Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tissepause. Med simple kneb kan du undgå hyppige vandladninger, skriver Bente Klarlund.
Foto: MARTIN BUBANDT

Tissepause. Med simple kneb kan du undgå hyppige vandladninger, skriver Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Sådan kan du undgå at skulle tisse i seks timer

Er det en god idé at medicinere mod hyppig vandladning, eller foretrækkes en mere naturlig løsning?

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål: Jeg er inkarneret svæveflyver! At sidde trygt og godt i sit svævefly i måske 1.000-2.000 meters højde er en vidunderlig oplevelse med udsigt over landskabet og udfordringerne ved at læse vejret og holde sig flyvende. En god svæveflyvetur kan godt vare 6-7 timer, og det er klart, at det kræver en vis forståelse fra ens blære. Som årene er gået, har min blærehalskirtel og min blære rottet sig sammen om at bestemme, hvor længe jeg skal flyve. Og det er ikke længe nok! Man kan ganske vist medbringe en plastikpose, men da man skal grave sig frem mellem fastspændingsseler, faldskærmsseler og flyverdragt, inden man når frem til åstedet, er god og sikker aftapning yderst problematisk.

LÆS ARTIKEL

Jeg kunne selvfølgelig lade være med at drikke noget inden start, men før en 7-timers tur er det vel ikke tilrådeligt? På mig er kaffe voldsomt vanddrivende, og jeg tænker, om der måske findes noget ’omvendt kaffe’.

Min datter, der er farmaceut, finder det helt absurd at give medicin mod tis, men der er måske nogle fødevarer, der erfaringsmæssigt har vist sig at kunne dæmpe de nedre gemytter?

Svar:

Jeg plejer at udvælge de læserbreve, som har en almen interesse. Jeg er ikke sikker på, hvor mange læsere der som du jævnlig flyver i svævefly 6-7 timer ad gangen. Men der er givetvis mange læsere, der gerne vil have nogle fif til at undgå hyppig vandladning. Det vigtigste for dig ville være at blive vandet godt af inden flyveturen. For de fleste mennesker har kaffe ikke en dehydrerende effekt, når man har tilvænnet sig kaffe. Du oplever imidlertid, at kaffe faktisk har en dehydrerende effekt.
Det vil derfor være en god ide for dig at drikke kaffe i god til før din flyvning og så lade være med at drikke undervejs. Man bliver ikke ukoncentreret af at undlade at drikke i ca. 8-10 timer eller mere, medmindre man opholder sig i meget varmt klima eller er meget fysisk aktiv.

LÆS ARTIKEL Stimuleret af din henvendelse kan jeg oplyse, at det er helt almindeligt, at mænd og kvinder over 50 år lider af natlig vandladning. Det kan føre til søvnforstyrrelser og nedsat livskvalitet. Man anbefaler i sådanne tilfælde, at der kun drikkes sparsomt i aftentimerne for at undgå vandladning i nattetimerne. Hvis man vælger behandling, afhænger denne af årsagen. Hvis hovedårsagen er stor natlig urinproduktion, kan der gives vanddrivende medicin 4-6 timer før sengetid eller antidiuretisk hormon, som normaliserer den natlige urinproduktion. I tilfælde af overaktiv blære, der giver sig udtryk i hyppig vandladning døgnet rundt, kan man muligvis have glæde af et blæreafslappende præparat. I dit tilfælde er jeg er imidlertid enig med din farmaceutdatter. Der er ikke behov for medicin, men småjusteringer af væskeindtagelse og flyveturens varighed. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden