Det er ikke den afbildede fidget spinner, der trækkes tilbage.
Foto: Per Munch

Det er ikke den afbildede fidget spinner, der trækkes tilbage.

Forbrugerkemi

Coop fjerner fidget-spinnere fra hylderne

To tests har afsløret for meget bly i det populære legetøj.

Forbrugerkemi

Supermarkedskæden Coop har været lidt for hurtig til at lægge fidget-spinnere på kædens hylder.

Tv-programmet Kontant afslører i aften, at fidget spinnere købt i en af Coops butikker indeholder for meget bly. Butikskæden har derfor fjernet det populære legetøj fra hylderne og fra hjemmesiden Coop.dk.

Det skriver dr.dk.

»Vi har solgt den i ti butikker og i vores netbutik, og her har vi trukket den tilbage og kontaktet vores kunder, der har købt den her ulovlige spinner«, siger kvalitetschef i Coop, Malene Blume Teller, til dr.dk.

Testen af fidget-spinneren har vist, at de indeholder 2,0 procent bly. Det overskrider derfor klart det tilladte niveau, som er på blot 0,3 procent.

Undersøgelsen bakkes op af Forbruget Tænk Kemi, der har lavet en test af 12 forskellige udgaver af legetøjsdillen, som slog igennem i foråret.

Fire af de 12 stykker legetøj overtræder loven på forskellige områder – og en af dem er identisk med fidget spinneren fra Coop, som Kontant også har testet. Ifølge Tænk Kemis resultater indeholder spinneren næsten ti gange så meget bly som tilladt. Og den afgiver også nikkel.

»Det mest kritiske ved bly er, at det påvirker udviklingen af nervesystemet - særligt hos børn og fostre. Og det kan altså give nedsat hjernefunktion og intelligens«, siger Stine Müller, projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce