Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vådt i vådt. Efterår betyder regn på de danske breddegrader. Tjek giver gode råd til køb af regntøj.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Vådt i vådt. Efterår betyder regn på de danske breddegrader. Tjek giver gode råd til køb af regntøj.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan køber du det helt rigtige regntøj

Efteråret og dets våde dage er på vej. Tjek giver dig tips til køb af regntøj.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinden er kølig, og de sidste varme sommerdage tilhører snart en svunden tid, vi kan se tilbage på, når regnen rammer ruderne de næste måneder.

Regnvejr betyder regntøj, og Tjek har derfor samlet en række gode råd og tips, så du kan finde frem til lige præcis det sæt, der matcher dit behov.

LÆS ARTIKEL

1. Brugsituationen

Der er stor forskel på priserne på regntøj, og et sæt kan koste fra et par hundrede kroner til flere tusinde afhængig af mærke, kvalitet og materialer.

Inden man går ud og investerer, er det derfor klogt at gøre sig nogle tanker, om hvor ofte sættet skal bruges - og i hvilke situationer det skal bruges.

Er man sjældent nødt til at bevæge sig udenfor i regnvejr, kan man måske nøjes med et billigt sæt, men cykler man flere kilometer på arbejde hver dag uanset vejr og vind, er det som oftest mere fordelagtigt at satse på et kvalitetsmæssigt bedre og dyrere sæt.

2. Vandtæthed

Et regnsæt skal selvfølgelig være vandtæt - ellers er det ikke meget bevendt.

Vandtæthed måles som regel i vandsøjletryk - det vil sige jo større vandsøjletryk stoffet kan klare, jo mere vandtæt er det. Vandtætheden angives derfor på regntøjet i milimeter vandsøjletryk, der testes ved, at stoffet spændes ud over et rør, der fyldes med vand. Højden på røret/vandsøjlen afgør vandsøjletrykket, og tekstiler med en vandtæthed angivet til 5.000 mm vandsøjletryk skal således kunne holde vandet tilbage i et rør, der er 5.000 mm højt.

En god tommelfingerregel er, at stof med en vandtæthed på 2.000 mm kan forventes at holde både sne og regn ude.

LÆS ARTIKEL

I forbindelse med en af Tjeks tidligere test af regntøj rådede John Hansen, ekspert i tekstiler på Teknologisk Institut, dog forbrugerne til også at gå sømmene igennem på regntøjet:

»I almindelighed er det ikke stoffets vandgennemtrængelighed, der er det store problem ved regntøj. Hvis man vil holde sig tør, skal man sikre sig, at der er lagt noget plast på indersiden af sømmene. Hvis der ikke er det, så er det ikke tæt, og det kan forbrugeren let se«, udtalte han i forbindelse med testen.

Tjek desuden om syningerne er lavet ordentligt, og at der ikke sidder løse tråde nogle steder.

3. Åndbarhed

Mange oplever, at et vandtæt regnsæt skaber drivhuslignende tilstande under tøjet, og det kan derfor synes som en umulig opgave at finde frem til et sæt, der både er vandtæt og åndbart.

Det bedste tip er at kigge efter ventilationsåbninger i tøjet, som giver din hud mulighed for at ånde - uden at regnvandet trænger igennem.

Bedst er det med ventiler, der sidder de steder, hvor vi sveder mest. Det vil sige under armene, ved regnhætten og på ryggen. Vær dog opmærksom på, at ventilerne skal være dækket, således at regnen ikke kan trænge ind.

4. Miljøhensyn

Miljøstyrelsen anbefaler, at man undgår at købe regntøj lavet af blød PVC-plast med ftalater, der gennem vask og ved brug i regnvejr kan belaste miljøet.

LÆS ARTIKEL

Gå derfor i stedet efter regntøj i tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR).

5. Funktionelle detaljer

De fleste sæt vil have forskellige detaljer, som det kan være værd at kigge efter. Se efter:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

 • Lynlåse ved benene, der gør det nemmere at krænge bukserne af udover skoene
 • Reflekser på jakke og bukser. Meget regntøj er sort, og her kan det eksempelvis som cyklist være en fordel med reflekser, så man lyser op i mørket i trafikken
 • Aftagelig hætte eller sammenklappelig hætte, der gør jakken anvendelig til andet end regntøj
 • Udluftningskanaler under arme og på ryggen, der højner åndbarheden

6. Prøv før køb

Husk at regntøjet skal kunne bruges både forår, sommer og efterår, og at du derfor skal have mulighed for at kunne have ekstra tøj på under regntøjet. Tag derfor lidt ekstra tøj med, når der skal prøves regntøj inden køb.

Tjek desuden bevægeligheden, så du er sikker på, at tøjet sidder som det skal, uanset om du står op eller sidder ned. Tjek at ærmerne er lange nok, så de dækker hele armen, når du eksempelvis skal læne dig frem og holde på et cykelstyr.

7. Vedligeholdelse

Det meste regntøj kan vaskes, men imprægneringen har det med at miste lidt af sin effekt ved vask. En fugtig klud er mindre hårdhændet end en vaskemaskine, og vil i de fleste tilfælde være nok til at fjerne det værste snavs.

Engang imellem kan en tur i vaskemaskinen dog ikke undgås, men undlad at bruge skyllemiddel under vasken. Tøjet må hellere ikke tørretumbles og har også bedst af at tørre i skyggen frem for i direkte sollys.

Kilder: Intersport, Information for Miljø & Sundhed, Miljøstyrelsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden