Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG (modelfoto)/POLCREATIVE
Foto: THOMAS BORBERG (modelfoto)/POLCREATIVE

Sexproblemer. En dårlig livsstil med usund mad og lidt motion har indflydelse på sexlivet, fortæller Bente Klarlund i ugens klumme.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds klumme: Se hvem der får mindst sex

Usund livsstil kan give store problemer i sengen for både mænd og kvinder.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man har længe vidst, at motion både forebygger og er effektiv i behandlingen af rejsningsproblemer hos mænd.

Det nye er, at livsstilen ikke bare har indflydelse på, om du har et godt eller et skidt sexliv, men hvorvidt du overhovedet har et sexliv.

I denne måned publiceres et studie, der viser, at overvægt, mangel på motion, et stort alkoholforbrug og rygning er associeret med et dårligt eller mangelfuldt sexliv. En gruppe danske forskere ledet af overlæge Morten Frisch, Statens Serum Institut, har studeret 5.552 danske mænd og kvinder i alderen 16 til 97 år.

Hash forhindrer orgasmen Seksuelle dysfunktioner inkluderede rejsningsproblemer og for tidlig sædafgang hos mænd, tørhed i skeden og skedekrampe hos kvinder samt smerter ved samleje og manglende evne til at få orgasme hos begge køn.

Blandt seksuelt aktive mænd var både fedme, en stor livvidde, fysisk inaktivitet i fritiden, stort alkoholindtag og rygning samt brug af hårde stoffer stærkt associeret med én eller flere seksuelle dysfunktioner.

For kvinder var der en signifikant sammenhæng mellem brug af hash og manglende evne til at få orgasme.

LÆS ARTIKEL

Forskerne fandt også, at en lang række af usunde livsstilsfaktorer var associeret med øget risiko for seksuel inaktivitet (78 procent for mænd og 91 procent for kvinder). Fedme (BMI over 30), en stor livvidde (mere end 102 cm for mænd og mere end 88 cm for kvinder), fysisk inaktivitet og tobaksrygning var signifikant associeret med seksuel inaktivitet gennem det sidste år.

Usund livsstil har indflydelse

Det nye er altså, at både seksuel dysfunktion og seksuel inaktivitet er associeret med usund livsstil. Det er imidlertid ikke til at vide, om den manglende seksuelle aktivitet skyldes manglende lyst, seksuel dysfunktion, selvværdsproblemer, mangel på partner,parforholdsknas eller noget helt sjette. En artikel fra samme forskergruppe rapporterer, at seksuel dysfunktion er associeret med selvrapporteret dårligt helbred hos både mænd og kvinder. Seksuel dysfunktion er næsten dobbelt så hyppig hos mænd med fysiske helbredsproblemer, mens seksuel dysfunktion er mere end dobbelt så hyppig hos kvinder med mentale helbredsproblemer.

LÆS ARTIKEL Omkring 90 procent af danskerne mener, at det er vigtigt at have et godt sexliv. Men danskernes seksuelle sundhed og trivsel skranter. Kun omkring 60 procent af mændene og 70 procent af kvinderne oplever, at de får deres seksuelle behov dækket. Hver 9. dansker har så hyppige og alvorlige seksuelle funktionsproblemer, at de opfylder kriterierne for diagnosen ’seksuel dysfunktion’. Mindre generende seksuelt funktionsbesvær kender 68-69 procent af danske mænd og kvinder til, mens kun hver 5. dansker ikke har oplevet funktionsbesvær ved seksuelt samvær i det seneste år. Den seksuelle trivsel skranter. Det er der sikkert mange grunde til. Én af dem er at finde i vores usunde livsstil. Den nye viden om, at konsekvenserne af usund livsstil kan være ingen eller dårlig sex, kan måske motivere flere til at kvitte smøgerne, holde igen med portionsstørrelserne og få mere bevægelse ind i dagligdagen.LÆS ARTIKEL

Omkring 90 procent af danskerne mener, at det er vigtigt at have et godt sexliv. Men danskernes seksuelle sundhed og trivsel skranter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden