Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

besværligt. Mundtørhed kan f.eks. medføre problemer med at tale, fordi tungen klistrer fast. Det kan også være svært at tygge og synke, forklarer Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Tør mund giver dårlige tænder

Man regner med, at 20 procent af befolkningen er generet af mundtørhed i forskellig grad.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læseren Lise Jensen: Min mor har været plaget af depression gennem længere tid og får medicin for det. Humøret er ikke blevet bedre af, at hun lige har fået konstateret huller i fem tænder og kan forvente en større tandlægeregning.

Tidligere har hun ikke haft tendens til dårlige tænder. Tandlægen sagde, at årsagen til de mange huller var, at min mor havde udtalt mundtørhed. Hvad skyldes det? Og hvad kan man gøre ved det?

Svar:

Din mor lider af mundtørhed. Og det er hun ikke alene om. Man regner med, at 20 procent af befolkningen er generet af mundtørhed i forskellig grad. For folk over 60 år gælder det hele 30 procent, og forekomsten er endnu højere for de ældste. Mundtørhed kan f.eks. medføre problemer med at tale, fordi tungen klistrer fast. Det kan også være svært at tygge og synke. Maden samler sig i klumper og har svært ved at glide ned gennem spiserøret. Derfor må nogle lige frem nøjes med blød og flydende kost. Det kan i værste fald medføre, at man ikke får tilstrækkelig med mad og bliver fejlernæret. Tørhed i munden kan nogle gange afhjælpes med tyggegummi, pastiller eller noget at drikke, og de fleste forsøger på at lindre tilstanden på denne måde.

LÆS ARTIKEL Problemet med mundtørhed er, at det ofte kommer snigende og først bliver opdaget, når man pludselig har mange huller i tænderne. Der er en række sygdomme, der medfører mundtørhed, men den hyppigste årsag til mundtørhed er bivirkning fra medicin. Desværre glemmer den hvidkitlede skare, mig selv indbefattet, ofte at informere om, at medicin mod for eksempel allergi, forhøjet blodtryk og depression kan give mundtørhed. Jeg kan ikke udelukke, at den medicin, din mor får, kan give mundtørhed.LÆS ARTIKEL

Hun skal dog ikke droppe medicinen, men tandlægen kan måske i samråd med hendes læge finde alternativer, der ikke giver de samme problemer. Der findes forskellige muligheder for at lindre med kunstigt spyt, ligesom man kan forebygge svamp og andre mund- og tandsygdomme.

Mundtørhed kan lyde som et mindre problem, men i nogle tilfælde kan det, som du skriver, komme til at koste tusinder af kroner i tandbehandling.

Bente Klarlund Pedersen

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden