtede til at deklarere, hvad der er i hårfarven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos Astma-Allergi Danmark fortæller rådgivningschef Betina Hjorth, at mange ringer ind til foreningen for at få gode råd til, hvilken hårfarve de skal vælge.

»Og der bliver vi dem svar skyldig. Vi kender ikke til nogen sikre produkter på markedet, heller ikke selv om du går til frisør for at blive farvet. Når først, du har taget beslutningen om at farve hår, så løber du også risikoen for at udvikle allergi«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden