Foto: PR
Guides

Guide: Sådan får du rene hænder på festivalen

Få hygiejnesygeplejerskens tips til god håndhygiejne trods mudder, snask og et minimum af vaskefaciliteter.

Guides

Det kan være svært at overholde de almindelige regler om god håndhygiejne, når man befinder sig på en festival med langt mellem håndvaskene, og hvor et stykke sæbe er lige så sjældent et syn som nyvasket hår.

SE GUIDE

Jette Holt, hygiejnesygeplejerske fra Statens Serum Institut, anbefaler, at man som minimum sørger for at få rengjort sine hænder grundigt efter toiletbesøg.

»Og det gælder begge former for toiletbesøg«, understreger sygeplejersken og forklarer, at smitte overføres fra hænderne til munden, når man rører ved mad, slikker på fingrene, ryger eller på anden vis har hænderne i nærheden af munden.

Det er derfor også i disse situationer, at man skal være ekstra opmærksom på, hvor rene - eller måske rettere hvor snavsede - ens hænder er.

Hvis ens hænder er synligt snavsede eller våde, bør man gøre sit bedste for at lokalisere en håndvask og vaske sine hænder med sæbe i kuldslået vand (det vil sige køligt men ikke iskoldt vand, red.).

Uden vand og sæbe

Viser det sig at være en umulig opgave at opstøve vand og sæbe, kan man til nøds ty til baby vådservietter.

»Men de skal være fugtige og have en størrelse, så man kan komme hele vejen rundt i mindst 15 sekunder«, pointerer Jette Holt og anbefaler desuden, at man efterfølgende desinficerer sine hænder med håndsprit.

Håndspritten skal dog bruges korrekt for at have en effekt, så det er vigtigt, at man gnider hænderne grundigt ind i midlet i 30 sekunder, til spritten er tørret ind.

LÆS ARTIKEL

Er heller ikke denne metode en mulighed, foreslår hygiejnesygeplejersken som sidste alternativ, at man spiser med bestik eller gør sit bedste for at holde fingrene ude af munden.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce