FORSKELLIG. Selv om konfirmandens forældre er skilt, kan forældrene sagtens holde en god fest sammen med gæster fra den nye familie
Foto: LARS HANSEN

FORSKELLIG. Selv om konfirmandens forældre er skilt, kan forældrene sagtens holde en god fest sammen med gæster fra den nye familie

Guides

Undgå konfirmations-skænderier med din eks

Skilsmissefamilier kan med få enkle råd sagtens holde konfirmationen sammen.

Guides

Når de næste par måneder står på konfirmationsfester, oplever flere konfirmander, at forældrene holder festen sammen, selv om de er skilt.

Men det er ikke altid lige let, når to skilsmissefamilier skal feste sammen.

Visse faldgrupper kan dog undgås, hvis mor og far har den rigtige indstilling, fortæller fusionsfamilie-coach Charlotte Egemar Kaaber, som har udgivet bogen ’Fusionsfamilien – Vejen til succeser i din sammenbragt familie’, hvori hun rådgiver sammenbragte familie.

Når festen planlægges »Konfirmationen er rigtig svær, men den er ikke sværere end fælles fødselsdage, og konfirmationen er altså ikke så dramatisk i virkeligheden, som mange frygter«, siger hun.

Ifølge hende får skilsmisseforældre, som holder en fælles fest for deres barn, den bedste fest, hvis de undgår gamle reaktionsmønstre. Det gælder overordnet om at have klare spilleregler for både økonomi, mad, musikken og opførsel.

Når man kontakter sin eksmand eller -kone er det en fordel, at man har tænkt over sine gamle reaktionsmønstre, for det man reagerede på dengang, reagerer man på igen, fortæller Charlotte Egemar Kaaber.

LÆS ARTIKEL

»Derfor er det en god idé at have nogle spilleregler, hvis man kommer op at skændes under forberedelserne til festen, så kan man aftale at tage en time-out , hvor man sunder sig en uges tid hver for sig«.

Samtidig er det en fordel, hvis man har en bagatelgrænse for, hvad man vil skændes over, forklarer Charlotte Egemar Kaaber.

»Hvis faderen er vininteresseret, så vil han måske bruge flere penge på vin end moderen, og så gælder det om for hende, at hun skal beslutte sig for, at det må han godt til den fest. Omvendt, hvis moderen går meget op i økologi, så må faderen tage det med til den fest«, siger hun.

Spørgsmålet om penge
Når konfirmanden pludselig har to familier, bliver økonomien nemlig tit et dilemma, for eksempel hvem skal betale for hvilke gæster, fortæller hun.

»Kuvertprisen, antallet af gæster, musikken og maden er kilde til mange diskussioner. Man skal være klar til at gå på kompromis, for sådan nogle fester er en mulighed for at praktisere rummelighed ud over alle grænser«, siger coachen.

LÆS ARTIKEL

»Hvis moderen har fået en ny kæreste, mener faderen typisk ikke, at han skal betale for den nye kæreste. Kompromisset kan være, at hun betaler for dem, men den bedste løsning er, forældrene deler alle udgifter ligeligt - uanset hvilken del af familien gæsterne kommer fra, fordi det er konfirmandens gæster«, siger Charlotte Egemar Kaaber.

Fest for konfirmanden
Hvis ekskonen eller eksmanden har fået en ny familie, som er med til festen, gælder det om for forældrene at inddrage den nye familie, for det er konfirmandens fest, lyder rådet.

LÆS ARTIKEL

»Hvis man holder tale, kan man bruge formuleringen »vi holder festen for dig, fordi...« i stedet for at sige »jeg holder festen for dig«. Det gør gæsterne godt tilpas, og så giver man plads til eks'ens nye kæreste, og det giver barnet en bedre fest«, siger hun.

Når musikken spiller...
...gælder det især for faderen og morderen om ikke at falde ind i de gamle roller, som da de var gift. Hvis man plejede at reagere, når ens ekskone drak for meget, risikerer man let at sidde og hidse sig op over det igen - endda til sidemanden, men det nytter ikke, fortæller Charlotte Egemar Kaaber.

»Løsningen kan være at lokke andre til at tage sig af det, for det er ikke længere ens opgave. Så undgår man også en pinlig situation, for moderen kommer ikke til at rette ind, hvis faderen irettesætter hende. Hun er den sidste i verden, han gider at lytte til«, siger hun og tilføjer:

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det hjælper også at se på situationen udefra og sige til sig selv, at 'der sidder en kvinde, som har fået et par glas vin for meget. Det går nok«.

En anden situation kunne være, hvis eksmanden glemmer at skænke vin til sin borddame, så kan ekskonen måske tænke »ja, det gjorde han heller aldrig for mig«. Her hjælper det at spørge sig selv, hvad er det egentlig, der sker her, fortæller Charlotte Egemar Kaaber.

»Ja, der sidder en kvinde, som ikke har noget glasset. Det overlever hun nok«, siger hun.

Hvis uheldet er ude

Er der risiko for en konfrontation, gælder det om at tage en time-out på toilettet, hvor man fokuserer på sin vejrtrækning, fordi det er enormt svært at tænke vrede tanker, når man gør det.

»Hvis man er nødt til at sige fra over for sin eks, så sig noget i stil med, at »jeg bliver utilpas, da du sagde det og det i talen« eller »jeg føler, at du bebrejder mig, da du...«, for ved at sige »jeg« holder man tingene på egen banehalvdel, og så er det en god idé at lægge op til, at man tager snakken en anden dag«, siger Charlotte Egemar Kaaber.

Læs mere på fusionsfamilien.dk her (eksternt link)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce