Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ung røg. Mange unge starter deres rygekarriere i skolen eller gymnasiet. Klarlund har fået nok. Arkivfoto: Martin Lehmann

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund raser: Forbyd rygning i skoletiden

Bente Klarlund er vred over skolerne og gymnasiernes accept af elevernes rygning og mener, at det burde forbydes.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål:

Min datter går på et gymnasium, hvor mange elever ryger i frikvartererne. Min datter er en af dem – hun vil gerne stoppe, siger hun, men hun er samtidig meget tiltrukket af at gå med de andre rygere lige uden for gymnasiets hoveddør, hvor der er opstillet borde, bænke og store rummelige askebægre.

LÆS ARTIKEL Det smerter mig, at de mange unge får en afhængighed, som de siden kommer til at kæmpe meget med. Jeg har hørt, at det unge lungevæv tager endnu mere skade end andet lungevæv ved rygning. Er det rigtigt – og hvordan kan det forklares? Er der tale om varige skader, eller vil lungevævet regenerere til sin oprindelige sunde tilstand, hvis det lykkes de unge at komme ud af rygningen efter nogle forholdsvis få år?

Svar:

Jeg bliver vred, når jeg læser dit brev. Det er simpelthen ikke i orden, at hverken folkeskolen eller gymnasiet er en udklækningsanstalt for unge rygere. Det er ikke i orden, at unge føler, de skal ryge for at være med i en klike. Jeg er stærkt tilhænger af røgfri skoletid. Når det gælder børn og unge under myndighedsalderen, er det logisk at betragte tobakken som det giftstof, det er. Samfundet accepterer ikke stofmisbrug og bør derfor gøre sig overordentlig umage for at forebygge, at de unge begynder at ryge. Jeg kender ingen, der vil stå frem og sige: Jeg ønsker, at mit barn tillægger sig en vane, som vil give 10 år mere med sygdom, inden døden indtræffer 10 år for tidligt, 10 år med hosten og hakken og besvær med at få luft, smerter i brystkassen, åreforkalkning, dårlig sårheling og rejsningsproblemer.


LÆS ARTIKEL Ingen forældre ønsker, at deres børn bliver afhængige af tobak. Hvis man begynder med at ryge tidligt, vil man have særlig stor risiko for at dø af rygningen, ikke blot fordi man ryger i flere år, men også fordi det unge lungevæv er mere sårbart over for tobakkens skader. Det er derfor vigtigt, at din datter holder op med at ryge nu. Man kan ikke sige, at rygningen ikke allerede har forvoldt skade, men hvis hun holder op nu, kan hun nedsætte sin risiko for skader ganske betydeligt, i forhold til hvis hun forsætter. Selv om din datter ved, at det er skadeligt, vil hun gerne ryge, så hun ikke føler sig udenfor.Jeg synes, at du skal støtte hende i, at hun kan vise sin personlighed og karakter uden en cigaret i hånden. Snak med hende, og giv hende argumenter: Har du brug for en cigaret for at bevise noget? Hvis du tror på dig selv, så behøver du ikke at gøre, hvad andre gør. Lad dig ikke narre af, at den første cigaret smager af frihed. Du tror, du trodser noget forbudt, men sandheden er, at du snart vil være afhængig.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er desværre grænser for, hvad du og andre kan stille op som enlig forælder eller forældrepar. Unge begynder at ryge, hvis deres rollemodeller ryger. Det kan være forældre, lærere og pædagoger. Danske studier har vist en klar sammenhæng mellem skolelæreres synlige rygning og elevers risiko for at blive rygere – især hvis lærerne ryger med eleverne. Disse studier understreger betydningen af voksne som rollemodeller for unge, og at rygeforbud under samvær med børn og unge bør omfatte alle de voksne (idrætstrænere, klubpædagoger med videre), der kommer de steder, hvor børn og unge færdes.

Unge ryger, når de er i flok. Når man ikke er afhængig af nikotin, sidder man ikke alene på sit værelse og ryger. Hvis man derfor gør det sværere for de unge at ryge de steder, hvor de er sammen med andre unge, begrænser det antallet af unge rygere. Der er i internationale studier enighed om, at restriktive rygeregler på skoler og videregående uddannelsesinstitutioner mindsker risikoen for børns og unges rygestart.

Forebyggelse af rygning blandt børn og unge indebærer, at tobakken i endnu højere grad skal gøres mindre tilgængelig og mindre synlig i samfundet. Det kræver en fælles indsats, herunder lovgivning. Det er ikke nok at forbyde rygning på skolen eller på uddannelsesinstitutionernes matrikel. Det rigtige skridt vil være at forbyde rygning i skoletiden. Det er på tide, vi får en lov om ’røgfri skoletid’.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden