Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nikolaj Svennevig
Foto: Nikolaj Svennevig

Udviklingspotentiale. Jod er vigtigt for hormonproduktionen, der produceres i skjoldbruskkirtlen, og det har en direkte effekt på udviklingen af hjernen.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tip til gravide: Spis rigeligt jod og få klogere børn

Fostres mentale udvikling bliver reduceret, når mor indtager for lidt jod.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drik rigeligt med mælk og spis godt med fisk, kære gravide.

Det er rådet ifølge en artikel publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, The Lancet.

DOKUMENTATION Læs artiklens resumé ( eksternt link - på engelsk)

Her konkluderer forskere, at gravide og kvinder, der planlægger at få børn, skal huske at sikre sig et tilstrækkeligt indtag af jod.

Manglende jod kan nemlig reducere babyers mentale udvikling, skriver de.

14.000 mødre undersøgt
Jod er nemlig vigtigt for hormonproduktionen, der produceres i skjoldbruskkirtlen, og det har en direkte effekt på udviklingen af hjernen.

Gruppen af forskere fra to britiske universiteter i Surrey og Bristol har ifølge avisen The Guardian brugt data og prøver fra en langsigtet sundhedsundersøgelse, hvor 14.000 mødre deltog under deres graviditet i 1991 og 1992. Børnenes sundhed og udvikling er siden blevet fulgt intenst.

LÆS MERE

Forskerne har målt jodkoncentrationen i urinprøver fra de første tre måneder 1.040 kvinders graviditet. 67 procent af disse blev erklæret jodfattige. Derefter har forskerne målt børnenes IQ ved otteårsalderen og læsefærdigheder, da de blev ni år.

Forskergruppen fandt frem til, efter at have korrigeret for eksterne faktorer såsom forældrenes uddannelser og amning, at børn af jodfattige mødre i større grad scorede lavt i den mundtlige IQ-test, læsefærdigheder og læseforståelse.

Undgå tilskud fra tang

Jo lavere moderens jodkoncentration var, des lavere scorede børnene.

»Vores resultater påviser tydeligt vigtigheden af tilstrækkelig jodindtagelse under den tidlige fase af graviditet, og de understreger risikoen ved, hvad jodmangel kan betyde for et barn i udvikling«, siger professor Margaret Rayman fra University of Surrey, der leder undersøgelsen, til The Guardian.

»Gravide kvinder og de, der planlægger at blive gravide skal sikre sig et tilstrækkeligt jodindtag. Gode kostkilder er mælk, mejeriprodukter og fisk. Kvinder, der undgår disse fødevarer og søger alternative kilder til jod bør kigge på det faktaark, vi har udviklet«, siger Dr. Sarah Bath, en autoriseret diætist, der er medforfatter til artiklen i The Lancet, ifølge The Guardian.

DOKUMENTATION Find faktaarket her ( eksternt link - på engelsk)

»Tilskud fra tang eller kelp bør undgås, da jodindholdet i det er voldsomt højt«, tilføjer hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden