0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN

Hav styr på redningsvesten, inden du tager af sted. Arkivfoto fra Skovshoved Havn.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan du selv gøre ved vesten

Ved oppustelige redningsveste skal en gaspatron udløses, så vesten pustes op, hvis bæreren er faldet i vandet.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Gaspatronen udløses med en mekanisme, der prikker hul på patronen, og så længe vesten er tør, holdes denne mekanisme tilbage af en tablet, der vil blive opløst i vand.

Søsportens Sikkerhedsråd anbefaler at læse brugsanvisningen for den oppustelige redningsvest grundigt, så man ved, hvordan vesten skal vedligeholdes. På brugsanvisningen står blandt andet, hvor tit vesten skal sendes til serviceeftersyn hos en professionel.

Tjek vesten med mellemrum
Gennemgå desuden vesten med jævne mellemrum – minimum en gang om året, når sæsonen begynder, lyder anbefalingen. Også selv om vesten aldrig har været brugt. I vesten står, hvordan man udfører egenkontrol, og hvordan de forskellige dele tjekkes, skiftes og vedligeholdes.

Her følger nogle tip fra Finn Lage fra Søsportens Sikkerhedsråd:

Pust vesten op. Tag et nøje kig på vesten inden sæsonstart. Åbn den. Pak den ud. Tjek remme og spænder. Blæs den op med munden, og lad den ligge et døgn for at se, om den holder luften.

Prøv vesten af. Spring i vandet med vesten på, så du minimum én gang har prøvet, hvordan sådan en vest virker, så det ikke kommer som et chok for dig, den dag du måske har brug for den.

Vej flasken. Skru gaspatronen af og tjek, at den ikke er perforeret. Vej den mindst en gang om året. Der står på flasken, hvad den skal veje. Vejer den noget andet, så skift den, og sørg for at skrue den ordentligt på igen.

Tjek tabletten. Se om tabletten er intakt, og at datoen ikke udløbet. Skift den én gang om året, især hvis vesten har ligget et fugtigt sted. Meningen med tabletten er, at den opløses i vand, hvorved den mekanisme, der prikker hul i gaspatronen, udløses, så vesten pustes op.

Tør vesten. Skyl vesten i ferskvand, hvis du har været ude at sejle, og den er blevet oversprøjtet med vand og salt. Men pas på, at tabletten ikke bliver opløst. Tag derfor patron og automatiktablet ud, før du skyller vesten. Lad vesten tørre ordentligt igennem bagefter, så den er helt tør, inden du pakker den ned. Pak sammen efter anvisningerne.

Tag vesten med hjem. Når sæsonen slutter, bør vesten ikke ligge i længere tid i en båd, hvor der er høj luftfugtighed.

Din personlige vest. Det anbefales, at man har en personlig vest, der ikke bruges af andre, så man sikrer sig, at vesten eksempelvis ikke har været udløst, siden sidst man havde den på.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden

Morten Langkilde

På sydfynsk ø spiller købmanden Chopin, mens du handler

Oldtidsgrave, vild natur, stolte søfartstraditioner og dansk mad:  Læserne viser vej til oplevelser i Det Sydfynske Øhav

Morten Langkilde

De sydfynske øer er bakketoppe i et sunket Atlantis

Morten Langkilde

Majtræet 'blomstrer' kun på to øer én gang om året

Morten Langkilde

Det Sydfynske Øhav byder på et lille ferieparadis for dem, der kan leve uden shopping og forlystelsesparker

Morten Langkilde

Sydfynsk øhop:  Bjørnø er øen uden bjørne

Frank Flemming Pedersen

Få et ø-pas til 37 danske øer

Thomas Schmidt Jørgensen/Thomas Schmidt Jørgensen

En weekend på Ærø