Når kroppen reagerer fysisk med chok på grund af, at personen har spist et kraftigt allergen som hydroliseret hvedeprotein, er det uhyggelige og voldsomme ting, der sættes i gang, uden at personen kan gøre noget for at stoppe det. Personen vil dø uden hurtig lægebehandling.
Foto: GERT JENSEN

Når kroppen reagerer fysisk med chok på grund af, at personen har spist et kraftigt allergen som hydroliseret hvedeprotein, er det uhyggelige og voldsomme ting, der sættes i gang, uden at personen kan gøre noget for at stoppe det. Personen vil dø uden hurtig lægebehandling.

Guides

Alle kan blive ramt af et dødeligt allergisk chok

Selv ikke-allergikere kan få et allergisk chok som følge af skjulte stoffer i fødevarer

Guides

Hvis du bliver ramt af et allergisk chok, kan du dø i løbet af kort tid, hvis du ikke kommer i behandling.

Det forklarer overlæge og specialist i astma og allergi, Hans Christian Siersted fra Odense Universitetshospital i kølvandet på afsløringen af, at der er farlige allergifremkaldende stoffer i vores fødevarer, der ikke er nævnt i varedeklarationen.

I flere tilfælde har stofferne medført allergiske chok. Og du behøver ikke at have allergi for at blive ramt af et livstruende allergisk chok

Første voldsomme reaktion Den første reaktion kan være meget voldsom og ende med døden, hvis man ikke hurtigt kommer under lægebehandling. For jo hurtigere, et allergisk chok udvikler sig, jo værre går det, forklarer Hans Christian Siersted.

LÆS ARTIKEL

»Man skal ikke vente og se, om det går over. Er der opadstigende symptomer, går det ikke over, men det bliver værre og værre«, siger Hans Christian Siersted.

Og når kroppen reagerer fysisk med chok på grund af, at personen har spist et kraftigt allergen som hydroliseret hvedeprotein, er det uhyggelige og voldsomme ting, der sættes i gang, uden at personen kan gøre noget for at stoppe det.

Potente kemiske stoffer
»Et allergisk chok er en reaktion, der afspilles i hele kroppen - i alle dens organer. Når et antistof i kroppen genkender for eksempel allergenet fra hvedeprotein, forbindes de to og passer til hinanden som nøgle i en lås, og så åbnes sluserne for nogle meget potente kemiske stoffer, der reagerer i hele kroppen«, fortæller Hans Christian Siersted.

LÆS ARTIKEL

Noget af det første, der sker er, at karvægge overalt i kroppen bliver unormalt genmnemtrængelige for væske. Det betyder, at der træder væske ud af blodbanerne først i områder med tynd hud, og derfor hæver man op, først i ansigtet og i slimhinderne, men det breder sig til hele kroppen.

Fornemmelse af katastrofe
»Man hæver op, man bliver konfus, man får kramper, og man får angst, fordi man kan mærke, at lige meget hvor meget man forsøger at bremse det, er det ved at gå helt galt. Man er træt, man er elendig, man er angst, og man har en tydelig fornemmelse af katastrofe«, fortæller Hans Christian Siersted.

LÆS ARTIKEL

Og hvis man ikke får behandling på det tidspunkt?

»Så er konsekvensen døden. Fordi væsken er trængt ud af blodbanerne, og blodbanerne selv mister deres elasticitet, falder blodtrykket drastisk, og hjernen får ikke ilt nok. Så besvimer man. Samtidig forsøger hjertet at holde trit med situationen ved at pumpe mere, og det kan føre til hjertestop«, siger Hans Christian Siersted.

Men inden det tidspunkt har personen også nået at opleve, at luftvejene kan blive blokeret, og da anfaldet også aktiverer stoffer som histamin i kroppen, vil mange få et astmaanfald oveni det allergiske chok.

LÆS ARTIKEL

Det manifesterer sig som øjne og slimhinder, der løber i vand, og det klør over hele kroppen, og man får nældefeberanfald, og man føler, at det hele lukker til, og man ikke kan få vejret.

»70 procent af personerne, der dør af allergisk chok, dør af respirationstop. De kan ikke få vejret. Og resten dør af hjertestop«, siger Hans Christian Siersted.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ilde stedt
»Når man både får allergisk chok og astmaanfald, er man ilde stedt«, siger han.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg oplever en få et allergisk chok?

»Det vigtigste er at tilkalde hjælp«, siger Hans Christian Siersted.

Men derefter er der flere ting, man kan gøre. Personen skal lægges ned og have benene op for at få blod til hjernen, og alt stramt tøj skal løsnes.

Så er der flere muligheder for at hjælpe personen, der mangler ilt, allergimedicin, astmamedicin og eventuelt adrenalin.

Et skud adrenalin

»Mange mennesker går rundt med høfeberpiller med antihistamin. To-tre af dem vil være en god ide at give, hvis personen stadig er ved bevidsthed. Astmamedicin i form af hurtigtvirkende Bricanyl er også en god ide, hvis der er vejrtrækningsproblemer. Og er der en person i nærheden, der er allergisk over for hvepsestik, har vedkommende måske en sprøjte med adrenalin på sig. Så skal man give et skud af det«, forklarer Hans Christian Siersted.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
    Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

    Henter…

    USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Overgreb i Guds navn
    Hør podcast: Overgreb i Guds navn

    Henter…

    I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce