Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bip-bip før ba-bu. Med en moderne mobiltelefon kan man hurtigt taste sig klogere på førstehjælp i en række ulykkessituationer.
Foto: Klaus Holsting

Bip-bip før ba-bu. Med en moderne mobiltelefon kan man hurtigt taste sig klogere på førstehjælp i en række ulykkessituationer.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få førstehjælp på din mobil

Dansk Røde Kors og Hjerteforeningen vil lære dig om førstehjælp og hjertemassage med små smarte guides på din mobiltelefon.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Ved navlen placerer du din hånd og trykker indad og opad. Der gives op til fem stød. To sekunder mellem hvert«.

Sådan lyder det i Røde Kors’ nye førstehjælpsguide til mobiltelefonen.

Så hvis du kommer ud for, at en person får noget galt i halsen, er en indføring i Heimlich-manøvren lige nede i lommen.

Mobil førstehjælp
»650.000 danskere kommer til skade hvert år, og et program til mobiltelefonen kan være en hjælp til rigtig mange. Hvis ens barn forstuver foden, eller man skærer sig i køkkenet, kan man få hjælp på mobilen frem for straks bare at suse ind på skadestuen«, siger Jutta Helles, chef for førstehjælpssektionen i Dansk Røde Kors.

’Mobil Førstehjælp’ koster kun den almindelige datatakst at hente ned på sin telefon. Derefter kan man med tommelfingertryk hurtigt blive klogere på, hvordan man bør reagere, hvis man er vidne til et hjertestop, en styrtblødning eller en udslået tand.

 • Se mere om førstehjælp:

Øv dig i toget »I toget sidder folk altid med deres mobil fremme. Nu kan de på turen så sidde og øve sig i førstehjælp«, fortsætter Jutta Helles.

Dansk Røde Kors følger i hælene på Lungeforeningen, der for tre uger siden introducerede ’Mobil Hjertestart’.

Det er en lille filmsekvens, der i ord og billeder guider dig gennem en hjerte-lunge-redning. 500 danskere har foreløbig hentet programmet til mobiltelefonen.

Et supplement, ikke et alternativ
Både Dansk Røde Kors og Hjerteforeningen forsøger med initiativerne at få fleres øjne op for vigtigheden af et førstehjælpskursus.

En spørgeundersøgelse, som Capacent har lavet for Dansk Røde Kors, viser, at kun hver fjerde dansker har et opdateret kursus. Målsætningen er, at dobbelt så mange danskere har de livsvigtige færdigheder præsent, siger Jutta Helles.

Rettet mod unge
For Dansk Røde Kors og Hjerteforeningen er initiativerne rettet særligt mod de unge mennesker:

»Mobilen er en kommunikationsform, som de unge mennesker benytter meget. De kan nu have en instruktionsbog i inderlommen, og samtidig kan budskabet blive spredt hurtigt«, siger chefkonsulent i Hjerteforeningen Mads Hyldgaard.

Begge organisationer påpeger, at den mobile førstehjælp er et supplement og ikke et alternativ til førstehjælpskurser.

Mobilen kan ikke lære dig proceduren
Læge Bo Løfgren fra Hjertemedicinsk Afdeling på Århus Universitetshospital har gennem adskillige år beskæftiget sig med førstehjælp og hjertestopbehandling.

 • Se også:

Han kalder de håndholdte førstehjælpsguides for »fantastiske initiativer«, men understreger også, at man ikke kan lære procedurerne på mobilen.

»Det kan ikke stå alene, og man bør tage et regelret kursus, hvor man med hænderne lærer teknikkerne. Men det er en super god måde at sætte fokus på førstehjælp på; især for at komme i kontakt med de yngre dele af befolkningen«.

Grundigt mobil-opslagsværk
Lørdagsliv har fået underviser i førstehjælp gennem 12 år Nicolai Skov til at kigge nærmere på Røde Kors’ mobile håndbog, som er den mest omfattende af de to.

Den tidligere ambulanceredder er nu direktør for virksomheden Paratum, der ligesom Dansk Røde Kors udbyder kurser i førstehjælp til virksomheder.

Han er positivt overrasket over, hvor grundigt opslagsværket er:

Der er kritikpunkter
»I forhold til diverse førstehjælpsbøger på markedet er opsætningen, teksterne og billederne udmærkede. Men der er nogle kritikpunkter«, siger Nicolai Skov.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han påpeger, at Dansk Røde Kors i sin undervisning opererer med andre ord og huskesætninger end andre udbydere af førstehjælp.

»Dermed risikerer nogle at blive forvirret, hvis de har taget førstehjælpskurser hos andre end Dansk Røde Kors«, siger Nicolai Skov.

Han roser til gengæld, at man hurtigt kan slå udenlandske alarmcentraler op. Således er det fingernemt at kontakte politi og ambulance på sin ferie i eksempelvis Djibouti eller Hongkong.

Virker kun på nye mobiltelefoner
En anden udfordring er, at programmet kun virker på de nyeste telefoner. Mobilen skal indeholde applikationen Flash Lite 2.0. Derudover kan programmet forputte sig i styresystemet, så det er svært at finde frem.

»Programmet kører super godt og har mange gode oplysninger. Men man skal vide meget om mobiler for at hente det, så mange bliver desværre udelukket fra et ellers bredt favnende produkt«.

Sådan lyder bedømmelsen fra John G. Pedersen, chefredaktør for mobilsiden.dk – Danmarks største hjemmeside om mobiltelefoni.

Brugbart for hver anden

Leverandøren bag tjenesten, Infooverflow, forklarer, at det ville have været for dyrt at tilbyde den omfattende tjeneste til alle telefoner. Direktør Jakob Antonsen regner med, at hver anden vil få succes med at downloade ’Mobil Førstehjælp’. Hjerteforeningens ’Mobil Hjertestart’ skulle til gengæld virke på omkring 80 procent af alle telefoner købt efter 2006.

Læs om førstehjælp og kurser på Dansk Førstehjælps-Informations hjemmeside www.df-i.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden