0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sådan vælger du den rigtige slynge

Markedet for bæreanordninger er vokset de senere år, og alle typer har fordele og ulemper.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
SARA GALBIATI
Foto: SARA GALBIATI

Babyslynger kan groft inddeles i tre hovedtyper, som med deres generelle fordele og ulemper kan gøre det meget lettere at vælge en udgave, der matcher den enkelte families behov.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Thaovikle, onbuhimo, podeagi, mei tei og lignende eksotiske betegnelser kan umiddelbart få markedet til at se uoverskueligt ud. Når man er på udkig efter en anordning til at bære mindre børn i, gælder det om at være bevidst om sine behov.

Indledende instrukser
Overvej, hvad slyngen/selen først og fremmest bruges til: Er den til et spædbarn eller et større barn? Skal den være til at vokse i? Skal den kunne bruges af en eller flere bærere? Skal den bruges tit eller sjældent? Til korte ture eller lang tid ad gangen? På farten eller som en slags kængurulomme? Med eller uden overtøj?

Ingen slynge kan det hele – alle har fordele og ulemper.

Vil man bære sit barn i lange perioder, er det – især når barnet begynder at veje til – derfor vigtigt at vælge en slynge, der støtter på begge skuldre. Og at den giver mulighed for variation for både barnet og bæreren.

Regner man med kortere perioder, er det vigtigere, at slyngen/bæreselen er nem at bruge, så barnet hurtigt kan tages af og på. Og anvendes den af flere med forskellig statur, er det vigtigt, at den kan justeres.

Babyslynger kan groft inddeles i tre hovedtyper, som med deres generelle fordele og ulemper kan gøre det meget lettere at vælge en udgave, der matcher den enkelte families behov.

Skråslynger
Skråslynger kan lukkes med ringe (ringslynger), spænder eller bindebånd.

Fordele: Er nemme at gå til for nye slyngebrugere. Kan bruges, fra barnet er nyfødt, og giver mulighed for variation. Helt spæde kan ligge med fin støtte til hoved og ryg og derfor bæres i længere tid. Når barnet er et par måneder gammelt, kan det sidde på forskellige måder. I mange skråslynger kan barnet også bæres på ryg eller hofte. God mulighed for at amme diskret.

Ulemper: Selv om barnets vægt fordeles bredere på skulder og ryg end ved smalle stropper, bæres tyngden kun på én skulder, så de er sjældent hensigtsmæssige til tunge børn i længere tid. Der vil typisk være bedre alternativer, når barnet er 2-3 år gammelt.

Inden for denne type skiller lommeslyngen sig ud. Den er syet som et rør og skal derfor ikke reguleres. Lommeslyngen skal passe godt til brugerens mål for at være behagelig, men ellers har den samme fordele som gængse skråslynger.

Vikler/sjal
Vikler er lange sjal – op til syv meter – der vikles rundt om kroppen og knyttes på forskellig vis, så barnet holdes fast.

Fordele: Der er utallige muligheder for variation i barnets stilling og for at bære på både mave, ryg og hofte. En meget fleksibel og behagelig slynge, der kan bruges til babyer og børn i alle størrelser og i mangfoldige sammenhænge. Gode muligheder for at amme diskret. Også rar ved brug i længere tid. Og fortrinlig, hvis man gerne vil have begge hænder fri.

Ulemper: Det kan tage lidt tid at blive fortrolig med bindeteknikken, og det kan være tidskrævende at tage et barn op og ned.

Vikler deles i to underkategorier: strækvikler og fastvikler i henholdsvis strækstof og ’almindeligt’ stof. En strækvikle egner sig især til babyer og mindre børn – disse kan tages på, inden barnet sættes i. En fastvikle, der som hovedregel er bedst til lidt større/tungere børn, bindes ’uden om’ barnet.

Bæreseler/seleslynger
I en bæresele – også kaldet seleslynge – sidder baby lodret på den voksnes enten mave eller ryg.

Fordele: Bæreseler er lette at montere, når man ikke har prøvet at bære sit barn i sele før. De er typisk lette at justere og kan derfor bruges af flere voksne med forskellig fysik. Hurtigt på, hurtigt af. Nogle er konstrueret, så vægten fordeles bredt på begge skuldre, hvilket gør dem velegnede til større/tungere børn.

Ulemper: Nogle modeller støtter ikke barnets hoved og er derfor ikke gode til helt små børn eller større børn, der falder i søvn, mens andre er udstyret med hovedstøtte. Nogle modeller kan kun bruges i begrænset tid, da børnene simpelt hen vokser ud af dem. Andre er konstrueret og kan reguleres, så de kan bruges, fra barnet kan sidde, til det er 3-5 år.

Der er to hovedkategorier. Formsyede bæreseler, der fæstnes med korte stropper, trykknapper og lignende og typisk er udviklet i Vesten. Og bæreseler, der ofte er importeret fra eller inspireret af Asien. Disse består typisk af et firkantet tøjstykke med påsyede ’seler’ i form af to/fire stropper, som knyttes på forskellig vis.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce