Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Påskealleri. Påskeæg er en af allergisynderne, men også grene fra mange forskellige planter, man sætter ind i stuen, kan udløse allergiske reaktioner hos særligt følsomme.
Foto: FINN FRANDSEN

Påskealleri. Påskeæg er en af allergisynderne, men også grene fra mange forskellige planter, man sætter ind i stuen, kan udløse allergiske reaktioner hos særligt følsomme.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Påskepynten kan sætte gang i allergien

Påsken er fyldt med allergener fra chokoladeæg, troldegrene og påskefrokostbord.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er i påsken, at de fleste familier inviterer foråret indenfor. Vi klipper troldegrene og pil med gæslinger og tager dem med ind i huset for at pryde påskebordet og nyde synet af foråret, der spirer.

Vi går på påskeæggejagt og laver påskepynt med æggeskaller og gule fjer og hænger dem på grenene.

De første nys Men så pludselig lyder det første nys…og det andet og det tredje og det fjerde. Påsken kan være slem for allergikere, men de fleste opdager det først, når det er for sent.

LÆS ARTIKEL

»Med et par hurtige råd kan du gøre påsken god for alle. Vi får nemlig mange henvendelser efter helligdagene fra allergikere, der har fået meget af påsken ødelagt på grund af allergisymptomer, som de ikke har til daglig, og derfor er i tvivl om, hvad der kan have givet dem allergi ved påskebordet«, siger Betina Hjorth, der er rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

En af synderne er chokoladepåskeæggene, der blandt andet indeholder mælk, og som derfor er adgang forbudt for mælkeallergikere i alle aldre.

Men så kan du lave dem selv med mælkefri chokolade, og laver du dem selv, undgår du også allergifælde nummer to.

Krydsallergi
For når du køber de fristende chokoladeæg, så kan du ikke være sikker på, at de er fri for nødder. Hvis du har nøddeallergi, så ved du det sikkert godt, men hvis du har birkepollenallergi, så kan du faktisk også få reaktioner, når du spiser nødder. Det kaldes krydsallergi.

LÆS ARTIKEL

Også pil er pollenfarlig påskepynt. Allergisymptomerne behøver nemlig ikke kun at komme i forbindelse med maden, de kan også opstå på grund af de bestemte typer grønne planter, du tager med ind i huset netop i påsken.

Har du birkepollenallergi, så vil du kunne få symptomer af pilegrene (dem med de fine gæslinger), troldhasselgrene (dem der snor sig), birkegrene og forsytia. Og visse blomstertyper vil også kunne udløse vejrtrækningsproblemer hos pollenallergikere og astmatikere på grund af de stærke dufte.

»Udendørs er pollen fra pilens gæslinger faktisk ikke et stort problem, men indendørs kan koncentrationerne fra grenene blive høje på grund af den begrænsede luftcirkulation«, siger Janne Sommer, der er pollenbiolog i Astma-Allergi Danmark.

Pynt bordet for allergikere

Hvis du gerne vil pynte påskebordet og samtidig tage hensyn til en pollenallergiker, så kan du vælge grene fra kirsebær-kornel, lærk, røn eller dværgmispel. Af blomster kan du fravælge dem med meget stærk duft fx liljer og løgplanter og pynte bordet med violer, brændende kærlighed eller gule roser uden duft.

LÆS ARTIKEL

»Vær omhyggelig med at skylle de grene, du gerne vil have ind, grundigt. Lad dem tørre et par dage, inden du sætter dem ind i stuen, så mindsker du risikoen for svampesporer, der også kan udløse astma og høfeber«, siger Janne Sommer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden