Hårvask. Ifølge overlæge Kaare Weismann bør du ikke vaske dit hår for ofte.
Foto: FINN FRANDSEN

Hårvask. Ifølge overlæge Kaare Weismann bør du ikke vaske dit hår for ofte.

Guides

Sådan bekæmper du fedtet/tørt hår

Vask kun dit hår to gange om ugen, så holder du dit hår sundt.

Guides

Vinterkulde, huer og stress kan let få dit hår til at se slidt, fedtet eller tørt ud.

Men der skal ikke meget til for at forvandle et usundt hår til en hårpagt der stråler af sundhed.

GUIDE

Overlæge på Privathospitalet Hamlet i Søborg professor dr. med. Kaare Weismann fortæller at det er hverken er det nyvaskede halvfugtigte hår i vinterkulden eller hårsprayen der kan gøre dit hår knitrende tørt eller hårbundsfedtet. Synderen findes i badet.

Her er 6 gode råd fra overlægen:

1. Vask ej for ofte
Din hårs værste fjende er shampooen! Ifølge Kaare Weismann bør du ikke vaske dit hår for ofte. Det slider enormt på både hårstråene, -bunden og -rødderne. Dit hår kan tørre ud, stråene kan knække og hårbunden kan blive tør, rød og generet (grundet sæben).

LÆS ARTIKEL

Ved at vaske håret for ofte vænnes hårsækkene til at producere mere talg. Sekretet har til formål at beskytte hårbunden så den ikke bliver skrøbelig og tørrer ud. Og det kan komme til at give håret omkring hårbunden et fedtet look.

Er du en der holder af nyvasket shampoo-duftende hår hver eneste dag, bør du måske prøve at trappe lidt ned. Faktisk bør du trappe helt ned til 2 gange om ugen. Det er sundest for dit hår.

2. Tør forsigtigt
Når du skal til selve hårtørringen, så gør det med mild hånd og hårtørrer der ikke er for varm. For megen hede over for lang tid kan nemlig give såkaldte 'varmebobler' i hårbunden, og dette kan resultere i for tørt eller fedtet hår.

LÆS ARTIKEL

Frotér heller ikke håret for hurtigt og hårdt da dette slider enormt på både hårstrå og -rødder. Faktisk yder håndklædet større slid på håret end en hårtørrer gør.

Men ønsker du helt at skåne dit hår for denne form for slitage, bør du lade dit hår lufttørre.

3. Styl med måde
Din frisure kan være hård ved din hårpagt. Hvis du friserer din hårpagt for mange gange dagligt kan det belaste både hårrødderne og selve håret. Strå kan unødvendigt rives op med rod, eller så kan de knække.

Men, det gode ved at du reder/børster dit hår er at hårbundens fedtstof fordeles ud i den første del af håret. Og det er sund smørelse.

Derfor, børst dit hår med måde.

TV

Tupering og styling af håret (med blandt andet spray og lak) samler skidt og snavs samt slider. Spray kan udtørre og knække dine strå, og lak ligeså. Hvis du dagligt anvender stylingprodukter så er chancen for at du også vasker dit hår hver dag med shampoo også stor, og så kan slitagen af dit hår blive endnu større.

Derfor, anvend stylingprodukter og tuper med måde.

4. Gå til frisøren
Hvis du skal have permanentet eller farvet dit hår, så sørg for at få det gjort hos en erfaren frisør. Begge behandlingsformer manipulerer med dine hårs struktur, og det kan medføre et usundt tørt hår og en irriteret hårbund.

Derfor, hvis du har valgt en anden hårfarve end hvad du har fået fra naturens side, så prøv at lade være med at farve dine rødder flere gange om måneden. Det belaster dit hårmiljø ekstremt og problemer med tørhed, hårbundsiirritationer og knækkede strå kan blandt andet opstå.

5.Spis din zink
Hvis du over en længere periode ikke får nok zink fra din kost, og en såkaldt mangeltilstand oparbejdes, så kan dit hår komme til at se livløst ud. Eller det kan have svært ved at gro. Så hvis du frygter at at du ikke får den zink dit hår skal have, så spis en masse østers, hvedekim og krabbekløer.

LÆS ARTIKEL

6. Undgå stress

Dit hårs tilstand siger meget om din fysiske- og psykiske sundhed. Det er ikke kun fysisk påvirkning der kan belaste dit hår. Stress kan gøre dit hår tørt, miste sin fylde og gøre det livløst. Eller stress kan i yderste konsekvens medføre hårtab. Og det kan ske hurtigt.

Så, måske bør du tage et kig i spejlet næste gang du føler, at stress er på vej.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce