Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Blodtryk. Et lavt blodtryk er godt for mange ting, men kan det have betydning for hvor nemt man kan tabe sig? (Arkivfoto).
Foto: THOMAS BORBERG

Blodtryk. Et lavt blodtryk er godt for mange ting, men kan det have betydning for hvor nemt man kan tabe sig? (Arkivfoto).

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Blodtryk har ingen betydning for vægttab

En læser dyrker motion og spiser sundt, men har svært ved at tabe sig.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål:

Jeg har for nylig været ved lægen i forbindelse med receptfornyelse, hvor jeg i den anledning fik målt mit blodtryk.

Jeg havde et lavt blodtryk, 123/62, hvilket jo som udgangspunkt er fint. Dog har jeg et spørgsmål i forbindelse med min træning og vægttab, da jeg har meget svært ved at tabe mig.

Jeg spinner omkring 4-5 timer om ugen samt dyrker ugentligt hyggeboldspil på halvanden time. Samtidig spiser jeg sundt og varieret og tæller kalorier.

Kan mit besvær have noget at gøre med det lave blodtryk?

LÆS BREVKASSE

Svar:

Du har helt ret. Det er godt at have et lavt blodtryk. Hvis man er rask, kan blodtrykket faktisk ikke være for lavt. Blodtrykket er det tryk, der er inde i blodkarrene.

Dette tryk er ikke konstant. Når hjertet pumper blod ud, er trykket højest. Når hjertet slapper af, er blodtrykket lavest. Når trykket er højest, taler vi om det systoliske blodtryk, og når trykket er lavest, taler vi om det diastoliske blodtryk. Med forhøjet blodtryk mener man, at enten det systoliske eller det diastoliske blodtryk eller begge er forhøjede. Hyppigheden af hjerte-kar-sygdomme stiger med blodtryksniveauet allerede fra relativt lave blodtryk. Vi siger, at blodtrykket er forhøjet, hvis det systoliske blodtryk er >140 og/eller det diastoliske blodtryk er >90. Men det optimale blodtryk er et systolisk tryk, der er mindre end 120 og et diastolisk, der er mindre end 80. I en usædvanlig stor undersøgelse har man samlet oplysninger om blodtryk fra 61 studier med i alt 1 million mennesker, som man har fulgt i 12,7 år i gennemsnit. Risikoen for at dø af en blodprop i hjernen eller i hjertet faldt med faldende blodtryk.

Denne sammenhæng var til stede indtil et systolisk blodtryk på under 115 eller et diastolisk blodtryk på under 75. Det samme var tilfældet for risikoen for at dø af hjertesygdom. Problemer med vægttab i forbindelse med træning kan ikke tilskrives lavt blodtryk. Du træner meget, og alt tyder på, at du er sund. Jeg slutter derfor, at du ønsker et vægttab af kosmetiske grunde. Du ved jo godt, hvad der skal til.

Du er nødt til at spise lidt mindre eller bevæge dig mere. Hvis vægttabet skal holde, foreslår jeg, at du taber dig langsomt. Hvis du fortsætter med at spise og træne som nu og øger dit daglige antal skridt med 5.000, så vil du tabe dig 5 kg på mindre end 6 måneder. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden