Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN

Rens og smør. En beskidt kæde forhindrer kørslen og giver oliepletter på tøjet. Giv kæden en omgang med cykelsmedens tips.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den raslende kæde

Stram kæden, så den ikke ryger af.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»En cykel larmer ikke«, synger Poul Kjøller.

Og når det kommer til kædepleje, er det faktisk en rigtig god huskeregel. En kæde, der larmer, er enten for tør, beskidt, stram eller slap, og det forringer din køreoplevelse væsentligt.

Når du vil gøre din kæde ren, kan du skrubbe den med en stålbørste, der kan fås i de fleste byggemarkeder. Den fjerner både rust og skidt effektivt.

Hvis din kæde føles slap, bør du stramme den op. Det gør du ved at skrue baghjulet løs med en fastnøgle. Når hjulet er løsnet, kan det justeres i begge retninger. Træk det bagud, indtil kæden føles stram.

Der skal dog være cirka en centimeters frigang at give af (som på billedet). Hvis kæden er for stram, larmer den og bliver slidt alt for hurtigt.

Smør kæden

Din kæde bør altid være fedtet af olie. I vinterhalvåret skal den smøres cirka en gang om ugen, mens den kan nøjes med de fedtede dråber en gang om måneden, når det er sommervejr.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvilken olie du bruger. En optimal kædeolie er syrefri og så stærk som muligt, hvilket diskvalificerer de gængse kædespray-olier.

Dryp-olie er et rigtig godt valg, og det er også dejligt nemt at styre, når det skal smøres på. Kør kæden baglæns, mens du holder olien hen over. Du skal kun dryppe på midten af kæden, ikke på siderne. Overdreven brug fremmer ikke køreglæden, tværtimod. For meget olie vil suge små sandkorn til sig, der hurtigt bliver omdannet til sort slibemiddel, der øger slitagen på cyklen.

En dråbe olie per led i kæden er derfor nok til at få din cykel til at køre som...smurt!

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden