Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Halfdan er i uld/silke fra Living Crafts set hos Pure Baby til 199 kroner per del. Karens sæt i uld/bomuld er fra Joha. Undertrøjen koster 120 kr. og -bukserne 70 kr.
Foto: OLESEN PETER HOVE

Halfdan er i uld/silke fra Living Crafts set hos Pure Baby til 199 kroner per del. Karens sæt i uld/bomuld er fra Joha. Undertrøjen koster 120 kr. og -bukserne 70 kr.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uldundertøj giver sunde børn

Undertøj af uld stabiliserer kroppens temperatur og kan derfor medvirke til at forebygge forkølelser og lignende infektioner, siger sundhedsplejersken.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brug uld i måneder med 'r', lyder et gammelt husråd.

Det følges stadig i nogle familier, men ifølge pædagogerne fra Kollektivhusets Børnehave i Brønshøj er det relativt få af børnene, der har uld inderst inde.

En af dem er treårige Bertil, som derfor er på hjemmebane, da Lørdagsliv kommer på besøg for at låne nogle af børnehavebørnene som modeller. Over telefonen fortæller hans far, Søren Thyboe:

Mindre syge

»Vores tre børn på 3, 8 og 13 år bruger undertøj af uld og har altid gjort det, fordi uld holder kroppen varm, og varme børn er sunde børn. For os er det ikke et modefænomen, men gammeldags sund fornuft. Det er hundrede procent sikkert, at det er med til at begrænse antallet af sygedage. Børnene er meget sjældent syge«, siger Søren Thyboe og svarer nej til spørgsmålet, om han selv bruger uld.

»Næh, men hvis jeg gjorde, havde jeg måske ikke været sløj, som jeg er nu«.

Omtanke ved eksem og søvn

Efter at uldundertøj til babyer og børn er blevet så almindeligt, at supermarkederne sælger det, får landets sundhedsplejersker jævnlig spørgsmål om brugen: Hvad er fordelene? Er uld inderst inde altid godt? Kan børnene blive afhængige?

»Når det bruges fornuftigt, er det er en supergod idé. Fordi ulden hjælper barnet med at holde en stabil kropstemperatur, anbefaler sundhedsplejersker det almindeligvis til børn, der har tendens til at hoste og være lidt småsyge«, siger næstformand i Fagligt Selskab for sundhedsplejersker Anne Marie Lundhus.

Den store undtagelse er børn med børneeksem.

»De kan ikke have det. Uld klør og irriterer deres hud, så hvis sådan et barn er forkølet eller skranter og derfor har brug for uldens temperaturstabiliserende effekt, skal de i hvert fald have et lag bomuld inderst mod huden«, siger hun.

Vurder det enkelte barns behov

Desuden er det vigtigt at vurdere det enkelte barns fysiske behov og ikke automatisk – måske fordi man selv er en frossenpind – pakke ham eller hende ind med risiko for 'overophedning'.

»Børn kan ligesom voksne have det forskelligt med varme, og det er en stor fejl at pakke de på forhånd varme meget ind. Især skal man passe på, at spædbørn ikke har det for varmt, når de sover. De må ikke svede og blive klamme«, siger Anne Marie Lundhus.

Naturlige fordele

Når disse ting er sagt, har den erfarne sundhedsplejerske stort set kun lovord tilbage for undertøj af uld. På grund af dets evne til:

– at give varme (»uld holder på varmen fire gange så godt som bomuld«)

– at regulere temperaturer (»med 20 procent fibre og 80 procent luft har uld en stærkt isolerende effekt«)

– at transportere sved væk (»uld kan absorbere op mod 40 procent af sin egen vægt«).

Særligt godt til tynde børn

»Uld er særlig godt til tynde børn. Den holder på den kropsvarme, som på grund af deres manglende fedtlag ellers ville forsvinde. Det skaber tryghed. Men normalvægtige afkøles heller ikke så hurtigt i en bodystocking af uld som i en af bomuld, når de f.eks. ligger på puslebordet«, siger Anne Marie Lundhus.

Hun er vokset op som nabo til et uldspinderi og husker, at ejeren altid, også den hedeste sommerdag, gik i uldundertrøje.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På grund af luftlaget kan uld nemlig også virke kølende.

Evnen til at absorbere fugt eller lede den videre til næste lag er indlysende. Det er samme princip, som i sportens verden forhindrer svedende udøvere i at blive syge, når de træner ude i koldt vejr.

Øget modstandskraft

Uld kan ikke forhindre virusinfektioner, men sundhedsplejersken er overbevist om, at undertøj af uld i praksis er med til at holde antallet af sygedage nede.

»Det er almindeligt kendt, at en afkølet krop har et svækket forsvar mod sygdom. Når uldent undertøj stabiliserer kroppens temperatur, er det oplagt, at det samtidig øger modstandskraften over for f.eks. bronkitis, lungebetændelser og tilbagevendende infektioner«, siger Anne Marie Lundhus og kalder det en myte, at børn kan blive så afhængige af at gå med uld, at de uden hurtigt ville blive forkølede. »Se på barnet og husk, at uldens egenskaber især er nyttige i omskifteligt vejr og inden døre, hvis der er varmt i det ene rum og koldt i det andet«, råder hun.

Også børn og unge-læge Vibeke Manniche er en varm fortaler for uldent undertøj til børn, indtil de er gamle nok til selv at tage ansvar for deres velbefindende.

»De yngste er særligt sårbare over for kulde, træk og sygdom, og børnehavebørn reagerer ikke selv, hvis de bliver svedige eller våde. De kan gå i timevis med klamt og vådt tøj mod huden. At give sine børn uldent undertøj på er derfor mit bedste råd i vinterhalvåret, såfremt de ikke reagerer negativt på ulden«.

Indtil skolealderen brugte Vibeke Manniches egne børn altid undertrøjer af uld, hvis de overhovedet havde undertrøjer på.

»Effekten er mig bekendt ikke dokumenteret, men manglen på videnskabelige undersøgelser ændrer ikke på generationers erfaringer. Jeg er sikker på, at uld inderst inde både medvirker til at mindske ubehag, afkøling og antallet af sygedage«, siger hun.

Eksempler på forhandlere af uldundertøj til børn:

Ansos , tlf.: 40 38 59 02

Purebaby , tlf.: 35 55 11 62

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Joha , tlf.: 97 14 17 22

Filiokus , tlf.: 28 93 24 23

Juliussen , tlf.: 55 4 34 36

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden