Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kemibrevkassen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kemibrevkasse: Kemi i madpakken

Undgå kemi i madpakken og køb svanemærket madpapir, råder Berit Asmussen.

Kemibrevkassen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jeg har hørt, at madpapir/mellemlægspapir til f.eks. madpakker indeholder blødgørere. Det skulle være med til at gøre papiret fedttæt.

Kan dette være rigtigt, og hvilke blødgørere er der i så tilfælde tale om?

Svar:
Jeg har aldrig hørt, at det skulle blive brugt blødgørende stoffer i madpapir. Og det virker ikke sandsynligt, at det sker. Det fedttætte papir er enten presset tæt på en mekanisk måde – altså ved at fibrene er trykket tæt sammen – eller gjort tæt ved hjælp af kemikalier.

Er der brugt kemikalier, kan det f.eks. være krom, silikone- eller fluorstoffer. Disse stoffer kan udgøre et problem for både miljø og sundhed. Nogle af de fluorholdige stoffer er bl.a. mistænkt for at virke hormonforstyrrende, og nogle af kromforbindelserne kan give allergi eller kræft. Silikoneforbindelser kan være problematiske at få ud i miljøet.

Du kan ikke se på madpapiret, om det er gjort tæt med kemikalier. Men der findes bagepapir og madpapir, som er mærket med miljømærket Svanen. Mærket viser, at produktet er blandt de mest miljøvenlige på markedet. Det viser også, at der ikke bruges krom eller fluor i belægningen på papiret.

Berit Asmussen

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden