Prosit. Det kan tage tid at komme sig oven på en gennemsnitlig influenza, men sørger man for at få sukker og vand under sygdommen, kommer man nemmere ud på den anden side.
Foto: ROBERTO PFEIL/AP

Prosit. Det kan tage tid at komme sig oven på en gennemsnitlig influenza, men sørger man for at få sukker og vand under sygdommen, kommer man nemmere ud på den anden side.

Guides

Sådan kommer du dig hurtigst efter influenzaen

Få gode råd til at komme hurtigt på benene efter vinterens influenza.

Guides

Mange har de seneste par uger været ramt af influenza og forkølelse, og selv om de fleste er på benene efter nogle dage, kan det tage flere uger at føle sig helt oven på igen.

SE GUIDE

Lektor Jens Rikardt Andersen fra Institut for Human Ernæring, Klinisk og Eksperimentel Ernæring på Københavns Universitet forklarer, at det i bund og grund handler om at indtage de rigtige ting under sygdommen, så kroppen ikke nedbryder vigtige proteiner for at håndtere infektionen.

Mister en masse væske
»Når du har en sygdom med høj feber, bruger kroppen glykogendepoterne eller sukkerdepoterne i muskelcellerne op. For at skabe den sitren i muskelcellerne, som skaber varmen, æder muskelcellerne det sukker, du har, og du går i virkeligheden sukkerkold og får ondt i musklerne«, forklarer han og fortæller, at det derefter går ud over proteinerne i kroppen:

»Når sukkerdepoterne er tomme, begynder du at nedbryde dine proteiner for at lave sukker af dem. Hvornår det begynder at ske, er individuelt. Det afhænger af, hvor veltrænet du er. Jo mere veltrænet du er, desto større sukkerdepoter har du. Men du vil normaltvis have sukkerdepoter til 8-12 timer«.

Det er derfor vigtigt, at man sørger for at give kroppen sukker, så den har noget at arbejde med:

»Det handler først og fremmest om at sørge for, at kroppen ikke løber tør for sukker. Du skal derfor primært indtage sukker og vand, når du har feber«, råder Jens Rikardt Andersen og understreger, at det er vigtigt, at man indtager rigtigt sukker og ikke sødestoffer. Det må gerne være sukker i form af frugtsaft, men ikke kunstige sukkerstoffer. Kroppen har brug for vand, dels fordi man mister en masse væske, og dels fordi det bruges til at transportere sukkeret rundt i kroppen.

Ømhed er et tegn på sukkermangel
Har kroppen brugt al sukkeret, vil man ikke være i tvivl, og man vil føle sig øm i hele kroppen.

Har man små børn, bør man lugte til deres ånde. Lugter den af acetone, er de løbet tør for sukker.

»Det betyder, at de er gået i gang med at forbrænde deres fedt i stedet, og de begynder at få ondt i kroppen«, forklarer han og fortæller, at også de har brug for sukker og vand - og som regel langt tidligere i sygdomsforløbet end de voksne, da de ikke har nær så store sukkerdepoter.

»De har til 2-3 timer - så er der udsolgt. Det afhænger lidt af, hvor meget feber de har«.

Proteiner til lange sygdomsforløb
Sukker og vand er nok, når der er tale om kortere sygdomsforløb på et par dage, men har man en mere hårdfør influenza, vil kroppen også få brug for proteiner.

»Varer sygdommen flere dage, begynder du at nedbryde dine proteiner og lave dem om til sukker, fordi du ikke længere kan klare dig med dine depoter, og du ikke længere kan fylde op med sukker på samme måde«, fortæller Jens Rikardt Andersen og forklarer, at man ved at nedbryde proteinerne i kroppen, nedbryder vigtige hjælpestoffer i kroppen.

»Og det tager frygteligt lang tid at opbygge dem igen - det kan tage flere uger. Trækker sygdomsforløbet ud bliver du derfor nødt til at indtage protein for at beskytte dem«, forklarer han og råder sygdomsramte danskere at indtage mælk, der er en hurtig kilde til proteiner.

»Mager mælk som minimælk, letmælk og skummetmælk er en fordel. Sødmælk indeholder mere fedt, og man orker derfor ikke at indtage så meget. Jo tyndere det er, jo mere effektivt er det - og så bidrager det også til ens væske«.

Intet behov for ekstra vitaminer

Til gengæld er der ikke nogen grund til at begynde at spise bunker af vitaminpiller og kosttilskud.

SE GUIDE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er ingen grund til at indtage ekstra vitaminer og mineraler - du når ikke at forbruge dem«, fortæller Jens Rikardt Andersen og forklarer, at man heller ikke skal være bekymret for at miste dem, fordi sygdommen også inkluderer opkast.

»Under almindelig influenza er det ikke væsentlige mængder, man mister. Så længe du sørger for at få noget ned i maven - der vil altid være noget, der bliver dernede, selv om du kaster op«.

Efter sygdomsforløbet bør man fortsat sørge for at få sukker og protein.

»Og spar på fedtet. Det er ikke fedtet, du mister under influenza og andre febersygdomme. Det er proteiner og muskelfibre. Så beskyt dine proteiner, så slipper du billigere bagefter«, slutter Jens Rikardt Andersen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce