Vaskbart. Grønne, sorte, brune eller hvide pletter og skjolder, eller blot en lodden overflade, kan skyldes skimmelsvamp.
Foto: KÅRE VIEMOSE

Vaskbart. Grønne, sorte, brune eller hvide pletter og skjolder, eller blot en lodden overflade, kan skyldes skimmelsvamp.

Kemibrevkassen

Kemibrevkassen: Hjælp der er svamp i vintertøjet

En læser spørger om det er nok at vaske tøjet og om svampen eventuelt kan sprede sig.

Kemibrevkassen

Spørgsmål fra læser Lærke Broge:

Jeg har hentet vores vintertøj frem fra en flyttekasse i vores skur, og desværre er der kommet mug og/eller skimmel på meget af tøjet, bl.a. på flere af børnenes flyverdragter.

Vi vil nu prøve at vaske det, men jeg er bekymret for, om det vask er nok for at fjerne muggen, og om det kan være skadeligt, selv om det bliver vasket?

LÆS OGSÅ Kan rester af mug/skimmel sidde tilbage i tøjet efter vask og spredes til andet tøj ved at komme ind i huset?

Svar:

Grønne, sorte, brune eller hvide pletter og skjolder, eller blot en lodden overflade, kan skyldes skimmelsvamp. Hvis tøjet ikke er hårdt angrebet, kan det tænkes, at en almindelig vask efterfulgt af en grundig tørring – gerne udendørs – kan afhjælpe problemet. Hjælper det ikke, og er der fortsat pletter af skimmelsvamp på tøjet, kender jeg ikke til en miljøvenlig måde at få dem væk på.

LÆS OGSÅ Flere hjemmesider anbefaler Rodalon eller andre klorholdige midler mod pletter af skimmelsvamp på tøjet. Produkterne er dog alle skadelige for vandmiljøet, så de skal bruges med omtanke. Du kan eventuelt vente med at bruge dem, indtil andre muligheder er udtømte. Mug eller skimmel kræver et specielt fugtigt miljø for at vokse og sprede sig. Hvis tøjet er tørt, når I lægger det sammen med andet tøj, burde problemet ikke kunne brede sig.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce