Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Claus Lunde (arkiv)
Foto: Claus Lunde (arkiv)

Smittefare. Bliver man syg af vådt hår? Og smitter man kun, mens man snotter? Tjek har set nærmere på en række myter om forkølelse og influenza.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sandt eller falsk? Her er fem myter om influenza

Bliver man syg af vådt hår? Eller en influenzavaccine? Og er det rigtigt, at man kan fordrive sygdommen med c-vitaminer?

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Husk overtøjet, lad være med at gå ud med vådt hår og spis masser af c-vitamin, hvis du kan mærke en forkølelse under optrapning.

Myterne om forkølelse og influenza er mange, og det samme gælder de utallige husmoderråd, der følger i kølvandet på dem.

SE GUIDE

Tjek har set lidt nærmere på fem af dem i selskab med professor Allan Randrup Thomsen fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

1. Du bliver syg, hvis du bliver for kold

Svaret er nej - men med et forbehold.

»Det er meget kontroversielt område«, fortæller Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

»Der er nogle undersøgelser, der ikke har kunnet dokumentere det, mens andre antyder, at det er rigtigt«.

Han understreger dog, at man ikke kan blive hverken forkølet eller syg af influenza, hvis man ikke er blevet inficeret af en virus.

»Det er en infektiøs sygdom, som smitter fra andre individer. Nogle undersøgelser tyder dog på, at hvis man bliver afkølet, reduceres blodforsyningen til næseslimhinden, og det reducerer muligvis forsvaret overfor virus. Så har man været udsat for virus og bliver afkølet, er der en større risiko for, at det giver anledning til egentlig sygdom«, forklarer han.

2. Du bliver syg af at gå ud med vådt hår

Hertil svarer Allan Randrup Thomsen igen nej - men med et enkelt forbehold.

»Jeg kan ikke komme i tanke om undersøgelser, der har undersøgt det, men her gælder formodentlig det samme som med kulde. Hvis der sker en perifær afkøling af blodet, vil blodkredsløbet ændres og det vil spare forskellige organer - og dermed også næseslimhinden. Og det vil give større risiko for sygdom, hvis man har været udsat for smitte«, forklarer han.

LÆS ARTIKEL

3. Du kan få influenza af en influenzavaccine

»Det er i hvert fald forkert«, understreger Allan Randrup Thomsen med det samme og forklarer, at en influenzavaccine består af virus, der er brudt op i sine bestanddele og dermed ikke indeholder noget arvemateriale, som skal være til stede for at føre virusset videre.

Han anerkender dog, at vaccinen kan påvirke helbredet en smule.

»Man kan ikke få influenza af vaccinen, men man kan i dagene efter vaccinen få noget ubehag og lidt feber. Men det er en form for betændelsesreaktion på selve vaccinen, og det har intet med influenza at gøre - og bør ikke sammenlignes med influenza«, understreger han.

Allan Randrup Thomsen knytter også en kommentar til de diskussioner, der ofte på denne tid verserer omkring nødvendigheden af en influenzavaccine.

»Vaccinen virker på 70-80 procent af dem, der bliver vaccineret, men er man sund og rask, er der ikke noget stærkt argument for at lade sig vaccinere. Hvis vi ser på det i sammenhæng, er reduktionen i antallet af sygedage formodentlig lille og matcher knap nok samfundsomkostninger til vaccinen«, forklarer han, men ser dog intet problem i, at folk lader sig vaccinere alligevel - eksempelvis hvis de skulle få den tilbudt gratis gennem arbejdet.

Mens der ikke eksisterer tunge argumenter for vaccination af de raske, bør folk i risikogrupperne ikke springe den over.

»Hvis man tilhører risikogrupperne - de ældre, dem med luftvejssygdomme eller dårligt hjerte, meget overvægtige eller lignende - bør man lade sig vaccinere. Hos disse grupper kan influenza slå ihjel, og det beskytter vaccinen rimelig godt imod«, gør Allan Randrup Thomsen opmærksom på og forklarer, at vaccinen bør fås inden udgangen af november, så den kan nå at virke, før influenzasæsonen starter i midten af december.

4. Du kan fordrive en begyndende forkølelse med c-vitamin

»Det er muligvis noget om det, men det er ikke veldokumenteret«, fortæller Allan Randrup Thomsen.

Man skal derfor ikke tro sig sikker, selv om man har proppet sig med c-vitamin tabletter ved det første forkølelsesnys, og Allan Randrup Thomsen mener også, at man i det hele taget bør tage smitten mere seriøst.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Har man tydelige symptomer på forkølelse eller influenza skal man holde sig hjemme for ikke at smitte andre. Det der med at være en helt og gå på arbejde, er at skyde sig selv i foden«, pointerer han.

5. Du smitter kun så længe, du nyser, hoster og snotter

»Det er stort set rigtigt«, fortæller Allan Randrup Thomsen og uddyber:

»Det er typisk sådan, at man i begyndelsen af en forkølelse eller influenza nyser og har meget tyndtflydende sekret - og det er specielt i denne periode, man har store mængder af tyndt sekret, at man smitter mest«.

SE BREVKASSE

Så længe det står på, anbefaler han, at man bliver i sengen. Har man desuden haft feber under sygdomsforløbet, bør man tage en ekstra dag hjemme, efter temperaturen er normaliseret for at reducere risikoen for tilbagefald samt hindre spredning af smitten.

»Igen er der ingen grund til at spille helt - for man risikerer altså at skade sine kollegaer«, understreger han og opfordrer til håndhævelse af Sundhedsstyrelsens hygiejneregler med hyppig håndvask gerne efterfulgt af desinfektion, host i armhulen og hyppig rengøring af eksempelvis håndtag og andre overflader, der berøres af mange.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden