Adrenalinkick. Et fald på 25 meter og et loop er med til at give besøgende i BonBon-Land svedige håndflader og bankende hjerte efter en tur i Vild-Svinet.
Foto: MARTIN BUBANDT

Adrenalinkick. Et fald på 25 meter og et loop er med til at give besøgende i BonBon-Land svedige håndflader og bankende hjerte efter en tur i Vild-Svinet.

Guides

Tag en tur i sommerlandets bedste rutsjebaner

Sommeren byder på masser af aktiviteter for hele familien rundt omkring i landet. Vi guider dig til nogle af de bedste.

Guides

Vi er vilde med suget i maven og svedige håndflader.

Og år efter år gør landets mange forlystelsesparker deres bedste for at give gæsterne nye og endnu mere hæsblæsende oplevelser.

Vi har været i sydsjællandske BonBon-Land for at finde suset.

LÆS OGSÅ

Begejstrede skrig, lyden af kørende forlystelser og glad, mekanisk cirkusmusik afslører, at destinationen er nået.

Forlystelsesparken i Holme-Olstrup mellem Næstved og Rønnede havde sidste år omkring 450.000 besøgende med sommerferien som den absolutte højsæson.

Efterladte forældre og bedsteforældre hviler benene rundt omkring ved de opstillede borde, mens børn i alle aldre løber rundt fra den ene forlystelse til den anden, der ligger spredt ud over parken. Råb som »Skal vi ikke hen i Klaptorsken?« eller »Hvor ligger Hundeprutten?« gjalder ud over parken, hvis forlystelser har fået navn efter slikket med de besynderlige navne.

Vild, vildere, vildsvin
BonBon-Land er en park for familier, og har ligesom alle andre parker flere vilde forlystelser at vælge imellem for de mere hårdkogte besøgende.

’Vild-Svinet’ giver med sit 25 meter høje indvendige fald og lodrette loop sus i maveregionen. Trods truende regnskyer har en god portion mennesker stillet sig i kø til forlystelsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OM FLERE FORLYSTELSESPARKER MED VILDE RUTSJEBANER NEDERST I ARTIKLEN

Tre piger i tiårsalderen står med store øjne og prøver at følge med i folks reaktioner på det store fald, mens de indædt diskuterer, om nogle mon nogensinde er døde i forlystelsen.

Spændingsopbyggende
Bag pigerne står Christian Lübcke Olsen, 19 år, med sin kæreste Stine Reth Hansen, 20. De har taget turen til BonBon-Land for blandt andet at prøve ’Vild-Svinet’.

»Jeg tror, det er 10 år siden, jeg sidst var her,« fortæller Stine Reth Hansen, mens Christian Lübcke Olsen nikker samstemmende. »De har jo fået en hel masse nye ting siden da«, forklarer han og signalerer over skulderen, hvor den næste vogn sætter af fra perronen. Ingen af dem har endnu prøvet Vild-Svinet, og de er begge spændt på, hvordan det vil være.

»Det handler om at prøve grænser af«, konstaterer Christian Lübcke Olsen.

»At få det der adrenalinkick. Det er det, jeg godt kan lide«.

Stine Reth Hansen er enig, men indrømmer, at hun ikke er lige så begejstret som kæresten: »Jeg skal lige tage mig lidt sammen«, forklarer hun, inden det er blevet parrets tur til at sætte sig til rette i sæderne og drage ud på den et minut lange mavekildrende tur.

I evig udvikling
I løbet af de seneste år har de fleste parker landet over opskaleret deres forlystelsesudvalg efter mottoet jo vildere, jo bedre.

Nordjyske Fårup Sommerland fik ’Falken’ samtidig med ’Dæmonen’s indtog i Tivoli i København i 2004. Sidste år sendte Djurs Sommerland ’Piraten’ på banen, mens Fårup Sommerland lancerede ’Lynet’. I år svarede Tivoli så igen med den interaktive forlystelse ’Vertigo’.

Gæsterne vil have rutsjebaner
Søren Kragelund, direktør i Fårup Sommerland og formand for Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark, siger, at det i sidste ende er det, gæsterne vil have.

»Vi kan bygge bunker af karruseller og forlystelser til de yngste, uden at nogen lægger mærke til det.

Men når det handler om at få flere gæster, skal der en rutsjebane til«, konkluderer Søren Kragelund.

Kroppens kemi
Og det er ikke uden grund, at lige netop rutsjebanerne er de mest populære forlystelser.

»Det handler om kemien i kroppen«, forklarer Jeppe Nygaard, formand for den danske afdeling af European Coaster Club, der er en forening for rutsjebaneentusiaster.

»Man leger med adrenalinet. Når turen er overstået, og vognen vender tilbage til stationen, mærkes en endorfinrus – en lykkerus, der gerne skulle give én lyst til at prøve igen«, siger Jeppe Nygaard.

En flugt fra hverdagen
Søren Kragelund giver rutsjebaneeksperten ret:

»Det er en flugt fra hverdagen, hvor alting er så pænt og regelret med alt det, man ikke må. I rutsjebanen slipper man det hele og prøver noget vildt«, mener formanden for de danske forlystelsesparker.

Rutsjebanen kan spores i besøgstallene
Søren Kragelund oplyser, at ’Lynet’ gav Fårup Sommerland lidt over 10 procent flere besøgende, mens lanceringen af ’Piraten’ i Djurs Sommerland udløste en endnu større fremgang på næsten 20 procent.

Det betyder dog ikke, at parkerne herefter læner sig tilbage og hviler på laurbærrene.

»Efter fire år har en rutsjebane mistet sin nyhedsværdi, og der er brug for noget nyt for at tiltrække folk«, forklarer Søren Kragelund, der ikke ser nogen ende på tendensen lige foreløbig.

Får ikke amerikanske tilstande
Heller ikke rutsjebaneentusiast Jeppe Nygaard tror, forlystelsesparkerne vil bremse op i udviklingen, men mener alligevel ikke, at vi kommer til at se rutsjebaner a la dem, der findes i USA.

»Det handler om at se det i en større sammenhæng. En park med ti gange flere besøgende har også et budget, der er ti gange større, og det begrænser jo mulighederne herhjemme«, siger Jeppe Nygaard.

Blandt verdens bedste rutsjebaner

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danmark er dog ifølge dem begge godt med, og landets rutsjebaner høster anerkendelse ude i verden, hvor ’Piraten’ blandt andet i en internetafstemning for nylig blev kåret som verdens femtebedste stålrutsjebane.

’Vild-Svinet’ var også langt fremme for sin tid, kan BonBon-Lands tekniske chef, Michael Wallin, berette. »Vi købte banen direkte fra tegnebordet«, fortæller han og betragter den 25 millioner dyre rutsjebane, han har været med til at passe siden 2003. »Den var den første af sin slags, og rutsjebaneentusiaster kom fra hele verden for at prøve den«. I dag er banen ikke unik, men den er stadig parkens mest populære forlystelse med en gennemstrømning på 700 gæster i timen på en almindelig dag og op til 1.150 i timen i årets travleste tid. Efter adrenalinkicket Tilbage på perronen har Christian Lübcke Olsen og Stine Reth Hansen fået fast grund under fødderne. Turen gik ikke helt som forventet for det unge par. »Jeg klarede det faktisk bedre end Christian«, griner Stine Reth Hansen og kigger på kæresten, der må indrømme, at banen var lidt værre, end han havde troet. »Men jeg skal helt klart prøve den igen«, fastslår han, mens parret gør sig klar til en tur i den mere fredsommelige vandrutsjebane ’Vandrotten’ for at komme sig oven på adrenalinkicket.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce