Påskealleri. Påskeæg er en af allergisynderne, men også grene fra mange forskellige planter, man sætter ind i stuen, kan udløse allergiske reaktioner hos særligt følsomme.
Foto: FINN FRANDSEN

Påskealleri. Påskeæg er en af allergisynderne, men også grene fra mange forskellige planter, man sætter ind i stuen, kan udløse allergiske reaktioner hos særligt følsomme.

Guides

Påskepynten kan sætte gang i allergien

Påsken er fyldt med allergener fra chokoladeæg, troldegrene og påskefrokostbord.

Guides

Det er i påsken, at de fleste familier inviterer foråret indenfor. Vi klipper troldegrene og pil med gæslinger og tager dem med ind i huset for at pryde påskebordet og nyde synet af foråret, der spirer.

Vi går på påskeæggejagt og laver påskepynt med æggeskaller og gule fjer og hænger dem på grenene.

De første nys Men så pludselig lyder det første nys…og det andet og det tredje og det fjerde. Påsken kan være slem for allergikere, men de fleste opdager det først, når det er for sent.

LÆS ARTIKEL

»Med et par hurtige råd kan du gøre påsken god for alle. Vi får nemlig mange henvendelser efter helligdagene fra allergikere, der har fået meget af påsken ødelagt på grund af allergisymptomer, som de ikke har til daglig, og derfor er i tvivl om, hvad der kan have givet dem allergi ved påskebordet«, siger Betina Hjorth, der er rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

En af synderne er chokoladepåskeæggene, der blandt andet indeholder mælk, og som derfor er adgang forbudt for mælkeallergikere i alle aldre.

Men så kan du lave dem selv med mælkefri chokolade, og laver du dem selv, undgår du også allergifælde nummer to.

Krydsallergi
For når du køber de fristende chokoladeæg, så kan du ikke være sikker på, at de er fri for nødder. Hvis du har nøddeallergi, så ved du det sikkert godt, men hvis du har birkepollenallergi, så kan du faktisk også få reaktioner, når du spiser nødder. Det kaldes krydsallergi.

LÆS ARTIKEL

Også pil er pollenfarlig påskepynt. Allergisymptomerne behøver nemlig ikke kun at komme i forbindelse med maden, de kan også opstå på grund af de bestemte typer grønne planter, du tager med ind i huset netop i påsken.

Har du birkepollenallergi, så vil du kunne få symptomer af pilegrene (dem med de fine gæslinger), troldhasselgrene (dem der snor sig), birkegrene og forsytia. Og visse blomstertyper vil også kunne udløse vejrtrækningsproblemer hos pollenallergikere og astmatikere på grund af de stærke dufte.

»Udendørs er pollen fra pilens gæslinger faktisk ikke et stort problem, men indendørs kan koncentrationerne fra grenene blive høje på grund af den begrænsede luftcirkulation«, siger Janne Sommer, der er pollenbiolog i Astma-Allergi Danmark.

Pynt bordet for allergikere

Hvis du gerne vil pynte påskebordet og samtidig tage hensyn til en pollenallergiker, så kan du vælge grene fra kirsebær-kornel, lærk, røn eller dværgmispel. Af blomster kan du fravælge dem med meget stærk duft fx liljer og løgplanter og pynte bordet med violer, brændende kærlighed eller gule roser uden duft.

LÆS ARTIKEL

»Vær omhyggelig med at skylle de grene, du gerne vil have ind, grundigt. Lad dem tørre et par dage, inden du sætter dem ind i stuen, så mindsker du risikoen for svampesporer, der også kan udløse astma og høfeber«, siger Janne Sommer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce