Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Snue. Mens virussæsonen er i gang, kan smitten undgås ved blandt meget andet at vaske hænder grundigt med vand og sæbe. Smitten har en forkærlighed for vores hænder.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan undgår du efterårsforkølelsen

Læs hvordan du undgår at blive smittet og at smitte andre, mens virussæsonen raser.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dit immunforsvar kan være nok så godt og dine vitaminpiller nok så effektive, men hvis du vil undgå efterårets og vinterens mange forkølelser, er den personlige hygiejne det allervigtigste.

Jette Holt er hygiejnesygeplejerske hos Statens Serum Institut. Her er hendes råd til hvordan vi kan begrænse smitte gennem den kolde tid.

Hold dig for munden Et enkelt utildækket nys eller host kan sprede virus i en radius på op til flere meter. Når du nyser transporterer du små og store dråber, der indeholder virus ud i omgivelserne med en fart på 150km/t.

Nogle af disse vira kan holde sig svævende i luften i længere tid. Derfor er det vigtigt at holde sig for munden. Tænk på virussen som var den hvidt mel du puster på, den spreder sig ligeså let til omgivelserne.

LÆS GUIDE

Særligt små børn, der endnu ikke har lært at holde sig for munden, kan risikere at sprede virus til store områder, når de nyser og hoster. Vær opmærksom på dette og sørg for at holde ekstra rent på alle vandrette flader der hvor familiens yngste opholder sig, mens hun eller han er forkølet.

Brug engangslommetørklæder
Et lommetørklæde, du holder for munden, fungerer som et skjold, der reducerer smittefaren ved host, nys og næsepudsning.

Et lommetørklæde opsuger det virusfyldte sekret, men lommetørklædet er ikke vandtæt. Smitten kan derfor stadig forplante sig til hænder og andre omgivelser som lommetørklædet kommer i forbindelse med.

Brug kun papirengangslommetørklæder og smid dem direkte i skraldespanden efter brug. Stofvarianter, der kommer tilbage i lommen, kan udvikle sig til virusbomber.

Vask hænder
Smitte spredes meget ofte fra dine hænder til omgivelserne og derfra til andres hænder og så op til deres slimhinder i mund og næse.

Når du pudser næse og smider lommetørklædet ud, så er det værste udslip forebygget, men dine hænder vil sandsynligvis stadig bære virus efter at du har haft lommetørklædet i hånden. Det du har på dine hænder kan så let som ingenting videreføres til tastatur, telefon, kopimaskine, dørhåndtag og alle andre steder, som du rører ved. Dermed risikerer en anden at få smitten på sine hænder.

Sørg for altid at vaske hænder efter host, nys og næsepudsning. Generelt er det en god ide at holde en ekstra grundig håndhygiejne gennem den kolde tids virussæson.

LÆS ARTIKEL

Husk at hånddesinfektion ikke virker, hvis dine hænder er blevet våde efter at du har nyst ned i dem. Skal hænderne være rene og fri for virus skal der vaskes med vand og sæbe.

Virus kan overleve i og på omgivelser i alt fra 15 minutter til et par timer.

Vask legetøjet
Når børn er forkølede er det som før nævnt en god ide at have ekstra fokus på hygiejnen. Børn har let ved at smitte og institutioner er ofte de rene viruspaladser.

LÆS GUIDE

Sørg for at holde rent omkring barnet, ikke at sutte på barnets sut, at vaske legetøjet regelmæssigt eksempelvis i opvaskemaskinen og eventuelt at holde svært-vaskbare ting som tøjbamsen væk, mens forkølelsen raser.

Luft ud
Ved at holde luften frisk nedsættes risikoen for luftbåren smitte betydeligt. Et frisk indeklima er desuden vigtigt for slimhinder og generelt velvære. Luft ud engang i timen.

Bliv hjemme

At bekæmpe udbredelsen af virusinfektioner som forkølelse og influenza er et fælles ansvar.

Er du syg bør du blive hjemme fra institutionen, skolen eller arbejdet så længe du hoster, nyser eller har feber. Sørg for at drikke rigelig væske og få godt med hvile. En virus vil som regel tage den tid den tager, cirka en uges tid og kan ikke behandles med penicillin.

LÆS GUIDE

Da der gennem vinteren er flere hundrede vira i omløb er en overstået forkølelse ikke lig med immunitet for den næste. Vi kan risikere at gå gennem vinteren med en konstant forkølelse, hvis vi ikke sørger for god hygiejne og omhyggelighed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden