Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pricatfoto
Foto: Pricatfoto

UEGNET. Der kan være bly og nikkel i mønter, og derfor skal de ikke bruges som smykker, lyder rådet.

Kemibrevkassen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kemi-brevkassen: Irrede mønter er uegnet som smykker

En læser er i tvivl om, hvorvidt det er fornuftigt at gå med en irret mønt op ad bar hud.

Kemibrevkassen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingrid Kjær:

Jeg har fået lavet et halssmykke med en gammel romersk mønt. Det er en irret kobbermønt, som jeg har valgt ikke at pudse, fordi det irgrønne spiller fint sammen med noget blankt sølv. Afhængigt af, hvad tøj jeg har på, hænger mønten somme tider direkte mod huden, og somme tider er der et lag stof imellem mønt og hud. Jeg ved, at ir er giftigt, men kan det optages gennem huden?

Berit Asmussen:

Vil du være forsigtig, er det nok bedst ikke at have mønten direkte på huden af flere årsager – også selv om kobber er almindeligt i smykker. Først og fremmest er det ikke muligt at vide, hvad din gamle mønt består af – andet end selvfølgeligt kobber.

LÆS ARTIKEL

Blandt nogle af mulighederne er bly og nikkel, som er problematiske at være i kontakt med. Kobberforbindelser er umiddelbart ikke så gode til at trænge ind igennem huden, derfor vil jeg ikke mene, at irret udgør det store problem i forhold optagelse og effekter inde i kroppen. Men det kan give allergi hos følsomme personer.

Overordnet er mønter jo ikke beregnet til længere tids nærkontakt med hud. Og helt generelt anbefaler vi at bruge ting til det, de er beregnet til. En gammel mønt er ikke beregnet til at komme på huden, medmindre den har fået en overflade belægning, der gør den egnet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden