aftensmad sikret. Det gælder om at vise mådehold, når hornfiskene myldrer langs kysterne og uden forbehold hugger på lystfiskerens lokkeagn. Tag kun de fisk, der skal bruges til en middag eller to. Hornfisk fra fryseren er andenklasses.
Foto: Jan Grünwald

aftensmad sikret. Det gælder om at vise mådehold, når hornfiskene myldrer langs kysterne og uden forbehold hugger på lystfiskerens lokkeagn. Tag kun de fisk, der skal bruges til en middag eller to. Hornfisk fra fryseren er andenklasses.

Guides

Lær at fange hornfisk

Nu er det sæson for hornfisk. Få de gode tip og vær med til at fiske fra kyster eller moler.

Guides

Hornfisken med de grønne ben er et taknemmeligt bytte også for nybegyndere. Vi bringer en række gode råd før fisketuren.

Hornfisken har ry for at være kystens letteste fisk at fange, og i de kommende uger vil øde kyststrækninger, der i vintersæsonen kun opsøges af nogle få forfrosne havørredfiskere, blive invaderet af hele familier bevæbnet med fiskestænger. Alle kan være med, og børn såvel som voksne med nyindkøbt grej vil fange deres første hornfisk side om side med erfarne lystfiskere, der rutineret trækker fisk i land.

De første er de største, men sjældent særligt hugvillige. Først skal hornfiskenes gydning overstås, for så længe de sexfikserede fisk danser rundt om hinanden i det lave kystvand, er de kun optaget af formeringen og ænser ikke lystfiskerens lokkeagn.

Men ikke alle hornfisk deltager i legen på samme tid, og i udkanten af de gydende fisk stryger enkeltindivider rundt, der enten er færdige med forplantningen eller ikke er parat endnu. Og det er disse fisk, der kan fristes med et vimsende blink, en lille lodden flue eller et sildestykke på en krog.

Råd til nye hornfiskere
Hornfiskenes ankomst medfører hvert forår et stort antal nye lystfiskere, der for første gang prøver lykken med en fiskestang. Så til nye fiskere er her nogle vigtige råd:

Linen
Hvis fiskestangen har stået ubrugt i længere tid i et redskabsskur og ikke har været fremme siden sidste års hornfiskeri, så sæt en ny line på hjulet. En tynd nylonline svækkes hurtigt og er fiskegrejets absolut svageste led. En spole med 100 meter 0,25- eller 0,30-mm nylonline er passende til hornfisk og koster ikke alverden. Hvis linen er gammel og mør, vil det koste mange mistede blink i tangen – for ikke at tale om hornfisk, der svømmer videre med en krog i munden.

Sylespidse kroge
Hornfiskens benede næb med små tænder gør det vanskeligt for krogen at finde fæste. Derfor er det vigtigt med sylespidse kroge både på blink og fluer. Det samme gælder krogene til fiskeri med naturlige agn i form af sildestykker eller rejer. Små trekroge i størrelse 6 og 8 med kemisk skærpede spidser er gode.

Hvis krogen bindes fast med et linestykke på 5-7 centimeter bag et blink, vil det betyde, at langt færre fisk mistes, da krogen oftere får fat bagude i hornfiskens mund.

Lange livlige blink og mindre pirke
Et lille udvalg mellem 10 og 18 gram er tilstrækkeligt og findes i en mængde udgaver. Farverne sølv, guld og kobber fanger normalt godt, men til tider kan en højrød, gul eller grøn pirk være alt andet overlegen. Kast ud og rul ind i højt tempo, der får pirken til at danse gennem vandet.

Farten må gerne være så høj, at pirk eller blink bryder overfladen med mellemrum. Hornfiskene er lynhurtige og skal nok indhente byttet.

Det skadede bytte
Straks efter ankomsten til kysterne kan hornfiskene være svære at lokke. Fiskeren vil ofte mærke nogle små stød i linen, når en hornfisk forfølger blinket og slår til byttet med det lange næb – men uden at blive kroget. Rul hurtigt ind på hjulet, og lav derefter et spinstop, hvor blinket et øjeblik stopper op og flakser ned mod bunden.

Hornfisken vil tro, at byttet er skadet, og samler det op med munden, hvor krogen kan få et sikkert fæste inderst i den kødfulde del.

Naturlige agn fanger
Små udskårne stykker sild anbragt på en krog under et flåd er alt andet lige den sikreste metode, når hornfiskene kun forfølger pirken uden at hugge. En bid af halestykket fra en fanget hornfisk eller andre fiskestykker kan også bruges.

En af de bedste naturlige agn er levende rejer, men de kan være svære at skaffe. Det er regnbueørreder til gengæld ikke, og en bid af en regnbueørreds røde kød kan til tider få selv genstridige hornfisk til at gå amok og hugge vildt.

Små lodne fluer
Hvis du vil prøve fluefiskeri i saltvand, er hornfiskene en oplagt mulighed. Små lodne fluer bundet af lidt uld eller dubbing omkring en krog kan være alle andre metoder overlegen på de store hornfiskedage i begyndelsen af maj. En let fluestang med en flydende line og en håndfuld simple småfluer i røde og brune farver er alt, hvad der skal til.

Fluerne føres gennem vandet i lange glidende tag og skal nok blive opdaget af de lynhurtige og skarpsynede hornfisk. Med en lille sylespids fluekrog kræves der ikke noget modhug, for fiskene kroger normalt sig selv i en vending.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fang fisken med hånden Fangstnet og andre landingsredskaber er normalt unødvendige til hornfisk. Ganske vist er hornfisk sammen med ål de eneste fisk, der kan svømme baglæns, og en stor hornfisk kan på denne måde lægge et betydeligt pres på line og stang.

Men ikke ret længe og i en glidende bevægelse kan fisken trækkes direkte op på stranden – eller hvis man står ude i vandet, gribes den om kroppen med en fri hånd.

Det enkleste er at anbringe de fangede hornfisk i en galge i bæltet og lade dem hænge ned i vandet. På den måde holder fangsten sig frisk, samtidig med at det er unødvendigt at vade i land, hver gang der er bid.

Styr din indre fangstmand

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er absolut nødvendigt at vise mådehold, hvis man rammer en af de store dage med mængder af vildt huggende hornfisk. Det vil normalt ske i begyndelsen af maj, hvor der let går ’mår’ i fiskeriet med det resultat, at fiskeren efterfølgende må rundt til venner og bekendte med en stor plastsæk fuld af døde hornfisk.

Hornfisk skal være friske og nyfangede og egner sig dårligt til frysning. Så tag kun, hvad der skal spises inden for et par dage, og slip resten løs. Der kan jo altid hentes nye friske fisk i havets køleboks, når det behøves.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce