Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brevkasse: Hvilke sygdomme er selvskabte?

Dårlig livssstil øger risikoen for at blive syg, men de syge skal ikke hænges ud, mener Bente Klarlund

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Erik Smidt.

Jeg kan godt lide, at du problematiserer begrebet ’selvskabte sygdomme’, samtidig med at det jo ikke er helt urimeligt at tale om dårlig livsstil.

Måske er jeg bare uvidende, men kan man sige, sådan som du skriver, at diabetes (type 1 og/eller 2?), kræft (alle former?) og demens (som ikke er forårsaget af alkohol eller andre opløsningsmidler) er konsekvenser af dårlig livsstil?

Svar
Tak til dig og alle de læsere, der har fulgt op på spørgsmålet om ’selvskabt sygdom’.

Når vi taler om livsstilssygdomme, mener vi, at der er en øget statistisk risiko for at få en given sygdom, hvis man har en bestemt livsstil, i forhold til hvis man ikke har.Lad mig give et eksempel: Der er øget risiko for hjerte-kar-sygdom, type 2-diabetes, tarmkræft, brystkræft og demens, hvis man ikke motionerer – i forhold til hvis man er fysisk aktiv. Men der er som sagt kun tale om en statistisk øget risiko. Det er vigtigt at understrege, at langt de fleste tilfælde af f.eks. brystkræft intet har at gøre med en bestemt livsstil.

Det betyder, at man for en given person, der er ramt af en såkaldt livsstilssygdom, ikke kan sige, om det for lige denne persons vedkommende kan tilskrives en bestemt livsstil. I nogle tilfælde er der tale om, at arvelige faktorer eller faktorer i miljøet er årsag til, at sygdommen opstår. Men i mange tilfælde kan man ikke pege på, hvad der konkret har udløst sygdom hos lige denne person.Det er vigtigt, men vanskeligt, at finde en balance, hvor vi på den ene side oplyser befolkningen om, at livsstil og sygdomsrisiko hænger sammen, og på den anden side ikke stempler den enkelte for selvforskyldt sygdom.

Bente Klarlund Pedersen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden