Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LARS HANSEN
Foto: LARS HANSEN

Vinterhalvårets hårde vejr er en prøvelse. Sørg for at din cykel er klar til kulde, regn og modvind.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gør din cykel klar til den kolde sæson

Læs hvordan du selv kan forberede jernhesten på kulde, væde og salt.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når efteråret for alvor sætter ind med regn og kulde, er det vigtigt at cyklen er klar.

Tjek har spurgt cykelsmed Jens Bernhard Nielsen, der er indehaver af Vesterbro Cykel- og Knallertcenter, hvad man selv kan gøre for at forebygge slid, punkteringer og uheld i den våde og kolde sæson.

Kæde: Sørg for at have en ren kæde. Rengør kæden med en klud og tynd olie, så du får fjernet sand, snavs og grus der potentielt slider på kæde og kædehjul.

Når kæden er ren bør den smøres med en god vedhæftende olie eller kædespray. Lad være med at oversmøre.

Undgå at bruge præparater som symaskineolie, da det ikke binder ordentligt på kæden. Kædespray af typen WD40, som er en rustopløser, bør heller ikke benyttes til den forebyggende indsmøring. Vælg hellere en god kædespray der koster ca. 60-70 kroner. Drop de helt billige produkter.

Dæk:
Det er vigtigt at cyklens dæk har det rigtige dæktryk. Som regel vil det anbefalede dæktryk være noteret på dækket. Et korrekt dæktryk mindsker risikoen for punktering og øget "rullemodstand".

Bremser:
Tjek bremseklodserne. Er de slidt ned og virker de som de skal? Opdager du en fejl på dine bremser er det en god ide at få en cykelsmed til at se dem efter. Bremser der blokerer eller strejker er farlige. Specielt i vådt og glat føre.

Hjul:
Der må ikke være slør på hjulene. Tjek om de sidder som de skal ved at rykke dem forsigtigt fra side til side. Rykker de sig, eller er der mislyde, bør du tjekke hvorfor og eventuelt efterspænde skruerne.

Tjek også om skærme og eger sidder korrekt.

Lygter og reflekser:
I den mørke tid er det ekstremt vigtigt, at cyklen er udstyret med ordentlige reflekser og lygter. Udover den hvide forlygte og røde baglygte, skal der være monteret en refleksbrik i hjulet eller en refleksstribe på dækket. Desuden skal pedalerne være udstyret med ordentlige reflekser.

Saddel:
Præcis som det er tilfældet med sko og støvler, har en lædersaddel brug for pleje så den ikke tager skade af fugt osv. Lad dog være med at bruge almindelig olie eller produkter der er beregnet til andre læderprodukter. Du risikerer at fedtet ikke trænger ordentlig ind og smitter af på jakker og bukser.

De fleste producenter laver læderfedt der er beregnet til deres sadler. Brug hellere lidt ekstra penge på et ordentlig læderfedt-produkt end at eksperimentere med diverse uegnede produkter.

Lås:
Kulde kan gøre cykellåsen genstridig. Undgå den irriterende kamp med en låsespray, der smører låsens indre dele.

Fejl og mangler:

Opdager du mærkelige mislyde eller fejl og mangler, kan det være en god ide at få cykelsmeden til at kaste et blik på cyklen. Uden erfaring kan det gøre mere skade end gavn at give sig til at skille cyklen ad på egen hånd.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden