Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KOSTVANER. Trods ihærdige kampagner er vi danskere stadig ikke gode nok til at spise frugt og grønt, viser ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.
Foto: MARTIN LEHMANN

KOSTVANER. Trods ihærdige kampagner er vi danskere stadig ikke gode nok til at spise frugt og grønt, viser ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mænd spiser mere usundt end kvinder

Mænd kan lide fedt og fastfood, men ikke grøntsager. Kvinder lytter i nogen grad til kostrådene, men det kniber for mændene, viser undersøgelse.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste danskere ved godt, at de skal spise masser af grøntsager, gå uden om smørsovs, chips og sodavand og spise æbler i stedet for flødeskumskager. Men selv om danskernes kost er blevet sundere de seneste ti år, lever vi stadig ikke sundt nok.

Det er især hos mændene, det kniber med at leve op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger, viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, hvor man har fulgt danskernes kostvaner fra 1995 til 2006.

Usunde mænd
Undersøgelsen viser, at mændene smører dobbelt så meget fedtstof på brødet som kvinderne.

De drikker fire gange så mange øl og spiser langt flere bøffer, end kvinder gør. Samtidig er de mindre flittige til at forsyne sig med frugt, og de spiser langt færre grøntsager end kvinderne, fortæller kostvaneforsker Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet.»Mændene spiser alt i alt en mere usund kost end kvinderne. Sådan har det faktisk været siden 1985, hvor vi begyndte at lave undersøgelser«, siger hun.

»Tidligere kostundersøgelser viser samtidig, at flere kvinder end mænd bevidst bestræber sig på at spise sundt til daglig. Og når vi så spørger mændene, hvorfor de ikke spiser så sundt, som de burde, er deres hyppigste svar, at »de har det godt uden«. Det lader til, at kostrådene ikke er trængt lige så godt igennem hos mændene«.

Til kamp mod en sabeltiger
Hvordan kan det så være?

Det hænger blandt andet sammen med, at det ligger i manderollen ikke at bekymre sig, mener kønsforsker og chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen. Derfor er mændene mindre optagede af, hvilke konsekvenser det har, når de dropper morgenmaden eller spiser tandsmør på brødet til frokost.

»Mænd beskæftiger sig ikke så meget med at spise sundt. De spiser det, de kan lide. Det ligger i manderollen at sige, at det skal nok gå alt sammen, man skal helst ikke bekymre sig. Og det er jo også smart nok ikke at bekymre sig for meget, hvis man eksempelvis skal forsvare sin klippehule mod en sabeltiger, men i nogle tilfælde er det altså knap så godt«, siger Svend Aage Madsen, der også er formand for Selskab for Mænds Sundhed.

Forskellig opdragelse
Opdragelsen har stor betydning, mener Svend Aage Madsen, og drenge og piger bliver opdraget meget forskelligt, når det handler om mad.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvor pigerne traditionelt har skullet være mådeholdende, betragtes det som maskulint at have en sund appetit. Det betyder, at nogle mænd spiser mere, end de burde, mener han.

»Gennem generationerne har der hos mødrene ligget en vis tilfredsstillelse i at fodre drenge, som tager godt fra. Jeg kan huske, at der var høj status forbundet ved som dreng at spise en helvedes masse stykker rugbrød. Omvendt har kvindens rolle ofte været, at hun skulle tage ansvar for hele familiens velbefindende. Derfor har hun traditionelt set også haft mere opmærksomhed og viden om kost og sundhed«.

Mere fastfood

Ifølge undersøgelsen indeholder mænds kost 139 gram kød om dagen, hvor kvindernes indeholder 81 gram.

Omvendt har kvinderne daglig 167 gram grøntsager i kosten, hvorimod mændene øser 146 gram op på tallerkenerne. Mændene køber desuden mere fastfood. Mænd har et højere energibehov, så kan man ikke bare forvente, at de spiser mere end kvinderne? »Jo, det kunne man forvente. Men i undersøgelsen har vi også omregnet tallene, så vi tager højde for, at mænd spiser mere. Og her ser vi stadigvæk, at mænd spiser mere kød og færre grøntsager«. Traditionel begrundelse Når mænd er så glade for kød, skyldes det blandt andet, at de traditionelt set ofte har haft fysisk hårdere arbejde end kvinderne, mener Svend Aage Madsen.


Desuden er der stadig mange mænd, som ikke kan finde ud af at lave mad og derfor fristes til at drøne forbi grillmutter.

Men så er kvinderne altså heller ikke bedre. For efterhånden drikker de næsten lige så meget vin som mændene. Og nok drikker mændene cirka dobbelt så meget sukkersødet sodavand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til gengæld drikker kvinder 57 gram light sodavand daglig, hvor mændene nøjes med 38. Desuden har kvinderne sværere ved at sige nej til søde sager som slik og chokolade.

Forfængelige kvinder
Når kvinderne er bedre til at spise grønt, skyldes det heller ikke ene og alene, at de tænker på deres sundhed, mener professor og dr.med. Arne Astrup fra Institut for Human Ernæring ved Det Biovidenskabelige Fakultet, KU.

»Kvinder har typisk en helt speciel grund til at gå mere op i kost, og det er vægten. Kvinder ved godt, at hvis de vil se godt ud, gælder det om at spise sundt og motionere. Kvinderne tænker altså ikke kun på at forebygge kræft. De tænker også på, om de kan passe bikinien«, siger han.

Anden holdning hos mændene
Det er da heller ikke sådan, at mændene slet ikke tænker på deres sundhed, mener han. Men en mand, der vil tabe sig eller leve sundere, er ofte mere tilbøjelig til at løbe en tur end at tage et stykke kød mindre ved aftensbordet.

»Når mænd bliver mindet om, at de skal passe på deres sundhed, koncentrerer de sig mere om, at de skal træne og være fysisk aktive, end at de skal lægge deres kostvaner om. De får da også større muskler af at dyrke motion, men de bliver altså stadig tykke af at spise forkert«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden