Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PEDERSEN RUNE
Foto: PEDERSEN RUNE
Kemibrevkassen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kemibrevkassen: Belægning i poser og dåser

En læser spørger om pap- og popcornsemballage kan være lige så skadeligt som konservesdåser.

Kemibrevkassen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Sine Jørgensen:

Jeg har set på forbrugerkemi.dk, at der kan være bisphenol A i belægningen i dåser med f.eks. flåede tomater (bisphenol A er bl.a. mistænkt for at være hormonforstyrrende, red.). I anbefaler bl.a., at man kan gå over til produkter på glas.

Jeg er for længe siden gået over til at bruge flåede tomater fra papemballage for at undgå bisphenol A, men kom så til at tænke på, om den præparering som pappet, af nødvendige årsager, er udstyret med, er lige så problematisk? Om den f.eks. kunne indeholde problematiske fluorerede stoffer som PFOS, for så er man jo lige vidt.

Jeg har også et andet stort ’problem’/spørgsmål: Jeg er blevet gjort opmærksom på, at belægningen i poser til mikrobølge-popcorn er særdeles uhensigtsmæssig for vores helbred. Findes der alternativer (som stadig skal være mikrobølge-popcorn!)? F.eks. udgaver uden brug af fedtstof – for så er det vel ikke nødvendigt at belægge posen? Er det muligt, ud fra emballagen, at læse sig frem til, hvilke kemikalier der er brugt?

Svar:

Papemballage har en belægning, som skal sørge for, at den ikke går i opløsning ved den lange kontakttid med fødevaren. Belægningen kan være forskellig fra mærke til mærke. Vi har kontaktet Fødevarestyrelsen, som fortæller, at de ikke har konkret viden om afsmitning af bisphenol A fra flåede tomater i papemballage, men at denne form for emballage kan være overfladebehandlet med en epoxylak, som igen kan afsmitte bisphenol A. Det er blandt andet set i USA, i produkter med flydende modermælkserstatning.

Når det kommer til popcorn i mikrobølgeovnen har der ganske rigtigt været nogen fokus på fluorerede stoffer. Danske forskere har undersøgt et udvalg af danske og udenlandske papir- og papemballager for nogle af disse problematiske stoffer. De fandt ud af, at én ud af fire popcornposer til mikroovn ikke afgav de fluorerede stoffer, som de kiggede efter. Der er tale om økologiske micro-popcorn fra PopCo A/S. Men hverken de eller jeg kan sige, om disse popcornsposer kan frigive andre problematiske stoffer.

Producenten er ikke forpligtet til at oplyse, hvilke kemikalier emballagen er lavet af. Og det er usandsynligt, at det vil fremgå af emballagen, hvad den er lavet af, da det ofte er en forretningshemmelighed.

Jeg kender ikke detaljeret til specifikke mikroovnspopcorn. Der må du ned i butikkerne og kigge på deklarationen. Du kan flere steder på nettet finde opskrifter på popcorn, du popper i en skål med låg uden fedt.

Berit Asmussen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden