Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SØREN SCHNOOR (arkiv)
Foto: SØREN SCHNOOR (arkiv)

Allergi-uvenlig. Pollen kan gøre livet til et helvede for allergikere, men der er visse ting, man kan gøre for at få en mere pollenfri hverdag.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10 tips til at holde pollenallergien nede

Se, hvordan du minimerer risikoen for en allergisk reaktion.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Foråret er skudt i gang - og det samme er pollensæsonen.

I sidste uge blev de første pollental offentliggjort, og selv om tallene fortsat er i den lave ende, vil de med varmere vejr i vente stødt stige.

LÆS ARTIKEL

Men selv om man ikke kan undgå at blive udsat for pollen, er der i følge Astma-Allergi Danmark flere råd, man kan benytte sig af, hvis man vil minimere risikoen for en allergisk reaktion:

1. Tjek pollentallet
Forbered dig på dagen ved at tjekke dagens pollental. Så ved du, hvad der venter dig, og kan planlægge dagens aktiviteter ud fra dette.

LINKDagens pollental

2. Luft ud
Det er fornuftigt at lufte ud for at skabe et godt indeklima, men undgå at gøre det midt på dagen, hvor der er mange pollen i luften. Gør det i stedet om morgenen eller aftenen, når duggen er faldet.

SE GUIDE

3. Brug tørretumbleren
Stik imod alle energispareråd, anbefaler Astma-Allergi Danmark, at man bruger tørretumbleren til at tørre tøj og sengetøj. Hænger man det til tørre udendørs, risikerer man, at pollen hænger sig fast i tøjet.

4. Husk rengøringen
Der skal gøres rent minimum en gang i ugen, hvis man vil være sikker på at få fjernet de pollen, er blevet slæbt ind i hjemmet af sko og overtøj. I højsæsonen kan det være nødvendigt at have støvsugeren fremme hver dag.

SE GUIDE

5. Vask håret
Håret er effektivt til at fange pollen - især hvis det er langt. Vask derfor håret hver aften, inden du går i seng.

6. Begræns udendørsaktiviteter
Folk, der rammes hårdt i pollensæsonen, bør opholde sig mindst muligt udendørs i perioden. Det gælder både aktiviteter som havearbejde, hvor man er i direkte kontakt med pollen, men også sportslige aktiviteter og cykling til og fra arbejde. Alternativt kan man overveje at bruge sol- eller cykelbriller og en pollenmaske, så man mindsker kontakten med pollen.

7. Rul op
Nedrullede vinduer i bilen midt i pollensæsonen duer ikke. Det samme gælder et åbent soltag. Ventilationen i bilen bør desuden være på recirkulation, ligesom at man kan overveje at installere et pollenfilter i ventilationsanlægget.

8. Vælg planter med omhu
Har man have eller planter på altanen, bør man overveje nøje, hvad man vælger at plante. Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man går efter planter, der enten er insektbestøvede eller planter, der ikke producerer allergene pollen. Det kan desuden være en ide at vælge blomster, der ikke dufter.

Find mere hjælp i Astma-Allergi Danmarks guide til den pollenfri have.

9. Kommuniker din allergi
Der er ingen grund til at skuffe folk unødigt, som velmenende kommer med blomster til værten eller værtinden. Fortæl derfor om din allergi, så kun de rigtige blomster kommer indendøre.

Selv om allergi er individuelt burde forårsblomster som gule roser uden duft, stedmorblomster, violer og brændende kærlighed være sikre valg.

LÆS ARTIKEL

10. Husk medicinen

Det sidste råd giver måske sig selv, men skal ikke desto mindre med: sørg for at få den rigtige behandling for din allergi. Før eventuelt en dagbog i samarbejde med din læge, hvor du noterer pollental, symptomer og medicinforbrug, så I kan danne jer et overblik over, hvor meget medicin du har brug for afhængig af sæsonen.

Find flere gode råd om pollenallergi på www.astma-allergi.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden