Saltbalance. Jo yngre et menneske er, jo mindre salt tåler kroppen.
Foto: Arkivfoto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN /POLFOTO

Saltbalance. Jo yngre et menneske er, jo mindre salt tåler kroppen.

Guides

Salt slider hårdt på små børnemaver

En ostehaps her og en skive friskbagt rugbrød med smør der. Der skal ikke meget til før dit barn får for meget salt.

Guides

Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager.

Sådan lyder et af Fødevarestyrelsens i alt otte kostråd. At vi skal begrænse vores eget og ikke mindst vores børns indtag af de unødvendige søde sager, er iefterhånden godt lagret i vores bevidsthed.

Men bevidstheden om brug af salt fylder endnu ikke meget i de danske hjem. Jo yngre et menneske et, jo mindre salt tåler kroppen.

Med en maksimal anbefaling på spæde 2,1 gram salt er hvad et lille barn på to år, eller yngre, gennemsnitligt kan tål om dagen. Og det er ikke meget hvis du kigger en helt almindelig dag efter med forstørrelsesglas.

LÆS OGSÅ

Indtager det lille barn i løbet af en dag for eksempel:

  • en Lillebror ostehaps (0,6 gram salt)
  • en Levebrød fuldkornsbolle fra Schulstad (0,75 gram salt) med
  • en minipakke smør fra Lurpak (0,07 gram salt) og
  • en skive ost (0,5 gram salt) samt
  • en anelse ketchup på aftensmaden (0,2 gram salt)

... så er maks. grænsen nået for hvad barnet kan tåle at indtage på en dag.

Der er ikke plads til hverken færdigretter, nogen som helst form for kød, bouillon i maden, mere ost, torskerogn eller markrel fra dåse, og frem for alt at salte maden.

Der er faktisk ikke engang plads til den halve liter mælk vi anbefales at indtage dagligt for at få vores calcium.

Smid bordsaltet ud
Det handler på ingen måde om kun at give dit barn en mæthedsfornemmelse eller at tilbyde hvad de voksne selv spiser. Små børns mekanismer kan ikke klare den store mængde salt.

Ifølge professor og overlæge ved Holbæk Sygehus Hans Ibsen, er det stærkt uhensigtsmæssigt at give børn for meget salt, da det kan medføre forhøjet blodtryk og kan føre til hjerte- kredsløbs komplikationer senere i livet.

Det betyder slitage på nyre, hjerte og blodkar.

Selvom det lille barn slikker sig om munden efter kartoffelchips nummer to og tre, så vend ikke den lille guldklump til de salte sager. Lad ikke din salte tand passere videre til næste generation og gå ikke udfra at små børns smagsløg har brug for samme smagskompleksitet som du.

Daniels typiske tirsdag
Her er desværre et typisk bud på et måltidsmønster for fiktive, og sultne, lille 1-2 årige Daniel på en helt almindelig tirsdag - den mængde frugt og grønt han spiser er dog ikke medregnet, da denne indeholder minimale mængder salt:


Morgenmad - Cornflakes med mælk og frugt
Mange børn spiser cornflakes med mælk til morgenmad. Halverer du portionen vist på billedet så er det omtrent den mængde Daniel kan spise som dagens første måltid.

Saltindhold: 0,85 gram

Formiddagssnack - Fuldkornsbolle med smør
Henad formiddagen, når den lille sult melder sig, så er brødbaseret spise for mange en top tre'er. Så, får Daniel en halv Levebrød fuldkornsbolle fra Schulstad med en halv pakke minismør og en skiver ost, da er

saltindhold: 0,91 gram


Frokost - Fuldkornsrugbrød med pålæg og grønt
De fleste vuggestuer serverer mindst en gang om ugen madder, hjemmets køkken byder gerne på dette mindst en gang i løbet af weekenden. Fjerner du det unødvendige pynt (kapers og syltede rødbeder) og halverer du denne portion (så der ialt serveres to halve) så er det omtrent den mængde Daniel kan spise som dagens anden hovedmåltid.

Saltindhold: 2,05 gram

Eftermiddagssnack
Lilebror Ostehaps er en klassiker! Den bliver af adskillige småbørnsforældre introduceret, med succes, til deres børn i en tidlig alder. Også Daniel nyder ofte en sådan når ulvetimen melder sig.

Saltindhold: 0,6 gram


Aftensmad - Marineret kylling i wok
Kylling med ris er en af favoritterne på småbørnsfamiliernes aftenmenu. Halverer du denne portion så er det omtrent den mængde Daniel kan spise som dagens sidste hovedmåltid.

Saltindhold: 1,2 gram

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Aftensnack inden sengetid - Riskiks
Riskiks har en æresplads på de fleste småbørnsfamiliers snackhylde. Den pakkes i tasken til ture og tilbydes på flere tidspunkter i løbet af en dag, med såvel som uden pålæg. Og Daniel får en enkelt inden han skal sove.

Saltindhold: 0,1 gram

Lægger du hele dagens saltindhold sammen så giver det ialt 5,69 gram salt. Det svarer til hvor meget sultne 1-2 årige Daniel maksimalt må indtage på lidt mindre end tre dage!

Påvirk dit barns sundhed
Se det ikke som en uoverkommelig opgave at begrænse dit barns saltindtag. Vend istedet fokus mod enkeltheden i totalt at fravælge alt tilsat salt, unødvendig bouillon i maden samt de åbentlyst saltede produkter (eks. saltet smør, saltede riskisk, saltet kødpålæg, oste der især smager salt etc.), og spar derved på saltet. Gør du dette, så giver det mere plads til at severe både rugbrød, kød og ost til den lille.

Trænger du til inspiration eller lidt hjælp så vælg produkter der er Nøglehulsmærket.

Tips til smagsgivere

Det er ikke kun salt der giver maden smag. Prøv i stedet at smage ekstra til med andre smagsgivere som citronsaft, peber og andre krydderier, hakkede krydderurter eller lidt god eddike.

Kilder: www.altomkost.dk/saltFødevareinstituttetsDen lille levnedsmiddeltabel

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce