Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

KULDE. Hjælper varme strømpebukser på kolde knæ, spørger en læser? (Arkivfoto)

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Gør kulde gigt værre?

Lotte vil gerne vide om kulde kan påvirke artrose.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lotte spørger:

Jeg skriver til dig for at få svar på et par spørgsmål om slidgigt, som jeg nu har lært hedder artrose.

Jeg er 52 år og har begyndende slidgigt i knæene. Jeg cykler på de fleste hverdage cirka 15 kilometer og løber og/eller går cirka 5 kilometer i weekenden. Det har aldrig givet mig smerter at løbe, hvilket trapper og cykling til gengæld er begyndt på.

Mit spørgsmål til dig er, om kulde omkring knæ påvirker artrose, så det forværres. Om vinteren cykler jeg tit i varme strømpebukser, men det kan ikke undgås, at knæene køles ned. Jeg mærker ikke, at det gør mere ondt afhængig af vejret.

Svar:

Det er rigtigt, at vi skal vænne os til at sige artrose i stedet for slidgigt, som er misvisende, hvis man med udtrykket signalerer, at man forværrer gigten, hvis man bruger kroppen. Det er nemlig det modsatte, der er tilfældet. Man skal holde sig i gang – også når man har gigt. Så du skal endelig fortsætte dine gode motionsvaner. Og det er ikke farligt, at det gør lidt ondt indimellem.

Hvad angår kulde, er det en myte, at der skulle være en sammenhæng mellem artrose og vejrforhold. Folk under varme himmelstrøg får lige så ofte artrose som folk i køligere egne. Undersøgelser viser, at der ikke er nogen entydig sammenhæng mellem artrose og vejrforhold.

De samme undersøgelser viser også, at det mere er en tilfældighed end et statistisk faktum, når folk med artrose forudsiger vejret.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden