Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det står mere og mere sløjt til med sædkvaliteten i den vestlige verden. Men det er ikke helt umuligt at forbedre de små svømmeres kondition. Tegning: Roald Als

Det står mere og mere sløjt til med sædkvaliteten i den vestlige verden. Men det er ikke helt umuligt at forbedre de små svømmeres kondition. Tegning: Roald Als

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor giver råd: Din livsstil kan forbedre din sædkvalitet

Vestlige mænds sædkvalitet falder, men det er muligt selv at påvirke sin evne til at få børn. En af landets førende forskere i fertilitet vover at give nogle råd.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere verden over ved en masse om, hvilke faktorer, der er med til at påvirke mænds sædkvalitet.

Samler man dem, kan man give et bud på, hvordan man som mand kan forbedre sine chancer for at få børn.

Sådan lyder meldingen fra professor og klinikchef Anders Juul fra Klinik for Vækst og Reproduktion og forskningscenter for hormonforstyrrelser (EDMaRC) på Rigshospitalet, efter at et nyt internationalt studie har vist, at antallet af sædceller ved en udløsning er faldet med mere end 50 procent hos mænd i vestlige lande i perioden 1973 til 2011.

»Vi ved, at lav sædkvalitet er associeret med rygning. Din egen rygning kan du gøre noget ved, det er værre, hvis moren røg, mens man var foster. Det er svært at gøre noget ved«, siger Anders Juul.

Sædkvaliteten ligger foruroligende lavt, og det går den forkerte vej

Også hormonforstyrrende stoffer, som findes i alt fra solcreme og pesticider til papiret om din fastfoodburger og pomfritter, er under stærk mistanke for at påvirke mænds fertilitet.

»Vi kan se sammenhængen med hormonforstyrrende stoffer i mange studier, men den forskning, der kunne vise, at hvis man undgår et bestemt stof, så får man bedre sædkvalitet, det er ikke lavet på mennesker«, siger Anders Juul.

Cannabis skader sædkvalitet

Man ved fra dyreforsøg, at stofferne både kan påvirke i fostertilstanden og senere hen i livet, hvor en eksponering for hormonforstyrrende stoffer for eksempel påvirker, hvordan sædcellerne svømmer.

»Vi kan ikke bevise, at det gør en forskel, men hvis det var mig, der skulle have børn, så ville jeg helt klart forsøge at undgå de hormonforstyrrende stoffer, så godt jeg kunne«, siger professoren.

Evnen til at formere sig påvirkes både i drengebarnets fostertilstand, men også mens man vokser op og i voksenlivet. Ud over rygning kan cannabis (hash), alkohol og overvægt få sædkvaliteten til at falde, og det samme gælder dårlig søvnkvalitet og stress.

»Alle de her risikofaktorer hænger sammen med sædkvalitet. Problemet er, at de ofte er tæt forbundne, fordi dem der ryger ofte også drikker og sover dårligt og er fede. Det er svært for forskerne at finde de præcise svar på, hvilke risikofaktorer, man især skal fjerne for at det bliver bedre«, siger professoren.

En sædcelle er 80 dage om at gro

Han understreger, at den enkelte kan være mere eller mindre disponeret for at blive påvirket af de forskellige risikofaktorer.

»De gode råd er at lade være med at ryge, heller ikke cannabis, og at forsøge at lade være med at drikke for meget. Derudover skal man leve sundt og tænke over, hvad man propper i munden, og leve ustresset. Det er livsstilsændringer, som er gode under alle omstændigheder«, siger Anders Juul.

Det er uhyre vanskeligt for forskerne at undersøge på mennesker, hvilke ændringer, der kan forbedre sædkvaliteten. Det tager 80 dage for en sædcelle at blive dannet i testiklerne, så fra den dag, man for eksempel dropper smøgerne og til den dag, hvor resultatet kan måles, går der altså omkring tre måneder.

Men Anders Juul opfordrer til, at der laves flere studier for at få vendt udviklingen, og at man overvåger nøje, hvordan danske mænds sædkvalitet udvikler sig.

»Sædkvaliteten ligger foruroligende lavt, og det går den forkerte vej. Det er alvorligt ikke alene for den enkelte, men også for samfundet. Der mangler studier til dels at identificere de stoffer i miljøet, der er mest skadelige for vores reproduktion, og dels til undersøge effekten af ændringer i både livsstil og eksponering af hormonforstyrrende stoffer på sædkvaliteten«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden