Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Løb med mave. Gravide kan sagtens motionere med god samvittighed.
Foto: Martin Lehmann

Løb med mave. Gravide kan sagtens motionere med god samvittighed.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gravid spørger Klarlund om råd: Må jeg løbe, selvom jeg får sidestik?

Selvom man som gravid motionist oplever smerter i form af sidestik, behøver man ikke stoppe med at motionere.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål:

Jeg skriver til dig, da jeg er gravid og gerne vil fortsætte med at løbe. Jeg har løbet 5 km to-tre gange om ugen i flere år. Jeg er gravid i 12. uge og løber fortsat.

LÆS ARTIKEL Jeg har oplevet, at jeg har måttet sænke tempoet, men har i øvrigt ikke oplevet nogle problemer før nu. Jeg oplever jag, som minder lidt om sidestik, når jeg løber – hvorfor jeg holder op, fordi jeg har læst mig frem til, at jeg skal stoppe ved enhver form for smerte.

Det er ikke behageligt, men hvis det ikke er skadeligt, vil jeg gerne fortsætte. Så mit spørgsmål er, må jeg gerne fortsætte løb trods smerter, eller er der risiko for, at jeg skader fosteret eller mig selv?

Svar:

Tillykke med graviditeten. Der er mange myter og ammestuehistorier, når det gælder motion og graviditet, og både kulturelle og sociale forhold spiller ind. I tv-serien ’Matador’ skulle Varnæs’ gravide svigerdatter forholde sig i ro, mens fruen ikke havde skrupler over, at stuepigen Agnes svang potter og pander og løb upstairs-downstairs med tunge bakker lige til fødslen.

Bortset fra den lille gruppe af kvinder, der tilhørte overklassen, var de fleste kvinder tidligere meget fysisk aktive under graviditeten – ikke sådan at forstå, at de dyrkede idræt – men man var simpelthen mere fysisk aktiv i dagliglivet tidligere end i dag. Det faktum, at megen naturlig fysisk aktivitet er blevet fjernet fra vores dagligdag, betyder, at en stor del af befolkningen er i så dårlig form, at det er en direkte trussel mod deres helbred. Det truer også både barnet og moderens sundhed, hvis kvinden er i dårlig form, når hun bliver gravid og undlader at dyrke motion under graviditeten.

LÆS ARTIKEL Der findes uhyre få studier, hvor man ved lodtrækning har inddelt gravide kvinder i en træningsgruppe og en kontrolgruppe. I de fleste studier sammenligner man de kvinder, der vælger at motionere, med dem, der vælger ikke at gøre det. Den viden, vi har i dag, peger på, at det er gavnligt for gravide kvinder at bevæge sig. De officielle anbefalinger gælder raske kvinder med forventet normal fødsel: Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige aktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Fysisk aktivitet ud over 30 minutter vil medføre yderligere fordele. Styrketræning med lette vægte eller træning i maskiner kan med fordel påbegyndes i graviditeten. Konditionstræning kan med fordel påbegyndes i graviditeten.LÆS ARTIKEL

Ikke vægtbærende fysisk aktivitet anbefales til kvinder med ryg- eller bækkensmerter.

Kvinder, der har været meget fysisk aktive forud for graviditeten, kan fortsat være fysisk aktive, evt. på et let reduceret niveau, hvad angår intensitet og mængde

Du hører til blandt den sidste kategori – og alt tyder på, at du med fordel kan motionere, som du gør. Dine symptomer føles som sidestik og er det med stor sandsynlighed også. Sidestik er en afgrænset smerte, der kan ramme begge sider af kroppen og er lokaliseret lige under ribbenene. Der er tale om en helt godartet form for smerte, der opstår og forsvinder spontant. Ofte er smerten dog så generende, at man må nedsætte intensiteten af sin træning eller holde en pause.

En af de nyere teorier om sidestik er, at det skyldes irritation af bughinden, som omgiver bugorganerne. Bughinden består af to lag. Det ene lag dækker bugorganerne, og det andet lag er fæstnet til bugvæggen. De to lag er skilt fra hinanden med et tyndt lag ’smørende’ væske, så de to overflader kan bevæge sig mod hinanden uden smerte. Det er foreslået, at sidestik opstår, når de to lag i bughinden glider mod hinanden. Det kan f.eks. udløses af en fyldt mavesæk og formentlig også af en stor livmoder, som ved graviditet.

Man forebygger sidestik ved at undlade at spise tre timer før træning/konkurrence. Nogle gange forsvinder et sidestik, hvis man tager den lidt med ro og sænker intensiteten i en periode. Jeg kender ikke til forskning vedrørende sidestik i graviditeten, og jeg kan ikke være helt sikker på, hvad der er årsag til smerterne i dit tilfælde. Jeg foreslår derfor, at du forsøger at løbe med lavere intensitet og holder pause, hvis der kommer symptomer på sidestik.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden