Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIE BRINKMANN
Foto: MIE BRINKMANN

Opvask. Panden bliver sværere at gøre ordentligt ren, når den er ridset. Det kan betyde, at det bliver sværere at fjerne bakterier.

Kemibrevkassen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kemibrevkasse: Er ridserne i en teflonbelægning farlige?

Der kan være flere problemer i, at køkkengrejets teflon bliver beskadiget.

Kemibrevkassen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Carina:

Jeg har en gryde med teflonbelægning. Der er nu kommet nogle ridser i belægningen (5-6 styk af 1 cm’s længde og 0,5 cm’s i bredde). Ridserne er så dybe, at man kan se sølvfarvet metal i bunden af dem.

Er det sundhedsskadeligt at fortsætte med at bruge gryden, eller skal den erstattes?

Berit Asmussen:

Teflon er i princippet en ekstremt hård plast, lavet af polyfluorerede forbindelser (PFC’er), som er miljøbelastende og forbindes med sundhedsbelastende effekter.

LÆS ARTIKEL

Teflon og andre slip let-materialer af PFC’er kan danne problematiske dampe, hvis temperaturen kommer meget højt op. Det vil ikke ske ved almindelig brug, men hvis du kommer til at efterlade en tom gryde eller pande på komfuret, kan det ske. Risikoen er størst på et induktionskomfur. Hvis der er noget i gryden eller panden, vil det begynde at brænde på og ose kraftigt, længe inden temperaturen kommer så højt op, at belægningen begynder at afgive dampe.

I dit tilfælde er det sandsynligvis meget små flager, som er gået af. Flagerne kan være giftige for f.eks. fugle, og de bliver ikke nedbrudt, hvis de kommer ud i miljøet. I og for sig betyder det dog ikke noget for din sundhed, da stykkerne vil gå direkte gennem kroppen uden at blive optaget.

Du spørger også, om metallet under belægningen kan være problematisk. For eksempel stiller de franske myndigheder specifikke krav til metallet, men det gør de danske ikke. I princippet kan du ikke være sikker på, om metallet kan reagere uhensigtsmæssigt med din mad.

Endelig skal du vide, at gryden bliver sværere at gøre ordentligt ren, når den er ridset. Det kan betyde, at det bliver sværere at fjerne bakterier.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden