Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peptalk. Som offentlig sundhedsekspert, lægger Bente Klarlund øre til lidt af hvert.
Foto: MARTIN BUBANDT

Peptalk. Som offentlig sundhedsekspert, lægger Bente Klarlund øre til lidt af hvert.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Folks spørgsmål er nogle gange lige lovligt nærgående

»Hvis man gerne vil leve sundt, er jeg nok ikke den bedste rollemodel«, skriver Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg har den store glæde, at mange mennesker fortæller mig om deres fysiske gøren og laden.

»Jeg har allerede gået 45 minutter inden morgenmaden«, sagde en af stipendiaterne, da vi delte kår på et refugium i Italien for nylig.

Lidt senere sagde han: »Jeg gik hele vejen til Ravello og Amalfi og tilbage igen«.

Min rolle var helt klar: »Det må jeg nok sige. Det var flot«. Uanset hvor langt vi mennesker når i livet, har vi behov for anerkendelse. Og vi har behov for at meddele os.

Jørgen Leth ringede fra Haiti: »Jeg har gået 60 minutter her til morgen«. Inden jeg nåede at sige, at det var sørme flot, fortsatte han: »Jeg har gjort det for din skyld«.

LÆS ARTIKEL

Det er som regel udtryk for ægte interesse og omsorg, når vi meddeler hinanden småt og stort, men når man som jeg har en offentlig mening om kost og motion, kan spørgsmålene en gang imellem blive lovligt nærgående: »Spiser du smør på brødet?«. »Jeg troede ikke, sådan nogle som dig drak vin?«.

LÆS ARTIKEL

Lad os bare få det på det rene. Hvis man gerne vil leve sundt, er jeg nok ikke den bedste rollemodel. I hvert lever jeg ikke sundt i alle døgnets 24 timer. Det holder mig dog ikke tilbage i forhold til at give masser af praktiske anvisninger og gode råd på disse sider. Mit bedste råd er at gøre, som jeg siger, ikke, som jeg gør. Og mit bedste kostråd er at motionere.

LÆS ARTIKEL

Hvis man holder sig normalvægtig, er i god fysisk form og spiser forholdsvis varieret, vil jeg vove et øje og påstå, at man ud fra en ren sundhedsvinkel kan tillade sig ganske mange forskellige kostvaner. Jeg anbefaler ikke motion, med henblik på at man kan spise så meget, man har lyst til, uden at tage på i vægt. Man brænder selvfølgelig nogle kalorier af, når man motionerer, men de færreste motionerer så meget, at de ’bare kan spise løs’.

Når du har spist et måltid mad, vil sukker og fedt være at finde i blodet i nogen tid efter. Optræder de i rigelig mængde, kan man udvikle åreforkalkning og skader på organerne.

Er musklerne utrænede, vil indholdet af sukker og fedt stige voldsomt i blodet og pladre rundt i lang tid, fordi de utrænede muskler er dårlige til at optage sukker og forbrænde fedt. Er man i god form, suger musklerne sukker og fedt ud af blodbanen og ind i musklerne, hvor det lagres som den værdifulde energi, vi skal bruge, når vi bevæger os.

Hvis man begynder at røre sig mere, f.eks. i form af raske gåture, vil det samme måltid, der tidligere gav anledning til en voldsom stigning i blodsukker, insulin og fedt, nu give et mindre udtalt respons.

Det sker allerede i løbet af et par uger, og det betyder, at man er blevet bedre til at forebygge type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft og demens. Det er derfor, at mit bedste kostråd er masser af fysisk aktivitet.

Et af digtene i Jørgen Leths sidste samling starter sådan her: »Hun siger, han skal gå en tur. Det er godt for ham«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden