Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Når kroppen reagerer fysisk med chok på grund af, at personen har spist et kraftigt allergen som hydroliseret hvedeprotein, er det uhyggelige og voldsomme ting, der sættes i gang, uden at personen kan gøre noget for at stoppe det. Personen vil dø uden hurtig lægebehandling.
Foto: GERT JENSEN

Når kroppen reagerer fysisk med chok på grund af, at personen har spist et kraftigt allergen som hydroliseret hvedeprotein, er det uhyggelige og voldsomme ting, der sættes i gang, uden at personen kan gøre noget for at stoppe det. Personen vil dø uden hurtig lægebehandling.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle kan blive ramt af et dødeligt allergisk chok

Selv ikke-allergikere kan få et allergisk chok som følge af skjulte stoffer i fødevarer

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du bliver ramt af et allergisk chok, kan du dø i løbet af kort tid, hvis du ikke kommer i behandling.

Det forklarer overlæge og specialist i astma og allergi, Hans Christian Siersted fra Odense Universitetshospital i kølvandet på afsløringen af, at der er farlige allergifremkaldende stoffer i vores fødevarer, der ikke er nævnt i varedeklarationen.

I flere tilfælde har stofferne medført allergiske chok. Og du behøver ikke at have allergi for at blive ramt af et livstruende allergisk chok

Første voldsomme reaktion Den første reaktion kan være meget voldsom og ende med døden, hvis man ikke hurtigt kommer under lægebehandling. For jo hurtigere, et allergisk chok udvikler sig, jo værre går det, forklarer Hans Christian Siersted.

LÆS ARTIKEL

»Man skal ikke vente og se, om det går over. Er der opadstigende symptomer, går det ikke over, men det bliver værre og værre«, siger Hans Christian Siersted.

Og når kroppen reagerer fysisk med chok på grund af, at personen har spist et kraftigt allergen som hydroliseret hvedeprotein, er det uhyggelige og voldsomme ting, der sættes i gang, uden at personen kan gøre noget for at stoppe det.

Potente kemiske stoffer
»Et allergisk chok er en reaktion, der afspilles i hele kroppen - i alle dens organer. Når et antistof i kroppen genkender for eksempel allergenet fra hvedeprotein, forbindes de to og passer til hinanden som nøgle i en lås, og så åbnes sluserne for nogle meget potente kemiske stoffer, der reagerer i hele kroppen«, fortæller Hans Christian Siersted.

LÆS ARTIKEL

Noget af det første, der sker er, at karvægge overalt i kroppen bliver unormalt genmnemtrængelige for væske. Det betyder, at der træder væske ud af blodbanerne først i områder med tynd hud, og derfor hæver man op, først i ansigtet og i slimhinderne, men det breder sig til hele kroppen.

Fornemmelse af katastrofe
»Man hæver op, man bliver konfus, man får kramper, og man får angst, fordi man kan mærke, at lige meget hvor meget man forsøger at bremse det, er det ved at gå helt galt. Man er træt, man er elendig, man er angst, og man har en tydelig fornemmelse af katastrofe«, fortæller Hans Christian Siersted.

LÆS ARTIKEL

Og hvis man ikke får behandling på det tidspunkt?

»Så er konsekvensen døden. Fordi væsken er trængt ud af blodbanerne, og blodbanerne selv mister deres elasticitet, falder blodtrykket drastisk, og hjernen får ikke ilt nok. Så besvimer man. Samtidig forsøger hjertet at holde trit med situationen ved at pumpe mere, og det kan føre til hjertestop«, siger Hans Christian Siersted.

Men inden det tidspunkt har personen også nået at opleve, at luftvejene kan blive blokeret, og da anfaldet også aktiverer stoffer som histamin i kroppen, vil mange få et astmaanfald oveni det allergiske chok.

LÆS ARTIKEL

Det manifesterer sig som øjne og slimhinder, der løber i vand, og det klør over hele kroppen, og man får nældefeberanfald, og man føler, at det hele lukker til, og man ikke kan få vejret.

»70 procent af personerne, der dør af allergisk chok, dør af respirationstop. De kan ikke få vejret. Og resten dør af hjertestop«, siger Hans Christian Siersted.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ilde stedt
»Når man både får allergisk chok og astmaanfald, er man ilde stedt«, siger han.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg oplever en få et allergisk chok?

»Det vigtigste er at tilkalde hjælp«, siger Hans Christian Siersted.

Men derefter er der flere ting, man kan gøre. Personen skal lægges ned og have benene op for at få blod til hjernen, og alt stramt tøj skal løsnes.

Så er der flere muligheder for at hjælpe personen, der mangler ilt, allergimedicin, astmamedicin og eventuelt adrenalin.

Et skud adrenalin

»Mange mennesker går rundt med høfeberpiller med antihistamin. To-tre af dem vil være en god ide at give, hvis personen stadig er ved bevidsthed. Astmamedicin i form af hurtigtvirkende Bricanyl er også en god ide, hvis der er vejrtrækningsproblemer. Og er der en person i nærheden, der er allergisk over for hvepsestik, har vedkommende måske en sprøjte med adrenalin på sig. Så skal man give et skud af det«, forklarer Hans Christian Siersted.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden