Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Lad være med at sundhedspine dig selv

Mange kæmper med at finde balancen mellem det sunde liv og her og nu-nydelser. Det kan føre til unødigt selvpineri.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor gør jeg hele tiden det forkerte? Spiser for meget? Drikker for meget? Ryger for meget? Motionerer for lidt? Det er standard brevkassespørgsmål.

Rigtig mange mennesker vil gerne det sunde liv og strides med at bekæmpe de øjeblikke, der giver her og nu-nydelse, men senere fortrydelse. Vi mennesker tumler, i dag som før, med konkrete udfordringer og moralske problemer, som apostlen Paulus formulerede det i et af brevene til Korintherne: »Det gode, jeg vil, det gør jeg ikke, men det onde, jeg ikke vil, det gør jeg«.

Balancen mellem 'det gode øjeblik' og 'det gode liv' Også det moderne menneske pisker sig selv. Det kommer der intet godt ud af. Og dette selvpineri kan tilmed udspringe af udokumenterede råd. Men der ligger en udfordring for den enkelte, når det gælder at finde balancen mellem ’de gode øjeblikke’ og ’det gode liv’.

LÆS ARTIKEL

Hvis man søger beruselsen – og gør det ofte – kan der på sigt opstå en reel konflikt mellem ’det gode øjeblik’ og ’det gode liv’. Hvis man finder nydelsen ved at drikke sig sanseløst beruset dag efter dag, så ender man med at sætte hus og hjem, familie og venner over styr. Det gode øjeblik er således ikke altid foreneligt med det gode liv. Jeg kan på den anden side vælge fra tid til anden at spise mig en pukkel til og reelt flade ud og dovne den. Det har jeg det okay med, hvis jeg så kompenserer med en ordentlig gang workout. Derved kan jeg balancere ’det gode, ikke så sunde øjeblik’ med det gode liv på sigt.

Ikke alle gode øjeblikke er sunde
Der er efter min mening ikke en konflikt mellem det sunde liv og det gode liv. Men der kan være en konflikt mellem det gode øjeblik og det gode liv. Der er ikke en universel løsning af denne konflikt. Men det er på den anden side en myte, at alle gode øjeblikke er usunde.

Når vi mennesker drikker alkohol i store mængder eller indtager søde sager i store mængder, stimulerer vi belønningssystemet i hjernen. Man kan også opnå belønning ved andre former for stimuli, f.eks. gennem fysisk aktivitet, ved at lytte til musik eller ved at gøre gode gerninger. Man kan altså finde nydelse uden at sætte det gode liv på spil.

Gør det du brænder for

Det er i høj grad mangel på viden, der danner grobund for en industri af velmenexnde råd om, at vi bør indskrænke eller besværliggøre vore liv, for at vi kan være sunde. Det er jo tåbeligt at forsage noget, der giver nydelse, hvis dette ’noget’ reelt ikke er usundt eller til skade for andre. Hvis jeg skulle udforme en sundhedens top-10, så ville den se sådan ud: 1) Spis varieret, 2) ikke for meget, 3) hold vægten, 4) nul tobak, 5) hvis du drikker, gør det moderat og jævnt, 6) motioner hver dag, 7) sov godt, 8) undgå stress, 9) vær gavmild og 10) hæng ud i venners lag. Jeg søger selv de gode øjeblikke i nærværet med mine kære, god mad, god vin, god litteratur, gode film og løbeture i det fri. Men det gode liv er også at have en vision og gøre det, man brænder for. Jeg vil gerne være med til at sætte sundhed højt på samfundets dagsorden. Men det gør man ikke uden modstand. Det kan være hårdt, men det gode liv indbefatter, at man er tro mod sin passion. Det gode liv er ikke bare en række af dage uden konflikter. Hvis man f.eks. lader sit barn få sin vilje i et og alt, undgår man konflikten her og nu, men gør måske sit barn uret på sigt. Det gode liv er mere end summen af gode øjeblikke. Det gode liv er at lykkes med livet. Det er jo tåbeligt at forsage noget, der giver nydelse, hvis dette ’noget’ reelt ikke er usundt eller til skade for andre

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden