Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Har du råd, kan flyttemændene hjælpe med hele flytningen. Det koster cirka 900 kroner i timen for to flyttemænd. Til gengæld dækker deres forsikring, hvis fjernsynet ryger ned ad trappen eller går i stykker under transporten.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Har du råd, kan flyttemændene hjælpe med hele flytningen. Det koster cirka 900 kroner i timen for to flyttemænd. Til gengæld dækker deres forsikring, hvis fjernsynet ryger ned ad trappen eller går i stykker under transporten.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flyttet hjemmefra: Få styr på det hele

Masser af unge er netop flyttet hjemmefra for at begynde på en uddannelse. Her er guiden til alle de praktiske ting.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er et stort skridt at forlade mor og far og flytte ind for sig selv.

Her er en miniguide med gode råd og advarsler mod faldgruber, når du flytter hjemmefra.

1. Hvad har du råd til?

Find ud af, hvor meget du har til rådighed hver måned, og hvor meget du har brug for til mad og lommepenge. Det kan lade sig gøre at få en husholdning til at løbe rundt for 500 kroner om ugen.

LÆS GUIDE

Hvis du skal leve af SU, skal du finde en bolig til en månedlig leje på omkring 2.000 kroner. Arbejder du ved siden af dine studier, kan det godt løbe rundt, hvis du finder en lejlighed med månedlige udgifter på omkring 4.000-5.000 kroner.

Hvis du skal låne penge til en andelslejlighed i banken, er tommelfingerreglen, at du kan låne tre gange så meget, som du tjener på et år – før skat.

Forbrugerbladet Tænk Penges flytte hjemmefra guide

2. Hvor skal du bo?
Nu er det tid til at gå på boligjagt, og der er mange muligheder.

Du kan blive skrevet op til en lejlighed i en af landets mange almennyttige boligforeninger. De er ofte de billigste, men til gengæld er der for det meste flere års ventetid, medmindre du er villig til at bo et stykke væk fra storbyerne.

Se mere på Boligselskabernes Landsforenings hjemmeside www.bl.dk

LÆS ARTIKEL

Du kan søge et kollegieværelse eller en ungdomsbolig. De er billige, og ofte er der ingen udgifter ud over lejen. De er relativt nemme at få fat i, specielt hvis du kommer langvejs fra eller ikke er kræsen. Kollegier har ofte fælleskøkken.

Du må kun bo der, så længe du er under uddannelse, både videregående og elevuddannelse. Find ungdomsboliger og kollegier på www.ungdomsboliger.dk

En tredje mulighed er at lede efter en privat udlejer eller fremleje. Kig i Den Blå Avis eller på en af nettets mange boligportaler.

Vær opmærksom på udgifter som strøm og vand. I enkelte tilfælde kan lejen være sat meget højere end tilladt. Du kan bl.a. finde lejeboliger på www.denblaavis.dk og www.boligportal.dk

Har du råd, kan du købe dig ind i en andelsboligforening, men sæt dig ind i foreningens økonomi. Det kan blive dyrt, hvis de ikke har styr på det.

Hvis du ikke selv kan gennemskue foreningens økonomi, er det en god ide at få advokathjælp. Det koster omkring 5.000 kroner. Links til andelsforeninger i hele landet og en masse gode råd i forbindelse med køb findes på www.andelsbolig.dk

I de seneste år er forældrekøb blevet populært. Det er billigere end en privat udlejer og fremleje, men kan også være dyrt for forældre, hvis ikke skattereglerne tjekkes grundigt.

SE ARTIKEL

Du kan læse mere om mulighederne ved forældrekøb på de fleste ejendomsmægleres hjemmeside.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

3. Før du skriver under
Læs lejekontrakten grundigt igennem, før du skriver under.

Indskuddet og depositum må ikke overstige seks måneders leje.

Du skal sikre dig, at der ikke er kommet ekstra udgifter på kontrakten ud over dem, du fik oplyst til at starte med. Det kan være medlemskab af antenneforeningen, vand eller strøm.

Du skal være opmærksom på, at kontrakten ofte indeholder særlige vilkår i forbindelse med lejemålet, det kan være, du skal male en gang om året eller ikke må larme.

4. Tjek fejl og mangler
Besøg lejligheden sammen med udlejeren og lav en liste over fejl og mangler, du ikke skal hæfte for, når du engang flytter ud igen. I skal begge skrive under på listen.

Tjek, om kontakter, toilettet og hårde hvidevarer virker, som de skal, og om der er mærker eller ridser på gulve og vægge. Det er en god ide at tage billeder af skaderne.

LÆS ARTIKEL

Når du har skrevet under og får nøglen udleveret, har du yderligere 14 dage til at gøre opmærksom på skader.

5. De skal have flyttebesked
Når du har skrevet under på lejekontrakten og har en indflytningsdato, skal du melde din flytning til folkeregisteret. Alle blanketter findes i en flyttemappe, der kan hentes på posthuset.

Du skal også melde flytning til banken, forsikringsselskab og venner og bekendte.

Har du et fjernsyn, en computer eller en mobiltelefon, som kan gå på internettet, skal du til at betale licens. Du kan tilmelde dig på www.dr.dk/licens.

Gør SU-styrelsen opmærksom på, at du ikke længere bor hos dine forældre, så du kan få forhøjet støtte. www.su.dk.

Flytter du til en ny kommune, skal du skifte læge. Det sker hos kommunens borgerservice. Du behøver ikke at skifte tandlæge.

Hvis du skal flytte ind i en lejelejlighed, kan du få støtte til din husleje gennem boligsikring. Kontakt din nye kommune for at finde ud af, hvor meget du er berettiget til.

6. Få styr på forsikringer
Hvis du er under 21 år og skal bo alene, dækker dine forældres indboforsikring.

Hvis du er fyldt 21, flytter sammen med en kæreste eller får et barn, før du fylder 21, skal du selv have en indboforsikring, der dækker brand og tyveri og indeholder en ansvarsforsikring.

LÆS GUIDE

Hvis du er over 18 år, skal du overveje, om du vil have en ulykkesforsikring.

Mange selskaber har deciderede ungdomsforsikringer. Du kan læse mere om de forskellige forsikringer på www.ungforsikring.dk. Find det billigste tilbud på www.forsikringsguiden.dk.

7. Flyt med eller uden hjælp
Du kan flytte selv. Det er hårdt og tidskrævende, til gengæld er det billigt. Mange tankstationer tilbyder udlejning af trailere.

Du kan hyre et flyttefirma til selve transporten. Det koster omkring 500 kroner i timen for et enkelt værelse, der kan være i en mindre bil, og så skal du selv bære tingene til og fra bilen.

LÆS GUIDE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har du råd, kan flyttemændene hjælpe med hele flytningen. Det koster cirka 900 kroner i timen for to flyttemænd. Til gengæld dækker deres forsikring, hvis fjernsynet ryger ned ad trappen eller går i stykker under transporten.

8. Sparetider i egen bolig

Når du er flyttet ind og faldet på plads, er der kun tilbage at nyde dit nye hjem. Og få pengene til at række. Opskrifter på mad, der er til at betale, kan du finde på www.studentermad.dk. Hvis du vil finde de bedste tilbud uden at kigge alle tilbudsaviser igennem, kan du søge elektronisk på www.tilbudonline.dk. En omfattende oversigt over steder, der giver rabat til studerende på alt fra forsikringer til solbriller, findes på www.studieportalen.dk/studierabat Kniber det fortsat med pengene, kan du finde studierelevant arbejde på www.studiejobs.dkKilder: Dennis Christensen, udlejningschef, DAB. Elisabeth Toftmann Asmussen, cheføkonom, Realkredit Danmark. Boligbutikken. Lasse Harder udlejningskonsulent, CIU. Claus Lunøe, advokat Lunøe advokatfirma - boligadvokater.dk. Forsikringsoplysningen. SU-styrelsen. 3x34.


Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden