Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Kemibrevkassen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kemibrevkasse: Pas på lakken på indersiden af dåserne

Indersiden af konservesdåser kan indeholde det hormonforstyrrende stof bisphenol A. Derfor bør man begrænse sit indtag af konserves, lyder rådet fra Berit Asmussen.

Kemibrevkassen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra Jakob Vils Pedersen: Jeg vil gerne undgå det hormonforstyrrende stof bisphenol A og ved, at det bl.a. bruges inden i dåser. Kan man sige noget om, hvilke dåser der afgiver bisphenol A? Er det alle dåser, eller er det f.eks. kun dem med hvid plastbelægning på indersiden?

Kan man overhovedet se, om en given dåse afgiver bisphenol A?Svar:

Mange konservesdåser er lakeret indvendigt med epoxylak for at forhindre kontakt mellem indholdet og metallet i dåsen. Epoxylak indeholder bisphenol A, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det har tidligere været fremme, at det var dåser med hvid belægning, der indeholdt bisphenol A, men det viste sig at bero på en misforståelse. Så vidt jeg – og fagfolkene i Informationscenter for Miljø & Sundhed – er informeret, kan man ikke se på en konservesdåse, om den indeholder bisphenol A. Der findes ikke dokumentation for, at der ikke er bisphenol A i dåser med klar belægning.

LÆS OGSÅ Hvis du vil være ekstra forsigtig og undgå bisphenol A, kan du begrænse dit indtag af konserves og spise friske fødevarer eller eventuelt købe mad på glas i stedet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden