Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NIELSEN KIM
Foto: NIELSEN KIM
Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Høje hæle kan give gigt, grimme tæer og rygsmerter

Men hvis du absolut vil gå i høje hæle, bør du læse de syv råd fra overlæge på ortopædkirugisk afdeling på Hvidovre Hospital, Mostafa Benyahea.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gå 10.000 skridt er hvad Sundshedstyrelsen anbefaler.

Men går du samlige skridt i sko med høj hæl, kan det få alvorlige konsekvenser for din holdning, kroppens fine muskel/nerve-net og ikke mindst dine fødders velbefindende.

Selvom yndige stilletter klæder kvindeben i den smukke aftenkjole, pryder et par gamle jeans og får en kvinde til rette ryggen, så er der langt flere ulemper ved at vælge den høje hæl.

Her er nogle af de værste:

  • Skæv rygrad
  • Gigt i hofter
  • Grimme tæer
  • Smerter i nakke og hoved
  • Nedgroede ømme negle

Ifølge overlæge på ortopædkirugisk afdeling i fod-ankel sektionen på Hvidovre Hospital, Mostafa Benyahea, har hele 62% af danske kvinder dagligt ondt i fødderne. Og synderen er den høje hæl. Jo højere en hæl, jo større en belastning.

LÆS OGSÅ

1. Minimer hælens højde
Det er ikke ligegyldigt, hvilken højde du bevæger dig op på, når du trækker i støvlen med hæl eller den lille stiletsko. Ifølge overlægen bør hælen ikke overstige en højde på 2,5 centimeter. Bliver hælen meget højere, kan den ændre på hele din kropsholdning og, på sigt, tvinge den ud i skævvridende problemer.

2. Prioriter god sål
Ligesom motorcykler, mejeriprodukter og mobiltelefoner, så kan sko med hæl inddeles i flere kategorier. For en højhælet sko er ikke blot en højhælet sko. Plateau, pumps, kilehælen og den velkendte stilet har alle en forskellig sål. Og sålen på en sko med hæl bør ligesåvel som hælehøjden vurderes inden køb.

En sko med helt flad sål uden stødabsorbtion eller støtte kan give kæmpe problemer som hård hud, ømhed i ryg, hofte og helt op i nakke og hoved.

Har du derimod fundet den helt rette fladsålet højhælede sko, så køb et indlæg der kan støddæmpe dine skridt.


3. Prøv sko om eftermiddagen
Hvar du besluttet dig for at købe et par nye sko til garderoben, så besøg butikken i slutningen af din shoppingtur. Da er dine fødder gået varme og kan føles en anelse hævede.

Prøver du de ønskede par sko det på tidspunkt, undgår du at klemme dig ned i for lille en størrelse. Husk nemlig på at dine fødder har det med at vokse en anelse efter en nat på dansegulvet, og så skal skoen stadig kunne rumme din fod.

4. Gå rundt i butikken
Når skoen så skal prøves, så sid ikke kun ned med parret på. Rejs dig op, gå lidt rundt i butikken og mærk hvorledes den sidder på din fod. For selvom skoen komlimenterer din fod, og føles fin i siddende tilstand, så kan blot et minuts catwalk i butikken få dig på andre tanker. Den smukke feminine sko kan pludselig forvolde dig smerte og besvær.

5. Accepter større størrelse
Hvis dine teenagefødder er en størrelse 38 så er det ikke ensbetydende med at dette er dine fødders størrelse resten af livet. For ligesom din alder øges kan dine fødders størrelse ligeså gøre dette.

6. Giv tæer plads og luft
For nogle år tilbage var den spidse sko højeste mode. Nok smart, men alt andet end fornuftig for din fod. Så voldsomt sammenklemte tæer styltet op på en hæl kan nemlig på sigt give behandlingskrævende, måske uoprettelige skader, som skæve tæer, gigt og skæv rygrad.

Tæerne skal kunne bevæge sig mere eller mindre frit. Overlægen anbefaler omtrent 1 centimeter plads til længste tå. Køb sko dine fødder kan 'ånde' i og undgå så vidt muligt materialer som plastik og vinyl.

7. Skoen skal passe

Tag nyt fodtøj i brug gradvist, men køb ikke fodtøj der skal gås til for at udvide sig til foden. Det er meget vigtigt at du tilpasser fodtøjet til skoen og ikke omvendt! Stive og tunge sko er ligeledes yderst ufornuftigt.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden