Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Fodtøjets møde med sne og sjap kræver imprægnerings-spray inden gåturen og sæbevand bagefter.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan beskytter du dit fodtøj mod saltsjap

Gadernes vintersjap er gift for sko og støvler, der kræver ekstra pleje både før og efter mødet med elementerne.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selvom det danske vinterlandskab er smukt, er det et mareridt for fodtøjet.

Ikke mindst i byerne, hvor sneen bliver til sjap i mødet med fortovenes salt og snavs. Derfor har sko og støvler brug for ekstra pleje både før og efter vinter-gåturen.

SE GUIDE

»Man har brug for en imprægnering, en spray til at sprøjte skoene med, og som beskytter dem. Sådan en koster 49 kroner«, siger Bente Hansen fra Jarlens Skomageri på Nørrebrogade i København.

Spray oven på fedt
Alle sko kan tåle spray, men vil man være ekstra god ved sit læderfodtøj, kan det være en god idé også at forkæle det med en omgang fedt.

»På nogle slags sko og støvler kan man bruge læderfedt - det plejer også skoene. Og så vil det være en god idé at putte spray ovenpå fedtet. Men sarte ting skal altså kun have spray«, understreger Bente Hansen.

Med den imprægnering er skoene forberedt på elementernes angreb, men alligevel er det en god idé at hoppe uden om fortovets værste pytter.

Irriterende hvide plamager
»Man skal prøve at undgå sjappet med med salt i. Det giver nogle grimme hvide rander«, siger Bente Hansen, men erkender, at de kan være svære at undgå.

SE GUIDE

Derfor er det en god idé at tørre fodtøjet af med en våd klud, når man kommer hjem, for at fjerne det værste salt - det er nemlig det, der giver de hvide plamager. Har de først sat sig, er der kun én ting at gøre - at vaske skoene i en omgang sæbevand.

Vask dem i sæbevand
»Generelt kan man godt vaske sine sko i sæbevand, især ruskindssko, som meget let får rander. Almindeligt sulfovand, sæbespåner eller brun sæbe. Det skal piskes godt op og så vaskes skoene med en svamp – sådan gør jeg selv«, siger Bente Hansen.

De sidste salt fjernes med eddikke, der også gør det af med den sæbe, der kan sætte sig i lædderet.

»Bagefter duppes de med almindelig køkkeneddike som tager både salt og sæberester. Og så er det meget vigtigt at imprægnere dem igen, for vasken fjerner alt fedt i læderet«, siger Bente Hansen.

Ikke tørre sko på radiatoren
Selvom sko og støvler er gennemblødte og skal være hurtigt klar igen, fraråder hun, at lyntørre dem på radiatoren.

»Man må aldrig sætte fodtøjet til tørre et varmt sted – det skal stå i almindelig rumtemperatur. Læderet kan simpelthen krympe eller krølle. Der sker det, at skindet bliver stift og så kan det revne«, siger Bente Hansen.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden