Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skovflåten, som den ser ud efter et festmåltid på en menneske- eller dyrekrop. Flået på dette billede er cirka 3-4 mm lang. Foto: Wikipedia

Skovflåten, som den ser ud efter et festmåltid på en menneske- eller dyrekrop. Flået på dette billede er cirka 3-4 mm lang. Foto: Wikipedia

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan undgår du de blodtørstige flåter

Bliv klogere på naturens irriterende snylter og beskyt familie og kæledyr mod ubehag og farlige sygdomme.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man nyder sommeren udendørs lurer risikoen for at blive bidt af en flåt.

Flåtens bid udgør i sig selv ingen sundhedsrisiko, men en del flåter er bærere af sygdomme, som kan overføres til mennesker. Sygdomme som kan være farlige, hvis de ikke opdages og behandles i tide.

Tidligere huserede flåten mest i skov- og markområder med tæt bevoksning og høj fugtighed. I dag er den lille blodsugende mide mere udbredt og forekommer også i haver med mindre bevoksning. I byerne er der dog generelt så dårlige muligheder for flåtens livscyklus, at udbredelsen er meget begrænset.

Flåten sidder i skyggen, gerne i højt græs eller anden tæt bevoksning, og venter på at en vært skal komme forbi.

Sådan undgår du at blive bidt Så hvis du vil være helt sikker på at undgå flåtbid er der kun en ting at gøre: Hold dig væk fra naturområder i sommermånederne. Du kan dog også formindske risikoen ved at gå mindre drastisk til værks.

I naturområder som skov vil risikoen for bid være væsentligt mindre, hvis du holder dig til stierne og undgår at gå i krat og højt græs.

Da flåten søger mod den bare hud kan man besværliggøre dens projekt med dækkende påklædning som lange bukser og strømper. Vil du være mere grundig kan du tage strømperne udenpå bukserne og putte blusen ned i bukserne. Du kan også lukke til ved ankler og håndled med snor eller elastik.

LÆS ARTIKEL

Er det for varmt til at tildække sig, kan nogle afskrækkende midler have en effekt.

Hvidløg er ikke bevist som middel
Et middel der er blevet godkendt som afskrækningsmiddel mod både myg og flåter er Autan, der indeholder det aktive stof Icaridin. Autan kan mindske risikoen for flåtbid i 4 timer efter påførelsen og forhandles blandt andet på landets apoteker. Læs mere om produktet på www.autan.com

Nogen mener desuden at kraftig lugt fra eksempelvis hvidløg eller hvidløgspiller kan virke afskrækkende på flåter. Der findes dog ingen fyldestgørende dokumentation for effekten.

Hvis du finder en flåt
Det er en god ide at afslutte hver sommerdag med et grundigt tjek af hele familien.

Når du opdager en flåt på et menneske eller et dyr, er det vigtigt at få den fjernet hurtigst muligt for a mindske risikoen for smitte med eksempelvis borreliose.

Der findes et hav af forskellige remedier som tange, pincetter og lignende på markedet. Da flåtens hoved og munddele er begravet i huden, er det vigtigt at være opmærksom på at alt kommer med ud når flåten fjernes.

LÆS GUIDE

Undgå at mase eller presse flåtens krop. Derved risikerer man flåten tømmer sin mave ned i huden og det kan forårsage smitte med borrelia-bakterien.

Undgå at prøve gamle metoder som sprit, vaseline og lignende da risikoen for at flåten tømmer sin mave eller ikke fjernes fuldstændig forhøjes.

Flåten tiltrækkes af kroppens varme, duft og bevægelse. Som med myg kan man opleve, at nogle mennesker i særlig høj grad tiltrækker flåter, mens andre ikke gør. Det skyldes forhold som duft og temperatur.

Når flåten har fundet en vært kravler den rundt indtil den finder et stykke bar hud, hvor den kan bore sine munddelene ind til en blodåre. Du mærker ikke biddet da flåtens spyt virker lokalbedøvende.

Flåten kan suge blod fra en vært i op til 14 dage, hvis den ikke opdages. Normalt vil den dog falde af tidligere.

Søger mod skridt og armhuler
Flåten kan bide sig fast overalt på kroppen, men oftest vil den søge mod varme steder med tynd hud. Derfor er områder som skridt, armhuler og knæhaser populære gemmesteder for den sultne flåt.

Når flåten i nymfestadiet bider sig fast i et menneske vil den som regel være på størrelse med et knappenålshovede. Når den har suget blod på sin vært vil den vokse meget. Derfor risikerer man først at opdage flåten efter noget tid.

I modsætning til hvad mange tror, så er en tæge og en flåt to fuldstændig forskellige ting. En tæge ligner en lille bille og har seks ben. Den suger væske fra planter, men er komplet ufarlig for mennesker og dyr.

Livscyklus
En flåt minder lidt om en edderkop og har otte ben. Det er kun hunflåten der bider på dyr og mennesker.

Flåtens livscyklus består af tre måltider, hvor de vokser fra æg til larve og nymfe. Nymferne er sorte og på størrelse med et knappenålshoved. I larvestadiet suger den på små dyr som mus. Når den har vokset sig til nymfestadiet flytter den sig til større dyr som hjorte og mennesker.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efter 4-7 dage på en vært, kan flåten i nymfestadiet have forøget sin kropsvægt op til 200 gange. Herefter falder den af sin vært, graver sig ned, lægger flere tusinde æg og dør.

Da flåten kun er aktiv ved temperaturer over 4-5° er der størst risiko for at blive bidt af en flåt i sommerhalvåret.

Sygdomme
Den lille flåt kan være bærer af flere forskellige farlige sygdomme som kan overføres fra flåt til vært.

Borreliose (Lymes sygdom) Borreliose skyldes infektion med en bakterie (Borrelia burgdoferi), der overføres til mennesker af inficerede skovflåter. Sygdommen kan være alvorlig, men kan helbredes ved behandling med penicillin og andre antibiotika.

Tegn på smitte kan være:
En voksende rød plet omkring det sted, hvor skovflåten sad fast i huden. Ofte vil der være en rødme hvor flåten har siddet, det betyder ikke nødvendigvis at man er blevet smittet.

Er man smittet vil der ofte tegne sig en rød plet omkring biddet 1-4 uger efter. Den røde plet kan gradvist vokse sig større og få få et blegt område i midten. Andre tegn på smitte kan være influenzalignende symptomer som træthed, hovedpine, let feber samt led- og muskelsmerter.

Undersøgelser fra USA viser at smitten ofte først overføres 24 timer efter flåtens bid, men da flåterne i Europa er af en anden type kan resultaterne af den amerikanske forskning ikke direkte overføres til Danmark.

Oplever man symptomer på Borreliose eller Borrelia er det vigtigt at søge læge.

Læs mere om Borreliose hos netdoktor.dk eller sundhed.dk

Flåt-båren hjernebetændelse (Tick-Born Encephalitis)

Sygdommen forårsages af et virus, der overføres til mennesker ved bid fra en inficeret skovflåt.

LÆS ARTIKEL

I Danmark har TBE-virusset tidligere været isoleret på Bornholm, men det seneste år har man konstateret smitte med TBE efter flåtbid visse steder på Sjælland. Virusset findes hos mus og rådyr, og det er disse dyr, der overfører smitte til flåten.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man mener at smitten overføres til mennesker ved selve biddet, og derfor burde smitterisikoen ikke formindskes ved, at man fjerner flåten hurtigt, som det er tilfældet ved borrelia.

Det er muligt at blive vaccineret mod TBE.

Læs mere om TBE-virusset og symptomer hos www.sundhed.dk

Kilder: Lektor ved Københavns Universitets Biovidenskabelige Fakultet Per Moestrup Jensen, Skov- og Naturstyrelsen, www.netdoktor.dk og www.sundhed.dk

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden